Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

De Gideonschool in Bovenkarspel heeft zeker niet het meest moderne schoolgebouw. Maar met de gloednieuwe CO2-monitoren in elk lokaal beschikken de leerkrachten wel over een zeer modern hulpmiddel. Installatiebureau Rutgers heeft in de zomerperiode deze monitoren opgehangen. "Als we straks de winterperiode ingaan, dan is het echt belangrijk dat we voldoende frisse lucht in de lokalen toelaten."

Aan het begin van de zomerperiode was Installatiebureau Rutgers uit Oosterblokker bij de Gideonschool aan het werk om de cv-ketels en circulatiepompen te vervangen. Tijdens deze onderhoudsklus kwamen ze er ook achter dat in de verschillende lokalen van deze school nogal verouderde CO2-monitoren hingen. Deze waren al jaren niet gekalibreerd en over de juiste werking waren grote twijfels. Terwijl het voor de school en zijn medewerkers zeer belangrijk is dat er in de leslokalen een gezond en fris binnenklimaat heerst.

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Nieuwe CO2-monitoren geïntroduceerd

“Bij de renovatie van het cv-systeem hebben we ook in alle lokalen van deze school nieuwe Honeywell Home klokthermostaten opgehangen. Zodoende waren we al in gesprek met Resideo, het bedrijf dat de Honeywell Home thermostaten produceert en levert. Omdat zij op dat moment met hun nieuwe CO2-monitoren op de markt kwamen, raakten we ook in gesprek over dit onderwerp en de oude CO2-monitoren in de lokalen. Zowel Resideo als wijzelf waren erg enthousiast om de nieuwe CO2-monitoren hier in de praktijk toe te passen. Zo is de Gideonschool een van de eerste projecten in Nederland waar de CO2-monitoren van Resideo nu functioneren”, vertelt Anne Veenstra, hoofd Service en Onderhoud bij Installatiebureau Rutgers.

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Alleen natuurlijke ventilatie

“Ons schoolgebouw is al 45 jaar oud”, vertelt Marieke Broens, directeur van de Gideonschool, “en daardoor zit er geen modern ventilatiesysteem in dit gebouw. Alle ventilatie gebeurt op een natuurlijke wijze. In de zomer is dat niet zo’n probleem. Dan staan de deuren en ramen eigenlijk altijd open en kan de frisse lucht gemakkelijk toetreden. Maar als het kouder wordt, dan wordt dat een stuk lastiger. Het probleem is ook dat je als leerkracht of als leerlingen het niet direct merkt dat de kwaliteit van de lucht in het lokaal verslechtert, omdat je daar zelf in zit. Je merkt het pas als je op een gegeven moment wat slaperig wordt en de concentratie bij de kinderen afneemt. Maar dat moment willen we eigenlijk voor zijn”, vindt Broens.

Zelf ramen opendraaien

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Een rondgang door de lokalen laat zien dat ventilatie eigenlijk volledig vanuit de bovenramen moet komen; ramen die de docenten zelf moeten opendraaien zodra er behoefte aan verse lucht is. “In zo’n oudere school is het heel ingrijpend om hier een modern, vraaggestuurd ventilatiesysteem aan te leggen”, zegt Veenstra. “Het kan wel, maar dat vereist een flinke investering.” En, zo zegt Broens, “het is natuurlijk de vraag of zo'n grote investering nog verstandig is in een oud gebouw als de onze.” Het is een situatie die je volgens Veenstra en Broens bij veel schoolgebouwen in Nederland tegenkomt.

Gekleurde ppm-waarden

Om ervoor te zorgen dat leerkrachten toch het binnenklimaat in de hand kunnen houden, zijn de CO2-monitoren van Resideo een handig hulpmiddel. “Op de monitor zie je in gekleurde cijfers wat het CO2-niveau is in ppm. Zo lang die waarde niet te hoog is, wordt het getal in groene cijfers aangegeven. Wanneer het CO2-niveau te hoog wordt, verkleurt het getal naar eerst oranje en later rood. Komt de waarde in de gevarenzone, en dat is boven de 1500 ppm, dan geeft hij ook een geluidssignaal af. Dat is een teken dat er dringend verse lucht nodig is”, vertelt Veenstra. Volgens directeur Broens werkt dit systeem prima. “Als de kinderen ’s ochtends binnenkomen of even buiten zijn geweest, dan is het CO2-niveau zeer laag. Maar al snel zien we hem oplopen. Zeker als de kinderen van de gym komen of buiten hebben gespeeld en helemaal verhit zijn. Dan is het prettig als de docent een seintje krijgt en op tijd de ramen kan openen.”

Elk lokaal van de Gideonschool een eigen Resideo CO2-monitor

Ook een gesproken alarm

De CO2-monitoren zitten met een voedingskabel aan het elektriciteitsnet. “Er waren al stopcontacten omdat de oude CO2-monitoren ook een elektriciteitsaansluiting hadden”, zegt Veenstra. “Dat maakt het ophangen en installeren zeer eenvoudig. “Je hoeft alleen nog de taal in te stellen, omdat de monitoren ook een gesproken alarm afgeven.” Veenstra vertelt dat de monitoren ook luchtvochtigheid en temperatuur kunnen aangeven. “Ik heb ook zo’n monitor op mijn werkkamer hangen. Daar wisselt de aanduiding op de monitor steeds tussen CO2, vochtigheid en temperatuur. Maar hier, in de klaslokalen, is dat niet nodig. Het gaat er hier om dat de leerkrachten de binnenluchtkwaliteit in de gaten kunnen houden.”

Dit artikel is gesponsord door Resideo.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Bouwdoek Spie bij de Noodzetel, voormalige atoombunker in Den Haag

Verbouwing atoombunker vraagt installatie in kleine modules

Voor het verbouwen van een ondergrondse atoombunker in Den Haag moet SPIE bijzondere toeren uithalen. Niet alleen omdat de voormalige Noodzetel midden in de Haagse binnenstad ligt. Ook is de bouwplaats alleen toegankelijk door één ondergrondse deur.

Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Metabo introduceert nieuwe borstelloze haakse slijpers van 2000 Watt, speciaal ontworpen voor zware toepassingen in de metaalbewerking en staalindustrie. Deze slijpmachines onderscheiden zich door hun prestaties en een levensduur die tot drie keer langer is dan die van traditionele machines met koolborstels.

Ventilatietips voor de installateur

Ventilatietips voor de installateur

Met haar luchtbehandelingskasten is Stulz een vertrouwde partij voor de installateur. Door een lbk te combineren met een warmtepomp ontstaat er zelfs een compleet systeem om te warmen, te koelen en te ventileren. Eric Veltman van Stulz vertelt over hoe je optimale ventilatie het beste voor elkaar kan krijgen.

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de eerste keer dat hij met de warmtepompen van Wolf in aanraking kwam, maar zeker niet de laatste.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.