Deze compacte warmtepomp past perfect in kleine installatieruimtes

Deze compacte warmtepomp past perfect in kleine installatieruimtes

Installateur Frank Groen zocht voor een verduurzamingsproject naar een geruisloze, compacte warmtepomp. Hij vond het in de Compress 7400i van Nefit Bosch, die door de Consumentenbond is uitgeroepen tot meest stille en meest energiebesparende warmtepomp. Wat zijn Groens ervaringen met dit bekroonde model?

De voordelen van een hybride warmtepomp zijn bekend: de consument bespaart in de portemonnee en bovendien zijn er geen grote aanpassingen nodig aan de woning. Ook met het oog op de energietransitie is een hybride warmtepomp een mooi alternatief, schetst Productmanager Pim Likkel van Nefit Bosch. “In de bestaande bouw moet een grote verduurzamingsslag worden gemaakt. Voor de consument kan het een drempel zijn om over te stappen naar een volledig elektrische warmtepomp en dan is een hybride een goede en eenvoudige stap.”

Beperkte afmeting

Groen plaatste de Compress 7400i in dit huis in Ommen.

Het zal niet verbazen dat de hybride warmtepomp aan populariteit wint. Dat ziet Frank Groen ook. De directeur-eigenaar van Installatietechniek Groen uit Ommen heeft veel particulieren als klant. Enkele jaren terug plaatste Groen bij een klant een Nefit TrendLine HR-ketel met vloerverwarming, een zonneboilersysteem voor het warme tapwater en pv-panelen voor de elektriciteitsopwekking.

Groen: “De eigenaar wilde nu extra stappen nemen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. De grootste uitdaging bleek de beperkte afmeting van de bestaande installatieruimte te zijn. Een compacte oplossing was nodig. De Bosch Compress bleek ideaal voor deze situatie.”

Installatiegemak

De Compress-serie 7400i heeft een fluisterstille buitenunit en een compacte binnenunit. Voor de best geteste warmtepomp is de binnenunit verder doorontwikkeld en stond installatiegemak centraal.

Likkel: “Eén van de pluspunten is dat een aantal losse componenten, zoals de open verdeler, prefab in de unit is geïntegreerd. Daarmee heb je uiteindelijk maar een paar leidingen tussen de ketel, binnen- en buitenunit nodig. Het leidingwerk wordt hiermee flink gereduceerd. De onderdelen hoef je dan ook niet los aan te schaffen en los te installeren. Daarnaast is in de unit een relais box geïntegreerd. Twee kabels aansluiten en het werkt.”

Stille buitenunit

Naast compacte afmetingen was voor installateur Groen een belangrijke voorwaarde dat de buitenunit stil moest zijn. “Met name omdat bij het project in Ommen de woningen op korte afstand van elkaar staan. De Compress 7400i AW (5kW) is de stilste buitenunit met de grootste energiebesparing. En niet onbelangrijk… esthetisch gezien past de buitenunit mooi bij de woning.”

Likkel: “De compressor en de ventilator zorgen bij een buitenunit voor het meeste geluid. We hebben voor de nieuwe buitenunits een grotere compressor en een grotere ventilator gebruikt en laten die op een lager toerental draaien. Ook zijn er aanpassingen aan de software gedaan.” De buitenunit produceert nu 33 dB(A) op drie meter afstand; dat is qua geluidsterkte letterlijk vergelijkbaar met zacht gefluister.

Koudeperiode

Hybrideopstelling warmtepomp Nefit Bosch OmmenDe afgelopen koudeperiode was een goede testcase voor hybride warmtepompen. De warmtepomp werkt zelfstandig en bij echt strenge vorst springt de cv-ketel bij. Pim Likkel. “Nederland heeft de laatste jaren niet heel koude winters gehad, dus dit was een uitgelezen kans om te zien hoe de pompen nu echt functioneren. We hebben duizenden warmtepompen in het veld en er is bij onze storingsdienst niet een melding binnengekomen. Dat zegt wel wat.”

“Het was goed om te zien dat bij de hybride Compress warmtepomp de cv-ketel pas bij -5°C moest bijspringen. De aanschaf is aanvankelijk misschien wat hoger, maar de besparing is ook veel aanzienlijker.” Dat kan Frank Groen alleen maar beamen. “Tijdens de recente koude winterdagen, met vorst tot -15°C, zorgde de installatie moeiteloos voor behaaglijk warm comfort.”

