Hoe verlaag ik zo snel mogelijk de energierekening van mijn klant?

Hoe verlaag ik zo snel mogelijk de energierekening van mijn klant?

Als w-installateur wordt er van alle kanten aan je getrokken, momenteel. De vraag naar energiezuinigere installaties stijgt. De energieprijzen zijn hoog en consumenten schieten daardoor in de vlekken. Het voorgestelde prijsplafond biedt lang niet voor iedereen soelaas. En of dat allemaal nog niet erg genoeg is, blijft ook de levering van materialen een probleem.

Los van de natuurlijke stijging in onderhoudsvraag – na de eerste nachtvorst, na een hevige storm, na een hittegolf – zijn opdrachtgevers zich steeds bewuster van de lange termijn. Hoe zorg je duurzaam en blijvend voor een aangenaam klimaat in een gebouw of woning? Daarbij is niet alleen verwarming, maar in toenemende mate ook koeling gewenst.

De bewoner of gebouweigenaar hoort van allerlei kanten over mogelijke oplossingen. Warmtepomp of warmtenet? HT, MT, LT of ZLT? De zin en onzin van infrarood? Waterzijdig inregelen of de ketel op 50 graden? Zoveel mogelijkheden maken de keuze niet eenvoudiger. En wat is de juiste oplossing in een bepaalde situatie? Die vraag is voor de leek vrijwel onmogelijk te beantwoorden. En dus komen consumenten en gebouweigenaren met hun vragen naar jou toe.

Met de artikelen in dit digimagazine en op Gawalo.nl hopen we je te helpen bij het beantwoorden van al die vragen. Klik op onderstaande foto om het magazine te openen. Veel leesplezier gewenst!

Lees meer over

Margo van Voskuilen

Margo van Voskuilen

Hoofdredacteur Gawalo

Margo van Voskuilen is boekenwurm en van oorsprong bouwkundige, met een grote interesse in duurzame gebouwtechniek.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Nationale Milieudatabase symposium

Nationale Milieudatabase symposium

Op 19 november organiseert de stichting Nationale Milieudatabase haar jaarlijks symposium, bij de groene en duurzame locatie KAS, centraal gelegen in Woerden.

Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in...

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.