Transformatieproject The Scorpio: elke woning zijn eigen installatie

Transformatieproject The Scorpio: elke woning zijn eigen installatie
Theo Verharen van Alklima (l) en Frans Philippart van Boink Project & Energiemanagement (r).

Een getransformeerd kantoorgebouw herbergt 72 appartementen voor huurders op de startersmarkt in Capelle aan den IJssel. De woningen in The Scorpio hebben een A-label en zijn daarmee energiezuinig. Lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric voorzien de appartementen van warmte en warm tapwater. Elke woning heeft zijn eigen installatie, wel zo handig voor de beheerder en de bewoner zelf.

“Een van de uitdagingen in dit project was hoe we het rendabel konden houden. Daarom is er een extra woonlaag toegevoegd, zodat we op zes woonlagen uitkomen en meer appartementen kunnen realiseren.” Aan het woord is Frans Philippart van Boink Project & Energiemanagement. In opdracht van opdrachtgever Certitudo Capital bedacht hij het energieconcept voor The Scorpio, een voormalig kantoorpand in Capelle aan den IJssel. Het gebouw werd getransformeerd naar appartementsgebouw en bevat 72 appartementen (10 tweekamerappartementen en 62 studio’s) die in april 2020 zijn opgeleverd.

De woningen in The Scorpio zijn bedoeld voor huurders op de startersmarkt. Zij profiteren van een goede ligging, aan de rondweg N219, die toegang geeft tot de A16 en A20. Ook zijn bus, metro, tram en treinstation Rotterdam Alexander dichtbij. Bovendien kunnen de inwoners van The Scorpio de elektrische deelauto’s van Fleet Facilities gebruiken.

The Scorpio in Capelle aan den IJssel is voorzien van lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric.

Gasloos

Omdat de opdrachtgever een gasloos gebouw wilde, ging Philippart op zoek naar een oplossing die daarbij paste. “Toen gingen we al snel richting de warmtepomp en in dat kader paste de Mitsubishi Electric Ecodan het beste. De opdrachtgever wilde namelijk graag een
individuele oplossing voor elk appartement. Collectieve oplossingen hebben voor vastgoedbeheerders te veel voeten in aarde. Dan moet bijvoorbeeld per woning worden bemeterd. Bij individuele oplossingen heb je daar geen omkijken naar. Iedere bewoner heeft zijn eigen rekening en warmtepomp en kan zijn eigen energie inkopen.”

De opdrachtgever heeft inmiddels veel ervaring met Mitsubishi Electric en weten wat we doen.”

Veel ervaring

Dat wordt bevestigd door Theo Verharen van Alklima exclusief distributeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen. “Voor deze opdrachtgever is dit al de derde transformatie dus hier lag de keuze voor de lucht/water-warmtepomp wel min of meer vast. Ze hebben inmiddels veel ervaring met Mitsubishi Electric en weten wat we doen.”

In de bestaande gebouwde omgeving is het werken met bodembronnen vaak lastig. Dat verklaart de keuze voor de lucht/water-warmtepomp, aldus Verharen. “Vaak zit je in de binnenstad en is een grondboring niet mogelijk. Lucht/water-warmtepompen met single split units bieden maximale flexibiliteit en je kunt de buitenunits op het dak makkelijk clusteren. Een ander voordeel is dat je met deze lucht/water-warmtepompen veel minder warmteverliezen hebt. Dat heb je met collectieve installaties vaak wel omdat je met een transportleiding door het gebouw gaat.”

Makkelijker verkocht

Philippart benadrukt dat individuele oplossingen ook de voorkeur hebben als het gebouw eventueel verkocht wordt. “Een huis met een eigen installatie is meer waard en kan dus makkelijker worden verkocht.” Een andere factor is volgens hem het aantal appartementen. “Als je meer dan 100 appartementen hebt, wordt een collectieve oplossing logischer. Dat heeft weer te maken met de lengtes van de koelgasleidingen tussen de binnen- en buitenunits.”

