Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning

Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning

In een van de nul-op-de-meterwoningenwoningen in een voormalig buurtcentrum in Oss is de Renson Healthbox 3.0 geïnstalleerd, een energiezuinige en vraaggestuurde ventilatie-unit die automatisch en op maat van de bewoner waakt over de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

De Renson Healthbox 3.0 in één van de woningen.

Via sensoren meet de unit continu de binnenluchtkwaliteit. Wordt in een ruimte binnenshuis een te hoog CO2 -, vocht- en of VOC (vluchtige organische componenten of luchtjes)- gehalte gemeten, dan past het toestel volautomatisch z’n ventilatieniveau aan. Zo wordt per ruimte de luchtkwaliteit op peil gehouden zonder onnodig energie te verspillen. De bewoner is zeker van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit, zonder dat hij naar zijn ventilatiesysteem hoeft om te kijken.

Installateursapp

“Wat naast energiezuinigheid vooral interessant is aan de Healthbox 3.0, is de connectiviteit”, zegt Benny Goossens van Kemkens Installatieburo. “Wij als installateur kunnen via de webportal bepalen wat de staat van onderhoud is.” Joep Breukels, commercieel directeur bij Renson vult aan: “Daarnaast is de installatie vereenvoudigd, doordat de installateur stap voor stap wordt begeleid door de speciaal ontworpen installateursapp. Dat zorgt voor een nauwkeurige en snelle installatie. Bovendien kalibreert de Healthbox 3.0 zichzelf en handelt automatisch achteraf ook de fijnregeling van de debieten.”

Via de gebruikersapp is de bewoner 24/7 op de hoogte van de binnenluchtkwaliteit

Gebruikersapp

Goossens: “Via zijn eigen gebruikersapp kan de bewoner altijd en overal precies zien wat de kwaliteit is van de binnenlucht.” Komt deze onder een bepaalde waarde, dan krijgt de gebruiker te zien hoe de unit het euvel verhelpt. Bovendien geef de Renson-app extra tips om altijd van een gezonde binnenlucht te kunnen genieten. Door bewoners op deze manier bij hun ventilatie te betrekken, groeit de bewustwording dat een duurzame woning niet alleen een kwestie is van isoleren of van een pakket pv-panelen op het dak, maar dat er ook voldoende aandacht moet worden besteed aan een gezond binnenklimaat.

De webportal laat toe om installaties makkelijk te beheren en op te volgen.

Monitoren en vergelijken

“De komende jaren worden de vier installatieconcepten in de vier woningen gemonitord en vergeleken”, zegt Frans Brouwers, van Caspar de Haan onderhoud & renovatie. “Het gaat er nu vooral om informatie te verzamelen Want iedereen heeft het wel over NOM, maar niemand weet nog exact wat de juiste oplossing is. Het is in ieder geval mooi om te zien hoeveel reacties we uit de markt krijgen naar aanleiding van project de Groene Brink.”

Bekijk het videoverslag over de eerste Healthbox 3.0 installatie in Nederland in de Groene Brink.
Bekijk, ‘like’ en deel de Healthbox 3.0 installateursfilm.

Dit artikel is gesponsord door Renson.

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er verschillen in de betekenis van het woord bij de verschillende toepassingen?

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Reeks 'Klimaatbeheersing' geboren uit gebrek aan documentatie

Een druk baasje, zo omschrijft Fred de Lede, een van de auteurs van de reeks Klimaatbeheersing, zichzelf. Hij studeerde aan de mts, ging naar het hoger onderwijs en volgde een lerarenopleiding op de hogeschool van Rotterdam. Al tien jaar schrijft hij aan de reeks Klimaatbeheersing.

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel? 

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel?

Thermisch comfort is zowel meetbaar als ongrijpbaar. 'Meetbaar' omdat er ideale waarden zijn voor temperatuur, vocht, tocht en straling in een ruimte. 'Ongrijpbaar' omdat de tevredenheid over het geboden comfort van persoon tot persoon zal verschillen.

DX Easy en EasyAir RT dakdoorvoer, zwart

EasyAir dakdoorvoer voorkomt condensatieproblemen

Burgerhout introduceert een vernieuwd ventilatiepakket met de EasyAir dakdoorvoer, de EasyAir geïsoleerde kanalen en de DX Easy doorvoerpan.

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat ventilatiewarmtepompen ook prima all-electric toe te passen zijn. Dit is het vierde en laatste deel in een vierdelige serie over lucht-water warmtepompen zonder buitenunit.