Organisatoren kijken tevreden terug op geslaagde Nationale Energie Week 

Organisatoren kijken tevreden terug op geslaagde Nationale Energie Week 

Met 22.00 bezoekers, 450 standhouders en 200 kennissessies waren de drie dagen tijdens de Nationale Energie Week goed gevuld in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.

De organisatoren van de Nationale Energie Week, waaronder Vakbeurs Energie, kijken met tevredenheid terug op de drie dagen in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch op 10, 11 en 12 oktober, waar uiteindelijk 22.000 professionals een bezoek brachten aan 450 deelnemende bedrijven en 200 kennissessies. 

Gebouwde omgeving, vervoer en industrie 

De Nationale Energie Week gaat over de verduurzaming van zowel de gebouwde omgeving, als het vervoer en de industrie. Op het evenement vinden vier vakbeurzen gelijktijdig plaats, namelijk: Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel, Industrial Heat & Power en PREFAB. “Alle oplossingen zijn vertegenwoordigd en de samenstelling is uniek. Een derde van de aanwezigen bezoekt geen andere vakbeurzen en is dus live verder nauwelijks te treffen,” aldus Wendy van de Geijn, beursmanager en directielid van organisator 54events. 

Sentiment over energietransitie 

Tijdens het evenement deelden zo’n 350 sprekers hun expertise in meer dan 200 kennissessies. Vrijwel alle deelthema’s uit de bovengenoemde sectoren kwamen aan bod. Denk daarbij aan netcongestie, energieopslag, circulariteit, duurzaam bouwen, waterstof, duurzame logistiek, financiering, subsidies en flexibel energieverbruik. Van de Geijn: “Waar het sentiment over de energietransitie in de politiek, media en samenleving nog wel eens als sceptisch of zelfs negatief wordt ervaren, heerst hier een bijna tastbare vastberadenheid om de klus te klaren.” 

Vakbeurs Energie 2023

In 2024 vinden Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel, Industrial Heat & Power en PREFAB plaats op 15, 16 en 17 oktober 2024. Bekijk hier de beursspecial van de Nationale Energie Week 2023.

Beeld: Shutterstock

Het belang van de meldcode op een factuur

Zo'n 85 procent van alle ISDE-subsidieaanvragen handelt de RVO binnen maximaal vier weken met een positief resultaat af. Toch merkt senior adviseur Niek Sanderink dat installatiebedrijven nog steeds behoefte hebben aan informatie op dit gebied. "Om vertraging bij de afhandeling te voorkomen, is het van belang de aanvraag in één keer compleet in te dienen."

Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra - foto ©NFP

'Woning niet aanpassen aan het apparaat'

De energietransitie is veel genuanceerder dan veel mensen denken, vindt Ramon de Graaff, innovatiemanager bij Feenstra. Vaak is bijvoorbeeld de energetisch beste oplossing niet praktisch of financieel haalbaar.

Beeld: Shutterstock

Op naar ZEB (met de E van 'emissie')

De vierde versie van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) biedt diverse aanscherpingen, een andere invulling van de energielabels en een nieuwe kijk op de letter E. Nieman-adviseur Harm Valk is daar blij mee.

Afbeelding: Shutterstock

'CO2-neutraliteit in 2050 perfect mogelijk'

In 2050 CO2-neutraliteit bereiken, is dit een utopie of kunnen we dit realiseren? Volgens Ken Somers, partner bij McKinsey & Company is er op technologisch vlak veel mogelijk. Hij geeft zijn visie op de uitdagingen waar de industrie mee te maken heeft en welke zaken nu en in de toekomst belangrijk zijn om te komen tot netzero.

Beeld: Shutterstock

'Synchroniciteit essentieel voor succesvolle energietransitie'

Nederland wil in 2050 een robuust, klimaatneutraal, rechtvaardig en duurzaam energiesysteem. Maar hoe zal dit er precies uitzien en welke weg moeten we daarvoor bewandelen? Over deze vraagstukken boog Expertteam Energiesysteem 2050 zich op verzoek van het Kabinet. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Oud-voorzitter van het team Bernard ter Haar deelt zijn visie.

Is er toekomst voor warmtenetten?

Is er toekomst voor warmtenetten?

Warmtenetten zijn te duur. De verduurzaming van bestaande warmtebronnen vormen een uitdaging. En de rendementen zijn beperkt. Moet Nederland nog geld steken in warmtenetten? Een analyse van Rabobank-energiespecialist Sanne de Boer.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Duurzame warmteopslag op grote schaal

Wie het heeft over de energietransitie, denkt vaak aan duurzame opwek uit zon en wind, elektrificatie en opslag van energie in batterijen. Maar alleen met elektrificatie kom je er niet. Ook het verduurzamen van de warmtevoorziening en warmteopslag zijn belangrijk.

'Binnentemperatuur variëren is gezond' 

'Binnentemperatuur variëren is gezond'

Een stabiele temperatuur van rond de 21 °C jaarrond lijkt ideaal. Maar niets is minder waar, stelt Wouter van Marken Lichtenbelt. Volgens deze professor is temperatuurvariatie juist veel gezonder. Belangrijk is dat mensen wennen aan wat lagere en hogere temperaturen dan die 21 °C.