Verschillende afgiftesystemen

Omdat het geen nieuwbouw betreft, is de schil van The Scorpio eerst volledig opgewaardeerd, vertelt Philippart. “Daarnaast hebben we het glas, de kozijnen en het dak geïsoleerd, maar de vloer konden we niet aanpakken. Daardoor is er ook een verschil in de afgiftesystemen. In de optopping konden we vloerverwarming toepassen omdat die verdieping volledig nieuw is en we de vloer ook konden isoleren. Dat is noodzakelijk, anders wordt vloerverwarming ook plafondverwarming voor de ondergelegen verdieping. Op de tussenverdiepingen hebben we Jaga-convectoren toegepast en op de begane grond zelfs Jaga DBE-convectoren met een extra ventilator om extra vermogen te genereren.”

Buitenunits

De buitenunits van de warmtepompen staan op het dak, vertelt Verharen. “Het gebouw is eigenlijk precies in twee helften verdeeld met in het midden de liftschacht en de entree. Daardoor konden we op het ene dak 36 buitenunits kwijt en op het andere dak ook.” Doordat het gebouw met zes verdiepingen niet echt hoog is, was het werken met een binnen- en buitenunit geen probleem, vervolgt Verharen. “We kunnen met onze systemen dertig meter hoogte overbruggen, dat was hier dus ruim voldoende. Vanaf de buitenunits gaan de leidingen per drie stuks door de schacht naar beneden en vanuit daar vertakken ze weer naar de appartementen. Dat was hier allemaal redelijk eenvoudig.”

Voor warm tapwater is de Mitsubishi Electric Ecodan EHST20D met ingebouwd 200 liter boilervat geïnstalleerd en op het gebied van ventilatie wordt er centraal geventileerd op het dak met kanalen die naar de gangen lopen en daar worden afgetakt naar de appartementen. Door deze maatregelen hebben de appartementen allemaal label A, vertelt Philippart. “Dat paste precies bij de wens van het investeringsbedrijf.”

Alklima werkt iedere dag aan duurzame oplossingen voor het koelen, verwarmen en ventileren van gebouwen en woningen. Naast premium warmtepompen, airconditioners, VRF-systemen, chillers en ventilatiesystemen vind je bij Alklima een team gemotiveerde professionals. Experts die advies en begeleiding bieden aan installateurs, adviseurs en andere stakeholders in de bouwkolom. Als exclusief importeur voor Nederland kun je bij Alklima terecht voor de toonaangevende apparatuur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
WOLF CHA monoblock - afbeelding: WOLF

ATAG krijgt WOLF in huis

De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.

Een energieslurpende warmtepomp jaagt de elektriciteitsmeter op hol - Beeld: Vchal/Shutterstock.com

Schadevergoeding na ellende met onaf huis en energieslurpende...

Een energieslurpende warmtepomp die niet kan koelen, dat was een van de twistpunten tussen huiseigenaren en hun aannemer. De werkzaamheden zijn nooit opgeleverd en de eigenaren klagen al zeven jaar over de staat waarin het werk is achtergelaten. Herstellen hoeft voor de eigenaren niet meer, zij stappen naar de rechter voor een schadevergoeding.

Grafiek: Niels van der Horst

Bewegingen in de warmtepompmarkt

Trendrapport warmtepompen 2024-2025 geeft ondanks de frisgroene cover vooral rode cijfers. De hooggespannen verwachtingen rondom warmtepompverkopen zijn in 2024 niet waargemaakt. Wordt ook 2025 een zwaar jaar?

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hybride warmtepomp niet altijd gebaat bij hoge bèta-factor

Als verwarmingsexpert bij Techniek Nederland wil Maurice Roovers graag op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten binnen zijn vakgebied. Dat betekent dus ook dat hij exact wil weten wat er komt kijken bij de plaatsing van een hybride warmtepomp. Daarom was Roovers laatst bij een cursus 'Inbedrijfstellen van warmtepompen'. Een term die tijdens de cursus besproken werd, was de bèta-factor, en daarover schreef hij deze blog.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI en Pixlr

Bèta-factor of β-factor uitgelegd

Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.