Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

“We werken al jaren met verschillende merken warmtepompen”, vertelt Ronnie Swarts van Gaslijn uit Haren. De heer Venhuizen uit Midlaren had de wens om hun vrijstaande huis te verduurzamen. Swarts: “Hij wilde een brongebonden warmtepomp aanschaffen. Hij had een oude mestput die mogelijk als bron kon dienen. We hebben toen de fabrikant laten uitrekenen wat ervoor nodig was qua boring en warmtepomp, maar dat viel nadelig uit.”De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn.

Het gaat hier om een grote vrijstaande woning van meer dan driehonderd vierkante meter, schetst Swarts de situatie. “Het pand is in 2002 gebouwd met het idee dat het ooit verduurzaamd kon worden. De familie heeft toen in alle kamers vloerverwarming aan laten leggen.”

Budget

Een bronboring viel uiteindelijk niet binnen het budget, vertelt Swarts. “Toen hebben we gekozen voor een lucht/water warmtepomp.” Gaslijn liet een transmissieberekening maken en kwam uit op een vermogen van 16 KW. “Eigenlijk is er 19 KW benodigd, maar omdat niet alle ruimtes tegelijkertijd worden benut, voldoet 16 KW.”

“We kwamen met het vermogen dat nodig was bij een fabrikant, waar we destijds mee werkten, op twee buitenunits uit. Dat werd te prijzig. We zijn verder gaan zoeken en kwamen bij Wolf uit, die hadden wel 1 unit met het juiste vermogen in het assortiment. Technisch adviseur Wim Beltman nodigde mij en de klant uit om in de showroom in Kampen naar de opstelling van de warmtepomp te komen kijken.”

Warmtepomp

Wolf biedt een range aan warmtepompen. De CHA 7, 10 en de 16 kW maken gebruik van het koudemiddel R290. Ze hebben een slim uitgekiende geometrie van nageleiding en een geluiddempende EPP-kern. Technisch adviseur bij Wolf Wim Beltman: “De warmtepompen hebben een goed modulatiebereik. Ze kunnen ver terug moduleren. De typeaanduidingen, 7, 10 en 16 geven het vermogen bij -7 graden aan. Je ziet nog weleens bij een andere fabrikant dat er type 12 staat, maar bij -7 graden is het vermogen dan nog maar 8 kW.  Bij ons is dat gelukkig niet en dat maakt het wat makkelijker voor de installateur om te selecteren.”

Ultrastil

Wim Beltman verzorgt ook de presentaties voor de klanten in de vestiging in Kampen. “We hebben in onze showroom drie CHA-warmtepompen in cascade staan. Met de software kunnen we verschillende scenario’s draaien. In dit geval draaide de pomp op maximale capaciteit voor het tapwater. Dan kun je goed zien wat er gebeurt. Door de werking aan de klant te laten zien en horen, neem je alle, mogelijke twijfels weg.”

De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn. Beltman: “En de CHA-16 is écht een heel stille warmtepomp. Dat zit hem onder andere in de stabiele behuizing van de buiten-unit en de gebruikte isolatie. Als je op de buitenunit tikt dan hoor je dat die heel compact is, niet hol.” Er zit bijvoorbeeld ook een ventilator in met een kartel. “Dat maakt dat die optimaal kan functioneren op een laag toerental. Dat zorg weer voor geluidsreductie.”

Installatie

Ronnie Swarts en zijn klant keken, luisterden en oordeelden positief. Het project werd in gang gezet. Swarts: “We zijn naar de klant toe heel open geweest dat we nog geen ervaring hadden met ons bedrijf. In de voorbereiding hebben ze een complete componenten- en materiaallijst aangeleverd. Op de dag van plaatsing in Midlaren kregen we ondersteuning van een technicus. Die keek of alle componenten op de juiste plaats terecht waren gekomen. We konden al onze vragen voorleggen.”

Enkele dagen later was de installatie gereed en kwam er weer een technicus van Wolf langs. Dit keer om de warmtepomp in bedrijf te stellen en een laatste uitleg te geven. “Wij en de klant hebben de ondersteuning als heel prettig ervaren, vertelt Swarts. “Die kijkt mee in het leidingwerk en naar de hydrauliek. Er is een mooi project uitgerold.”

Wens van de klant

En hoe ervaart de klant uiteindelijk de Wolf CHA-warmtepomp? Swarts tot slot: “Als de warmtepomp werkt dan hoort hij hem niet. Dus die is meer dan tevreden.” Meer info over de Wolf warmtepompen vind je hier.

Dit artikel is gesponsord door Wolf.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Shutterstock

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Beeld: Shutterstock, bewerkt

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."