Koeling is met de warmere zomers steeds vaker onderwerp van gesprek. Hoe houd je een gebouw koel? Met passieve koeling, of als het echt niet anders kan, met actieve koeling? Een overzicht.
Eerder op Gawalo verschenen artikelen over koeling, met de meest recente bovenaan.
Nieuwe lucht-lucht warmtepomp SRK ZTL-W: compact en zuinig Binnenkort leverbaar: de compacte SRK ZTL-W wandunit. Deze lucht-lucht-warmtepomp of airco kan zowel koelen als verwarmen. De binnenunit is een stuk smaller dan zijn voorganger, de buitenunit een stuk lichter.
Nieuwe lucht-lucht warmtepomp SRK ZTL-W: compact en zuinig Natuurlijke koeling maakt van Hitteplein een Koelteplein In The Green Village in Delft wordt van alles getest om bouw en installatie duurzamer te maken. Er is nog niet veel van te zien, maar de inrichting van dit plein moet steden koeler gaan maken.
Natuurlijke koeling maakt van Hitteplein een Koelteplein Nieuw voorstel afbouw f-gassen nog strenger In 2050 wil het Europees Parlement af zijn van f-gassen. In 2022 lag er al een voorstel voor het terugdringen van het gebruik van gefluoreerde broeikasgassen. De Commissie ENVI stemde op 1 maart 2023 in met het aanpassen van dit voorstel.
Nieuw voorstel afbouw f-gassen nog strenger Adsorptie, absorptie, adiabatische koeling Koelen op basis van warmte: adsorptiekoeling Adsorptiekoeling werkt met een vloeistof en een vaste stof. De waterabsorberende eigenschappen van de vaste stof vormen de basis. Deze bindingskracht noemen we adsorptie.
Koelen op basis van warmte: adsorptiekoeling Koelen op basis van warmte: absorptiekoeling In de term sorptiekoeling worden adsorptie- én absorptiekoeling samengevat. Absorptiekoeling is veruit de meest bekende. Deze methode maakt gebruik van een warmtebron met vrij hoge temperatuur.
Koelen op basis van warmte: absorptiekoeling Adiabatische koeling, wat houdt dit nou in? Adiabatische koeling is het proces waarbij water de lucht koelt door verdamping. Om dit spontaan te laten gebeuren, zonder extra energie toe te voegen, moet het water in de lucht worden verneveld.
Adiabatische koeling, wat houdt dit nou in?