Ventilatietips voor de installateur

Ventilatietips voor de installateur

Met haar luchtbehandelingskasten is Stulz een vertrouwde partij voor de installateur. Door een lbk te combineren met een warmtepomp ontstaat er zelfs een compleet systeem om te warmen, te koelen en te ventileren. Eric Veltman van Stulz vertelt over hoe je optimale ventilatie het beste voor elkaar kan krijgen.

De ClimaPac Compact is een plug-and-play systeem voor ventileren, koelen en verwarmen. Deze veel verkochte luchtbehandelingsoplossing vindt steeds vaker een weg richting de installateur. Wat zijn aandachtspunten voor de installateur als het om ventilatie gaat? “Die krijgt te maken met veel aspecten”, vertelt Eric Veltman van Stulz. “Het begint bij de keuze voor mechanische, natuurlijke of balansventilatie. Of een combinatie hiervan.”

Plan

Allereerst is het zaak om een goed luchtdistributieplan te maken. “Bepaal de ventilatievoud. Hoeveel keer per uur moet de hele inhoud van de aangesloten ruimtes vervangen worden door verse lucht. Kijk ook waar de positionering moet komen van de inlaat- en uitlaatventielen.”

Daarnaast moet een installateur letten op zaken als welke luchtfilters, luchtroosters en welke kanalen hij moet gebruiken. “Maar ook hoeveel druk er nodig is om lucht door het hele systeem te verplaatsen. Dan is er ook nog zoiets als ruimteclassificatie. Wat is de functie en het gebruik van de verschillende ruimtes in het gebouw?”

Weerbarstige praktijk

Al met al nog een tamelijk complex geheel. Stulz staat de installateur dan ook met raad en daad bij. En dat is nodig, want de dagelijkse praktijk kan best weerbarstig zijn, signaleert Veltman. “Niet zozeer in de nieuwbouw. Daar heb je als installateur al vaak te maken met het feit dat alles goed is doorgerekend. Een installateur komt in de nieuwbouw amper problemen tegen, anders is dat in de bestaande bouw.”

Bestaande bouw

Veltman: “Een ventilatiesysteem met warmtepomp voor nieuwbouw of voor de bestaande bouw verschilt dag en nacht. In de nieuwbouw kun je heel exact bepalen wat je nodig hebt voor installaties. dat is plug and play. Maar in de bestaande bouw is iedere situatie uniek. Er zijn vaak bepaalde wensen met betrekking tot ventilatie. Zaak is dat je goed kijkt naar de grootte van de luchtstroom, oftewel het luchtdebiet. Dat moet je goed doorrekenen.”

Voorbeeld

Veltman kwam laatst een situatie tegen bij een bestaand gebouw in Zutphen dat werd getransformeerd naar een restaurant. “Het kanaalwerk dat erin zat kwam niet overeen met het luchtdebiet. Waarschijnlijk hadden ze hier vanuit een financieel oogpunt ervoor gekozen om het leidingwerk gewoon te laten zitten. Het gevolg was dat er geluidsklachten ontstonden.”

“Je moet altijd goed kijken of het luchtdebiet overeen komt met het kanaalwerk. Moeten er meer of minder worden geventileerd. En wat zijn daar dan de gevolgen van. En hoe kun je het corrigeren? Ik zie dat vooral kleinere installateurs niet voldoende kennis in huis hebben om daar een goed oordeel over te kunnen vellen.”

Veltman raadt dan kleine installateurs altijd aan om een specialist in te huren. “Puur om te kijken wat er gebeurt als je opeens in plaats van vijfduizend kuub zevenduizend kuub door de kanalen heen stuurt. Want als de snelheid boven de twee meter p/s komen dan krijg je de voornoemde geluidsklachten.”

Vette lucht

Er kwam nog wel een dingetje bij in het restaurant in Zutphen. “Er was bedacht dat de afzuiging van de lucht van zowel het restaurant als de keuken op één lbk kon draaien. Het voordeel is dan dat je veel energiewinst haalt omdat de warme lucht van de keuken goed te gebruiken is om de gewenste inblaastemperatuur te krijgen. Alleen werd in dit geval weinig filtering toegepast vanuit de keuken. Dan loop je de kans dat de kast doorslaat met vet. Precies wat er gebeurde. Nu moeten ze daar om de anderhalf, twee weken alle filters vervangen. Dat is een doorlopende kostenpost, los nog van alle ellende van het steeds moeten vervangen. Wij zijn nu gevraagd om er een goed draaiend systeem van te maken.”

Advies

Een totaaloplossing voor de bestaande bouw is maatwerk, weet Veltman. “We doen ons uiterste best om een goed advies te geven. We weten alles van de lbk’s in combinatie met de warmtepomp. Maar kanalenwerk valt een beetje buiten onze expertise. Hier halen we andere partij voor bij. Maar we nemen de installateur in principe wel van a tot z bij de hand. In de bestaande bouw kijken we ter plekke wat de situatie is. We kijken naar de wensen en eisen van de opdrachtgever. En wat er voor nodig is om een optimale situatie te creëren.”

Het enige wat de installateur hoeft te doen als hij voor de ClimaPac Compact kiest, is een voeding verzorgen voor de lbk en de warmtepomp. Veltman tot slot: “Makkelijker kunnen we het niet maken.”

Dit artikel is gesponsord door Stulz.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Innovatieve en duurzame slijpers van Metabo

Metabo introduceert nieuwe borstelloze haakse slijpers van 2000 Watt, speciaal ontworpen voor zware toepassingen in de metaalbewerking en...

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

Stille warmtepomp met hoog vermogen voor vrijstaand huis

De familie Venhuizen in het Drentse Midlaren is sinds kort de trotse eigenaar van een Wolf monoblock. Voor installateur Ronnie Swarts was het de...

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu...

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een...

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er...

Weg met inkooplijstjes: digitaal bestellen is sneller en overzichtelijker

Weg met inkooplijstjes: digitaal bestellen is sneller en...

Elke monteur herkent het: rondslingerende bestellijstjes, in de bouwkeet of in een achterzak. Het zorgt voor fouten en frustratie op de bouwplaats....

Energiezuinige, onderhoudsarme boilers van Tesy

Energiezuinige, onderhoudsarme boilers van Tesy

Een boiler is en blijft in principe een voorraadvat met een verwarmingselement, maar de innovaties staan de laatste jaren niet stil. Met de komst van...

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Nauwelijks regels voor vervanging mechanische ventilatie

Wat gebeurt er als mechanische ventilatie in bestaande woningen niet meer goed functioneert? De regels daarover zijn boterzacht. Bij ingrijpende...