Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

“We werken al jaren met verschillende merken warmtepompen”, vertelt Ronnie Swarts van Gaslijn uit Haren. De heer Venhuizen uit Midlaren had de wens om hun vrijstaande huis te verduurzamen. Swarts: “Hij wilde een brongebonden warmtepomp aanschaffen. Hij had een oude mestput die mogelijk als bron kon dienen. We hebben toen de fabrikant laten uitrekenen wat ervoor nodig was qua boring en warmtepomp, maar dat viel nadelig uit.”De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn.

Het gaat hier om een grote vrijstaande woning van meer dan driehonderd vierkante meter, schetst Swarts de situatie. “Het pand is in 2002 gebouwd met het idee dat het ooit verduurzaamd kon worden. De familie heeft toen in alle kamers vloerverwarming aan laten leggen.”

Budget

Een bronboring viel uiteindelijk niet binnen het budget, vertelt Swarts. “Toen hebben we gekozen voor een lucht/water warmtepomp.” Gaslijn liet een transmissieberekening maken en kwam uit op een vermogen van 16 KW. “Eigenlijk is er 19 KW benodigd, maar omdat niet alle ruimtes tegelijkertijd worden benut, voldoet 16 KW.”

“We kwamen met het vermogen dat nodig was bij een fabrikant, waar we destijds mee werkten, op twee buitenunits uit. Dat werd te prijzig. We zijn verder gaan zoeken en kwamen bij Wolf uit, die hadden wel 1 unit met het juiste vermogen in het assortiment. Technisch adviseur Wim Beltman nodigde mij en de klant uit om in de showroom in Kampen naar de opstelling van de warmtepomp te komen kijken.”

Warmtepomp

Wolf biedt een range aan warmtepompen. De CHA 7, 10 en de 16 kW maken gebruik van het koudemiddel R290. Ze hebben een slim uitgekiende geometrie van nageleiding en een geluiddempende EPP-kern. Technisch adviseur bij Wolf Wim Beltman: “De warmtepompen hebben een goed modulatiebereik. Ze kunnen ver terug moduleren. De typeaanduidingen, 7, 10 en 16 geven het vermogen bij -7 graden aan. Je ziet nog weleens bij een andere fabrikant dat er type 12 staat, maar bij -7 graden is het vermogen dan nog maar 8 kW.  Bij ons is dat gelukkig niet en dat maakt het wat makkelijker voor de installateur om te selecteren.”

Ultrastil

Wim Beltman verzorgt ook de presentaties voor de klanten in de vestiging in Kampen. “We hebben in onze showroom drie CHA-warmtepompen in cascade staan. Met de software kunnen we verschillende scenario’s draaien. In dit geval draaide de pomp op maximale capaciteit voor het tapwater. Dan kun je goed zien wat er gebeurt. Door de werking aan de klant te laten zien en horen, neem je alle, mogelijke twijfels weg.”

De voornaamste eis van de familie Venhuizen was dat de warmtepomp stil moest zijn. Beltman: “En de CHA-16 is écht een heel stille warmtepomp. Dat zit hem onder andere in de stabiele behuizing van de buiten-unit en de gebruikte isolatie. Als je op de buitenunit tikt dan hoor je dat die heel compact is, niet hol.” Er zit bijvoorbeeld ook een ventilator in met een kartel. “Dat maakt dat die optimaal kan functioneren op een laag toerental. Dat zorg weer voor geluidsreductie.”

De voornaamste eis van de familie was dat de warmtepomp stil moest zijn.
De voornaamste eis van de familie was dat de warmtepomp stil moest zijn.

Installatie

Ronnie Swarts en zijn klant keken, luisterden en oordeelden positief. Het project werd in gang gezet. Swarts: “We zijn naar de klant toe heel open geweest dat we nog geen ervaring hadden met ons bedrijf. In de voorbereiding hebben ze een complete componenten- en materiaallijst aangeleverd. Op de dag van plaatsing in Midlaren kregen we ondersteuning van een technicus. Die keek of alle componenten op de juiste plaats terecht waren gekomen. We konden al onze vragen voorleggen.”

Enkele dagen later was de installatie gereed en kwam er weer een technicus van Wolf langs. Dit keer om de warmtepomp in bedrijf te stellen en een laatste uitleg te geven. “Wij en de klant hebben de ondersteuning als heel prettig ervaren, vertelt Swarts. “Die kijkt mee in het leidingwerk en naar de hydrauliek. Er is een mooi project uitgerold.”

Wens van de klant

En hoe ervaart de klant uiteindelijk de Wolf CHA-warmtepomp? Swarts tot slot: “Als de warmtepomp werkt dan hoort hij hem niet. Dus die is meer dan tevreden.” Meer info over de Wolf warmtepompen vind je hier.

Dit artikel is gesponsord door Wolf.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Flow heeft sleutelrol in warmtepomp installatie

Klachten over de werking van warmtepompen zijn vaak terug te voeren op de aansluitingen en het leidingwerk. Daarin speelt de flow in het systeem een belangrijke rol. Is de flow niet goed, dan werkt het systeem niet optimaal - update 17-9-2024.

Opengewerkte pvt-warmtepomp Qube van HR energy, met links Robbert van Diemen en rechts Jeroen Prinsen - Foto: Elske Koopman

Nieuwe compacte en stille PVT-warmtepomp

De Qube is een nieuwe innovatieve plug-and-play PVT-warmtepomp op klein formaat. Jeroen Prinsen, Business Development Manager, en Robbert van Diemen, CEO van HR energy, zijn trots op hun nieuwste product dat volledig zelf ontworpen en ontwikkeld is in De Lier, Westland. "We hebben niet alleen de eindgebruiker, maar ook de installateurs meegenomen bij het ontwerp," zegt Van Diemen.

Wet van Henry - afbeelding ©Gawalo

Luchtafscheider/ontgasser: nut en noodzaak

Bij nieuwe cv-installaties en warmtepompinstallaties staat op de offerte, behalve een vuilafscheider, vaak ook een luchtafscheider of ontgasser. Niet alleen bij grotere installaties, maar ook bij woonhuisinstallaties. Waarom is dat, en hoe leg je het je klanten uit? Deel 1 van een driedelige reeks.

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen" 

Warmtetransitie: "Er zijn eigenlijk niet zoveel smaken waaruit we kunnen kiezen"

"De overheid zou Nederland en de energievoorziening als één integraal systeem moeten zien waar alle Nederlanders aan meebetalen." Aan het woord is Rutger Bergboer, adviseur warmtetransitie van Gemeente Noordoostpolder.

Welke leidingdiameter bij warmtepompen? - beeld: Shutterstock

Leiding diameter bepalen van warmtepompinstallaties

Het bepalen van de diameter voor de leidingen van een warmtepompinstallatie lijkt in eerste instantie simpel. In de praktijk blijkt dit toch aardige toer. Bovenal is het formaat van de leidingen... leidend. De juiste diameter kan het verschil maken tussen een goed en slecht presterende warmtepomp.

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW 

Grootste warmtepomp van Nederland telt 27 MW

Met een hele grote warmtepomp warmte halen uit gezuiverd afvalwater om circa 20.000 woningen te voorzien van water van 75 °C voor verwarming. Dat is wat energiebedrijf Eneco en waterzuivering HDSR samen realiseerden.

Beeld: Shutterstock

Verergeren warmtepompen netcongestie?

Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Waterstof mag van bewoners tot 30% hogere energierekening leiden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bewoners best wat meer willen betalen voor een verwarmingssysteem op waterstof of elektriciteit. Die bereidheid is er niet voor warmtenetten.