Door het veelvuldige wassen van de handen is het waterverbruik in publieke en commerciële sanitaire ruimtes aanzienlijk toegenomen. Om waterbesparing te optimaliseren en verspilling tegen te gaan, kiezen gebouwbeheerders bewuster voor aangepaste producten. Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen: debietbegrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de waterrekening te beperken.
Sensorkranen die alleen activeren wanneer de gebruiker wordt waargenomen en uitschakelen wanneer er geen aanwezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nóg verder verminderen (tot 90% besparing ten opzichte van mechanische kranen).
Minder water, minder energie
De meerprijs bij aankoop van een mechanische of elektronische zelfsluitende kraan kan al terugverdiend worden in enkele maanden. Een bar met 2 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden gedurende 200 werkdagen, bespaart 82 m³ water per jaar, of 164 euro (bij een prijs per m³ water van 2 euro).
Het verminderd waterverbruik heeft ook gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen, wat op zijn beurt invloed heeft op het ontwerp van de sanitaire installatie. Ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen. Zo is de actieve infrarood impulstechnologie een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt tevens bij aan een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM.
Kosten van onderhoud en vervanging
Een andere - verborgen - kostenpost is het vervangen van versleten apparatuur. Intensief gebruik eist zijn tol van zelfs de meest duurzame materialen, waardoor een natuurlijke levensduur voor sanitaire voorzieningen ontstaat. Deze kan echter worden verlengd door regelmatig onderhoud. Ook de keuze van het product heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur van de sanitaire installatie.
De elektronische kranen van Delabie hebben bijvoorbeeld zelfdiagnoserende LEDs om problemen te helpen detecteren en oplossen. Gestandaardiseerde vervangingsonderdelen zoals binnenwerken vereenvoudigen het onderhoud, terwijl geïntegreerde filters het mechanisme beschermen tegen vuilophoping. Door te kiezen voor kranen die deze elementen bevatten, zal de onderhoudskost verlagen en de levensduur van de installatie verlengen.
De sleutel tot succes is het bewust zijn van de fundamentele verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte (en hoe deze worden gebruikt en misbruikt). Hierdoor wordt ook de productkeuze vereenvoudigd.
Dit artikel is gesponsord door Delabie