Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in verlichting en isolatie

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in verlichting en isolatie
Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste duurzame aanpassingen zijn gedaan aan verlichting en isolatie. Voor 2024 pakt de verwachte besteding een stuk lager uit: ‘slechts’ €5,6 miljard euro. Van dat bedrag gaat maar een vijfde naar de verduurzaming van verwarmingssystemen, volgens het persbericht van Multiscope.

Milieu, geldbesparing en woongenot

In 2023 investeerden Nederlandse huishoudens €14 miljard in het verduurzamen van hun woningen. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn een positieve bijdrage aan het milieu (36%), het verlagen van de energierekening (35%) en om comfortabeler te wonen (30%). Voor meer dan de helft van de Nederlanders (55%) is verduurzaming alleen aantrekkelijk als het leidt tot flinke besparingen. Bijna vier op de tien (38%) hecht meer waarde aan het verbeteren van het woongenot dan aan milieuwinst.

Verlichting en isolatie meest aangepakt

Het installeren van energiezuinige verlichting is de meest voorkomende aanpassing in Nederlandse huishoudens (37%). Omgerekend komt dat neer op aanpassingen in 3 miljoen huishoudens. Het bedrag dat daarmee gemoeid is, is echter heel laag. Ruim twee op de tien (21%) van de ondervraagden deed aanpassingen aan isolatie en 20% aan de verwarming. Daarnaast investeerde 16% in zonne- of windenergie.

Verwachte besteding woningverduurzaming daalt in 2024

Nederlanders verwachten in 2024 €5,6 miljard te investeren in woningverduurzaming. Dit is op basis van de huishoudens die van plan zijn te gaan verduurzamen. Het grootste deel van de woningverduurzamingen (43%) gaat naar isolatie. Daarnaast zullen Nederlandse huishoudens naar verwachting €2 miljard besteden aan zonne- en windenergie, terwijl 19% van het totaal naar verwarmingssystemen zal gaan.

27% verduurzaamde koopwoningen verduurzaamd door subsidie

In totaal hebben 1,2 miljoen huishoudens (26%) verduurzamingsmaatregelen genomen met behulp van financiële regelingen. Men maakte voornamelijk gebruik van subsidies van de overheid en gemeenten (18%). Subsidies van de overheid of gemeente hadden invloed op 27% van de Nederlanders met een koopwoning die een woningverduurzaming deden.

Minder zorgen om de rekening

In 2023 maakten Nederlanders zich minder zorgen over het betalen van hun gas- en energierekening dan in 2022. Eind 2023 maakte 18% van de huishoudens zich zorgen, wat neer komt op 1,5 miljoen huishoudens. Een jaar eerder was dit nog 24%. Huurders (25%) maken zich hierover aanzienlijk vaker zorgen dan mensen met een koopwoning (12%). Jongvolwassenen van 18 tot en met 34 jaar (22%) maakten zich ook vaker zorgen dan 65-plussers (13%).

Woningverduurzamers bewuster van verbruik

Bijna driekwart (72%) van de huishoudens die hun woning verduurzaamden, bekijkt minimaal één keer per maand hun gas- en energieverbruik. In de groep die hun woning niet verduurzaamden is dit slechts 57%. Volgens de Smart Home Monitor beschikken 6,7 miljoen Nederlandse huishoudens over een slimme meter en 13% heeft een P1-meter. Met deze meters kunnen huishoudens de rekening in de gaten houden.

Lees meer over

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Het artikel 'Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB' dat op Gawalo verscheen, riep nogal wat vragen op bij Jorrit Jouwsma, directeur/eigenaar van De Duurzame Oplossing. Na het lezen van het volledige rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving' van het EIB kwamen daar nog extra vragen bij. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, bleek bereid tot een gesprek, waarbij ook Gawalo aanwezig was.

Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Bijna de helft van de Nederlandse woningeigenaren laat zich beïnvloeden door hun omgeving om hun woning te verduurzamen. Positieve verhalen van buren, vrienden en familie over besparingen en andere voordelen van verduurzaming trekken vooral jongeren over de streep.

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap' 

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap'

Netcongestie vraagt niet alleen forse uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Met slimme oplossingen moet de transportcapaciteit zo optimaal mogelijk benut worden. Maar ook warmteopslag gaat een belangrijke rol spelen. Jasmijn Kleij, innovatieanalist bij TKI Urban Energy, licht de mogelijkheden toe.

De BuurtWarmteWijzer app begeleidt bewoners stap voor stap door het proces

BuurtWarmteWijzer scheelt installateur mogelijk veel tijd

In de huursector pakken woningcorporaties de verduurzaming op, maar bewoners van koopwoningen moeten het zelf bedenken en regelen. Er zijn verwarmingstechnieken en - isolatiemaatregelen te over, maar het blijkt moeilijk om mensen te bewegen om daarin stappen te zetten. De voorlopers nemen maatregelen, maar het overgrote deel van de woningeigenaren wacht.

Voorbeeld woning en analyse van platform Ga-Duurzaam (Bèta-versie)

Nieuw adviesplatform rekent anders

Duurzaamheidsadviseur Martijn Geurts legt de laatste hand aan het platform Ga-Duurzaam waarmee hij consumenten online onafhankelijk advies geeft over...

Beeld: Shutterstock

Op naar ZEB (met de E van 'emissie')

De vierde versie van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) biedt diverse aanscherpingen, een andere invulling van de...

Meer passende arbeidsmigranten door vakkrachtenregeling

Meer passende arbeidsmigranten door vakkrachtenregeling

De Industriecoalitie vindt dat het kabinet-Schoof een vakkrachtenregeling zou moeten instellen, die het eenvoudiger maakt om mensen met een...

Hogedruk transportleiding voor aardgas - foto: Shutterstock

'Bestaand gasnet grotendeels onbruikbaar voor waterstof'

Volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek is het hergebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof in de meeste gevallen niet...

Niet alle gedemonteerde installatieonderdelen zijn circulaire producten - foto: Shutterstock

Platforms circulaire producten in opkomst

Installateurs werken nog niet genoeg samen om hergebruik van materialen te bevorderen, maar de platforms, een soort marktplaatsen voor materialen,...

Veel bruikbaar materiaal wordt gerecycled in plaats van circulair hergebruikt - foto: Shutterstock

Installatiebranche zoekt naar circulair werken

De installatiebranche wil verduurzamen, maar is nog zoekende naar effectiever en gestructureerd hergebruik van materialen. Hoe werkt dat in de...

Tijdelijke opstelling Daikin airconditioning in verblijfsruimte TeamNL in Parijs hotel

Airco Daikin verbetert nachtrust olympische sporters TeamNL

Energiezuinige airco's van Daikin gaan tijdens de Olymische Zomerspelen 2024 in Parijs zorgen voor het perfecte binnenklimaat in de verblijven van...

Perslucht: veiliger en efficiënter energieopslag dan waterstof

Perslucht: veiliger en efficiënter energieopslag dan waterstof

Groningen krijgt een van de grootste persluchtbatterijen ter wereld. Een 320 MW compressed air energy storage (CAES) in de zoutcavernes van...