Meer vloerverwarming door energietransitie

Meer vloerverwarming door energietransitie
Vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten wordt vloerverwarming steeds vaker toegepast.

Door de energietransitie neemt de toepassing van vloerverwarming toe. Vloerverwarming werkt namelijk het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming. Daarnaast komt het systeem tegemoet aan hogere comforteisen van gebouwgebruikers. Barth Installatietechniek installeert veel vloerverwarmingssystemen en werkt daarvoor samen met MAGNUM Heating B.V.

"Vloerverwarming is lagetemperatuurverwarming van maximaal 40 graden. Door de productie van lage temperatuur, gaat dit goed samen met nieuwe duurzame vormen van verwarming. Warmtepompen en vloerverwarming passen dus heel goed bij elkaar." Aan het woord is Leonard van der Giesen, hoofd projectleider bij Barth Installatietechniek. Hij legt uit dat vloeren bovendien ook erg geschikt zijn voor basiskoeling. "Omdat gebouwen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, en meer glas­oppervlakte hebben, heb je vaak meer koeling nodig dan verwarming. In principe kun je dan de vloerverwarming eveneens gebruiken als vloerkoeling, mits de overige installaties daar ook
geschikt voor zijn. Je moet dan wel letten op een paar belangrijke zaken zoals de inwendige diameter van de slangen, kunststof of rvs-verdelers, omkeerbare warmtepomp, isolatieleidingwerk en dauwpunt. Naast vloerkoeling zal er altijd aanvullend moeten worden
gekoeld met behulp van lucht, omdat er te weinig afgifte mogelijk is met alleen vloerkoeling."

Schoon

Vloerverwarming reageert trager dan een traditionele installatie met radiatoren en convectoren en het duurt dus even voor de temperatuur verandert, legt Van der Giesen uit. "Het is een traag systeem, maar de massa blijft wel lang warm of koel en is daardoor energie­zuinig. Uiteraard is het van belang dat je alle installatieonderdelen goed inregelt en instelt, waardoor je energie bespaart.

Warmtepompen en vloerverwarming passen heel goed bij elkaar”
Daarnaast is vloerverwarming en -koeling schoon, je hebt geen last van stofverplaatsing en het is esthetisch verantwoord doordat wanden en glazen puien vrij blijven van installaties." Vloerverwarming geeft daarnaast veel meer inrichtingsvrijheid voor de gebouwgebruiker, zegt Van der Giesen. "Je hebt in de hele ruimte dezelfde temperatuur. En je kunt bureauopstellingen en dergelijke makkelijk wijzigen."

Energietransitie

Volgens Van der Giesen wordt vloerverwarming vanwege de energietransitie en diverse subsidietrajecten steeds vaker toegepast. "In Nederland worden nu en in de toekomst veel gebouwen en woningen opgeleverd zonder aardgas­aansluiting doordat er geen leverings­plicht meer is voor de energiebedrijven. Daarom wordt in 70 procent van de projecten waar wij werken, momenteel voor vloerverwarming gekozen. Alleen in renovatieprojecten lukt het soms niet altijd om vloerverwarming te monteren vanwege de gekozen constructie."

Planning

Barth Installatietechniek is totaalinstallateur voor elektrische en werktuigkundige installaties, maar daarnaast deels ook adviseur, omdat het meestal al vroeg in een project aansluit als bouwteamlid. Voor vloerverwarming werkt het bedrijf samen met MAGNUM Heating, een Nederlandse onderneming en producent van vloerverwarmings- systemen.

MAGNUM ondersteunt Barth Installatietechniek ook bij engineering, offerte-uitwerking en support op locatie. Van der Giesen: "We zien ze niet alleen als leverancier, maar meer als partner. De materialen zijn kwalitatief en prijstechnisch goed en de garanties op de gebruikte materialen zijn correct. En als we morgen iets moeten doen of nodig hebben, vinden we altijd een gezamenlijke oplossing. Dat is momenteel een belangrijk punt in de bouwsector. De planning kan van vandaag op morgen wijzigen en dan moet je mee als installateur. Het is prettig als een leverancier hierin mee kan gaan."

Inregelen

Inregelen is volgens Van der Giesen heel belangrijk bij klimaatinstallaties. "Het eerste jaar na oplevering kijken we in alle seizoenen goed hoe het systeem functioneert. Bij aanvang regelen we natuurlijk alles goed in, maar het gebouw gaat pas leven als de gebruiker er gebruik van maakt." De flexibiliteit die vloerverwarming geeft, is nog te vergroten door binnen de stramienmaten van een gebouw te werken, legt Van der Giesen uit. "Dan is het op een later moment relatief eenvoudig om tussenwanden te plaatsen en creëer je meer flexibiliteit in het gebouw. We kunnen dat ondervangen door samen met MAGNUM van tevoren een legplan te maken voor het vloersysteem en dit in het voortraject goed te bespreken met de opdrachtgever."

MAGNUM Heating B.V.
MAGNUM Heating produceert vloerverwarmingssystemen. Het Nederlandse bedrijf biedt een complementair programma van vloersystemen op basis van elektra- en watertechnologie. MAGNUM werkt samen met installateurs op het gebied van engineering, offerte-uitwerking en ondersteuning op locatie. MAGNUM Projectservices maakt afgiftesystemen voor verwarming en koeling voor utiliteit en woningbouw. Het bedrijf verzorgt alle disciplines: calculatie, engineering, tekenwerk, projectleiding, installatie & service.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MAGNUM Heating.

Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.