In Nederland is het gebruik van luchtdruktesten in de afgelopen twintig jaar toegenomen, vanaf het moment dat deze manier van testen werd ingevoerd en de omvang van nieuwe gebouwen aanzienlijk begon te groeien. Eric van der Blom, sanitairspecialist bij Techniek Nederland, de Nederlandse branchevereniging van technische dienstverleners en installateurs, legt uit:
“Naarmate nieuwe gebouwen groter werden, werd het gewoonweg te moeilijk om wekelijks water door de leidingen te spoelen. Afpersen met lucht is dan veel makkelijker. Dit kan in een specifieke ruimte in het gebouw, zonder dat je nog eens de luchtbellen uit het water hoeft te verwijderen. Afpersen met lucht kan tijd besparen en dat is waarom het steeds populairder wordt. Vandaag de dag is het zo veelvoorkomend dat we besloten om nieuwe praktische richtlijnen voor luchtdruktesten te schrijven.”
Nieuwe richtlijnen om nog veiliger te werken
“De vorige richtlijnen specificeerden slechts één drukniveau per test: 10 bar voor water en 8 bar voor lucht. De nieuwe richtlijnen voor luchttesten vereisen dat de installateurs bij twee drukniveaus testen, te beginnen bij 0,15 bar. Bij dat drukniveau gaat de installateur aan de slag met het opsporen van eventuele ongeperste fittingen. De Tigris K5/M5 perskoppeling van Wavin helpt ze hierbij.
Tijdens het afpersen hoort de installateur een fluitgeluid als men een koppeling vergeten is te persen. Een simpele kneep met de perstang en het probleem is verholpen. Daarna, als de installateur er zeker van is dat de koppelingen lekdicht zijn, wordt het drukniveau verhoogd naar 3 bar voor drukbestendigheid.”
Risico op legionella aanzienlijk verminderen
“Het testen van de luchtdruk werd vanwege de 8 bar-test niet altijd als veilig beschouwd, maar is onder de huidige richtlijnen veel veiliger geworden”, zegt Van der Blom. “Geen water in de installatie voorkomt onder andere legionella. Daarnaast bespaart het tijd en geld, doordat je niet wekelijks hoeft te spoelen. Al deze voordelen komen samen en daarom geven meer en meer Nederlandse installateurs de voorkeur aan luchtdruktesten.”
Verminderen van aansprakelijkheid en schadekosten
Door het verwijderen van een waterbron kunnen installateurs ook risico’s op de bouwplaats wegnemen. Waterschade is de tweede meest voorkomende oorzaak van schade tijdens bouwprojecten en vertegenwoordigt een groot percentage van de Construction All Risk (CAR) claims. Druktesten met lucht betekent dat installateurs er zeker van kunnen zijn dat lekkages geen elektrische installaties, nieuwe vloeren of verse gipsplaten zullen beschadigen. Ook blijft de werkomgeving schoner. Dus afpersen met lucht of water? De keuze is snel gemaakt.
Dit artikel is gesponsord door Wavin