Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Keuzehulp voor technici leidt tot betere keuzes warmtepompcursussen

Warmtepompen hebben de toekomst. Technici krijgen steeds vaker te maken met warmtepompsystemen. Maar als zij zich hierin willen bekwamen, komen ze voor een keuze te staan.

Pump Up The Heat is een gezamenlijk initiatief van opleidingsinstituten ROVC, IW Nederland en branchevereniging Techniek Nederland ter promotie van warmtepompcursussen. Op de website PumpUpTheHeat.nl staan alle warmtepompcursussen die samen de Leerlijn Warmtepompen vormen en technici onderdompelen in de wereld van de warmtepompen. Van basistrainingen tot cursussen over de milieu- en veiligheidsaspecten. Met dit modulaire aanbod kunnen installatiebedrijven zich zo optimaal mogelijk voorbereiden op de toekomst.

Keuzehulp voor technici

Een fijn onderdeel van Pump Up The Heat is de speciale keuzehulp. Deze keuzehulp helpt technici om de juiste training te kiezen, op basis van de werkzaamheden die ze willen uitvoeren, en hun voorkennis. Zo leren ze alleen dát wat ze nodig hebben in hun werk, en kunnen ze zich focussen op de belangrijkste aspecten. De keuzehulp bestaat uit een handige tabel waarmee technici hun leerroute kunnen bepalen. Er wordt een aantal vragen doorlopen - onder andere over de gewenste onderdelen en voorkennis - waaruit geschikte trainingen en cursussen volgen. Dit initiatief stuurt technici bij het maken van de juiste keuze.

Pump-up-the-Heat-2Voorlopers binnen de techniek

Alle trainingen en cursussen die uit de keuzehulp volgen, worden gegeven door ROVC en IW Nederland. ROVC zet al vijftig jaar de toon als het gaat om praktijkgerichte opleidingen binnen de techniek. Ook IW Nederland biedt opleidingen voor personeel van installatiebedrijven en jonge vakmensen. Techniek Nederland daarentegen is een ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Deze organisatie maakt technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en enthousiasmeert installatiebedrijven om hun medewerkers het gewenste kwaliteitsniveau te laten behalen.

Ontdek alle technische warmtepompcursussen

De warmtepompcursussen op Pump Up The Heat worden gegeven op meerdere locaties in Nederland en zijn stuk voor stuk praktijkgericht:

  • Toepassing en werking: een basistraining over de werking en toepassing van warmtepompinstallaties, de componenten en de veiligheidseisen.
  • Het juiste advies: een training van een dag om een adviserende rol te kunnen aannemen en klanten te kunnen adviseren over warmtepompen.
  • Installeren: een training van twee dagen om warmtepompen en hybride installaties correct en veilig te installeren.
  • Waterzijdig inregelen van cv-installaties / warmtepompen: een training waarin technici leren om de ontwerpvolumestromen van cv-installaties en warmtepompen goed in te stellen.
  • Onderhoud en storingen oplossen: een training om storingen te zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud te plegen en inspecties uit te voeren.
  • F-gassen categorie I & II: trainingen voor monteurs om het diploma F-gassen I of F-gassen II te behalen.
  • VCA & VCA VOL: opleidingen voor technici om te leren veilig en milieuvriendelijk te werken.

Meer weten? Ga direct naar PumpUpTheHeat.nl en leer alles over warmtepompen!

Dit artikel is gesponsord door Pump Up The Heat

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Beursopstelling Intergas Xtend hybride warmtepomp

Hoe sluit je een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel?

Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Warm welkom in Holland Warmte Huis

Op 18 oktober vond de officiële opening van het Holland Warmte Huis Inspiratiecentrum in Numansdorp plaats, en Gawalo was erbij. Holland Warmte deed een forse investering om de bestaande cv-hal om te toveren in een eigentijds warmtepomppaleis.