Koeling: een overzicht

Koeling: een overzicht

Koeling is met de warmere zomers steeds vaker onderwerp van gesprek. Hoe houd je een gebouw koel? Met passieve koeling, of als het echt niet anders kan, met actieve koeling? Een overzicht.

Eerder op Gawalo verschenen artikelen over koeling, met de meest recente bovenaan.

Adsorptie, absorptie, adiabatische koeling

Lees meer over

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

SRK ZTL-W binnenunit single-split lucht-lucht warmtepomp

Nieuwe lucht-lucht warmtepomp SRK ZTL-W: compact en zuinig

Binnenkort leverbaar: de compacte SRK ZTL-W wandunit. Deze lucht-lucht-warmtepomp of airco kan zowel koelen als verwarmen. De binnenunit is een stuk smaller dan zijn voorganger, de buitenunit een stuk lichter en daardoor makkelijker te installeren.

‘Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling’

'Vloerkoeling meest behaaglijke vorm van koeling'

Vloerkoeling is met een opmars bezig. Dit komt doordat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig verwarmd worden met behulp van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Dat betekent dat het tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwwoningen mogelijk is om te koelen zonder airco. Volgens vloerverwarmingsexpert Paul Frijters is vloerkoeling zelfs de beste optie. Hij noemt het de meest behaaglijke vorm van koeling.

Actieve koeling biedt niet altijd soelaas in BENG berekening

Actieve koeling biedt niet altijd soelaas in BENG berekening

Het blijkt dat het moeilijker is om aan TOjuli te voldoen, dan aan de drie BENG indicatoren. Maar de binnenbocht nemen door altijd actieve koeling toe te passen, zodat vrijstelling op TOjuli wordt verkregen, biedt niet altijd het gewenste resultaat. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het koelingssysteem dat wordt gebruikt.

Stulz: Adiabatische bevochtiging

Adiabatische koeling, wat houdt dit nou in?

Adiabatische koeling is het proces waarbij water de lucht koelt door verdamping. Om dit spontaan te laten gebeuren, zonder extra energie toe te voegen, moet het water in de lucht worden verneveld als zeer fijne waterdruppeltjes die vanwege een lagere oppervlaktespanning dan de omringende lucht, in de lucht verdampen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Tijdelijke opstelling Daikin airconditioning in verblijfsruimte TeamNL in Parijs hotel

Airco Daikin verbetert nachtrust olympische sporters TeamNL

Energiezuinige airco's van Daikin gaan tijdens de Olymische Zomerspelen 2024 in Parijs zorgen voor het perfecte binnenklimaat in de verblijven van Nederlandse sporters.

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt 

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt

Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan.

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te houden. Hoe dat moet, weten ze in de mediterrane landen. Dat betekent dat je juist niet je ramen en deuren open gooit als het buiten heel warm is en overdag de luiken dicht houdt. Met ventilatieve koeling kun je vervolgens de koele lucht je woning binnen laten in de nacht.

Overzicht certificeringen w-installaties

Overzicht certificeringen w-installaties

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. De bekendste is zonder meer de Gasketelwet of CO-certificering. Hieronder volgt een overzicht van een aantal certificeringen die installateurs kunnen behalen.

Resideo HCC100 vloercomfortregelaar - foto: Resideo

Resideo HCC100 en DT4: minimale inspanning, maximaal toepasbaar

De noodzaak van de energietransitie en het gebrek aan mankracht in de installatiebranche vragen om producten die met minimale inspanning maximaal toepasbaar zijn. Vanuit die visie ontwikkelde Resideo onder meer de HCC100 vloercomfortregeling en DT4 thermostaatlijn.

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.