Meest compacte hybride binnenunit

Met een afmeting van 35 x 24 x 70 cm zijn de Bosch Compress 3000i (split) en 7000i AWS (monoblock) hybride luchtwarmtepompen zestig procent kleiner dan vergelijkbare varianten. Ook is door toepassing van lichte materialen het gewicht van deze binnenunit tot vijftig procent teruggebracht. Het levert een compacte oplossing op, die ook in krap bemeten ruimtes naast de HR-ketel past.

De Bosch Compress 7400i AW is geschikt voor Nefit EnviLine en Bosch Compress warmtepompen en onder meer voorzien van een slimme diffuser. Met 33 dB (A) op 3 meter afstand is deze buitenunit de allerstilste met de grootste energiebesparing. Dat concludeerde de Consumentenbond na een test eind 2020.

De warmtepomp werkt ook bij vorst, tot -5°C hoefde de cv-ketel bijvoorbeeld niet bij te springen in de test van de Consumentenbond, waardoor het rendement op jaarbasis hoger is dan dat van de meeste andere hybride warmtepompen.

Service

Bij de fabrikant uit Deventer is er vanwege het groeiende programma en de toename in klanten hard gewerkt aan uitbreiding van de service-organisatie. Onder de noemer Hybride Plus worden installateurs ondersteund van ontwerp tot onderhoud. Vanuit de helpdesk wordt de installateur met raad en daad bijgestaan.

Likkel: “Geen vraag is te gek. Er zijn allerlei tools beschikbaar om de installateur op weg te helpen. We nemen de installateur van A tot Z bij de hand, als hij dat wil. We kunnen bijvoorbeeld een specialist sturen om de warmtepompinstallatie in bedrijf te stellen. Mocht een monteur geen F-Gassen-certificaat hebben dan kunnen de koudemiddelwerkzaamheden door ons worden gedaan. De installateur kan ook in het natraject bij ons terecht. De collega’s van de helpdesk staan altijd klaar.” Groen: ”We zijn uiterst tevreden over de service. Bij vragen komt Nefit Bosch altijd met snelle, adequate oplossingen.”

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch

Gerelateerde artikelen:

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Grasveldje in Terborg, bezet met allerlei materieel om de boringen voor bodemlussen te doen - foto: Itho Daalderop

Bodemwarmte bij renovatie: een bodemlus, meer woningen

Renovatieproject Emmastraat in Terborg is in alle opzichten een bijzonder project. Rob Tanck van Wassink Installatie en Niek de Jong van Itho Daalderop vertellen erover. Wat waren destijds de uitdagingen voor de installateur, en welke lessen hebben ze geleerd voor toekomstige projecten?

Beeld: Fokke Baarssen/Shutterstock.com

Warmtepomp moet 's nachts uit van de rechter

De buitenunit van een hybride warmtepomp staat op een gedeeld garagedak. De buren hebben last van het geluid en slapen slecht. Ze stappen naar de rechter en die bepaalt dat de warmtepomp 's nachts uit moet. Daar is de eigenaar van de warmtepomp het niet mee eens. Die gaat in beroep en verliest de zaak.

Voorbeeld woning en analyse van platform Ga-Duurzaam (Bèta-versie)

Nieuw adviesplatform rekent anders

Duurzaamheidsadviseur Martijn Geurts legt de laatste hand aan het platform Ga-Duurzaam waarmee hij consumenten online onafhankelijk advies geeft over de verduurzaming van hun woning. Belangrijkste troef is een uitgebreide calculator waarmee hij informatiezoekers 'het complete verhaal' wil vertellen. "De meeste sommetjes die je online kan invullen, genereren een verkeerd beeld van de werkelijkheid."

Wasco breidt assortiment uit

Wasco breidt assortiment uit

Wasco kondigt een nieuwe samenwerking met Nathan Systems aan. Daarmee breidt de groothandel haar assortiment met vier belangrijke merken uit.

Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra - foto ©NFP

'Woning niet aanpassen aan het apparaat'

De energietransitie is veel genuanceerder dan veel mensen denken, vindt Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra. Vaak is bijvoorbeeld de energetisch beste oplossing niet praktisch of financieel haalbaar.

ISDE 2025: subsidie warmtepompen omlaag?

ISDE 2025: subsidie warmtepompen omlaag?

Het goede nieuws is, dat de ISDE subsidie in stand blijft tot 2030, al wordt het beschikbare budget de komende jaren telkens lager. Voor 2025 zijn wel enkele voorgenomen wijzigingen. De belangrijkste voor de installatiebranche is de subsidie op warmtepompen: de overheid is voornemens die aan te passen.