Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Bijna de helft van de Nederlandse woningeigenaren laat zich beïnvloeden door hun omgeving om hun woning te verduurzamen. Positieve verhalen van buren, vrienden en familie over besparingen en andere voordelen van verduurzaming trekken vooral jongeren over de streep.

Hoewel waardevermeerdering van de woning en besparen op energiekosten belangrijke drijfveren voor woningverduurzaming blijven, is ook sociale druk een factor van belang. 45 % van de woningeigenaren in Nederland laat zich beïnvloeden door hun omgeving bij de keuze om de eigen woning te verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van homeQgo, een huisscan- en offerte dienstverlener.

Positief geluid

Wanneer woningeigenaren vanuit de eigen omgeving positieve verhalen over verduurzaming horen, stimuleert dat om zelf de woning ook duurzamer te maken. Bijna veertig procent van de woningeigenaren neemt daarbij de goede raad van buren, vrienden en familie ter harte. Een positief geluid uit de sociale omgeving heeft dus in veel gevallen een goede invloed.

Gevoelige jongeren

Jonge, hoogopgeleide Nederlanders blijken het meest gevoelig voor sociale druk. Bijna zeventig procent van de ondervraagde woningeigenaren onder de dertig geeft aan dat ze aangemoedigd zijn door succesverhalen over verduurzamen. Die invloed is niet beperkt tot vrienden en familie. Ook buurtinitiatieven kunnen motiverend werken.

Geld telt

Financiële voordelen blijken vooral voor jongeren en jonge gezinnen een belangrijke drijfveer. Zeventig procent van de woningeigenaren onder de dertig jaar wil de woning verduurzamen wanneer de woning daardoor in waarde stijgt. Van de huishoudens met kinderen jonger dan 12 jaar geeft maar liefst 85 % aan dat geld besparen voor hen een belangrijker reden is om de woning te verduurzamen, dan het klimaat.

Buurtgevoel

HomeQgo signaleert, dat woningeigenaren uit dezelfde buurt steeds vaker offerte aanvragen in hun offertetool doen. Zij zien sinds begin 2024 een opvallende toename van aanvragen uit gebieden met dezelfde postcodes. Dat zou kunnen wijzen op (sociale) druk vanuit de buurt om de woning te gaan verduurzamen.

Huisscan   

HomeQgo hield een enquête waar 1141 respondenten aan mee deden. Het bedrijf homeQgo is in 2017 begonnen als softwarebedrijf. Sinds 2020 is het een dochteronderneming van Rabobank. De website homeqgo.nl biedt een huisscan aan met vrijblijvend advies voor woningverduurzaming. Aansluitend aan het advies kan de bezoeker van de website offerte voor verduurzamingsmaatregelen aanvragen.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in...

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Het artikel 'Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB' dat op Gawalo verscheen, riep nogal wat vragen op bij Jorrit Jouwsma, directeur/eigenaar van De Duurzame Oplossing. Na het lezen van het volledige rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving' van het EIB kwamen daar nog extra vragen bij. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, bleek bereid tot een gesprek, waarbij ook Gawalo aanwezig was.

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap' 

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap'

Netcongestie vraagt niet alleen forse uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Met slimme oplossingen moet de transportcapaciteit zo optimaal mogelijk benut worden. Maar ook warmteopslag gaat een belangrijke rol spelen. Jasmijn Kleij, innovatieanalist bij TKI Urban Energy, licht de mogelijkheden toe.

De BuurtWarmteWijzer app begeleidt bewoners stap voor stap door het proces

BuurtWarmteWijzer scheelt installateur mogelijk veel tijd

In de huursector pakken woningcorporaties de verduurzaming op, maar bewoners van koopwoningen moeten het zelf bedenken en regelen. Er zijn verwarmingstechnieken en - isolatiemaatregelen te over, maar het blijkt moeilijk om mensen te bewegen om daarin stappen te zetten. De voorlopers nemen maatregelen, maar het overgrote deel van de woningeigenaren wacht.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).