Ventilatietotaalsysteem ook in Nederland steeds populairder

Ventilatietotaalsysteem ook in Nederland steeds populairder

In de landen om ons heen is het al gewoongoed; werken met een ventilatietotaalsysteem. Hier zijn we van oudsher gewend om zelf alle componenten bij elkaar te zoeken, maar de trend voor een totaalsysteem lijkt nu ook naar Nederland over te waaien. Een positieve ontwikkeling, want het biedt de installateur die van gemak en zekerheid houdt veel voordelen.

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de juiste balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestaties van de woning en is daarmee van belang voor de gezondheid van de bewoners. Mede door de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), wordt bij nieuwbouw- en renovatie projecten steeds vaker gekozen voor balansventilatie met warmteterugwinning (WTW).

Wat is belangrijk?

Voor iedere installateur die het gewend is om te werken met ventilatieboxjes is de overstap naar een balansventilatiesysteem een flinke sprong. Vragen als ‘hoe zit het nu met de Bouwbesluiteisen?’, ‘hoe maak ik zo’n balansberekening?’ en ‘welke materialen heb ik allemaal nodig?’ zorgen logischerwijs voor stress en onzekerheid. Want hoe weet je nu wat belangrijk is?

De zekerheid van een totaalsysteem

Het ventilatietotaalsysteem biedt installateurs zekerheid. Alle onderdelen zijn door de fabrikant ontwikkeld, hierdoor kun je er zeker van zijn dat alles goed op elkaar past. Geen gepruts met verloopstukjes die net niet passen, duct-tape of lastige bochtjes.

Naast 100% luchtdichtheid worden ook de totale prestaties van het ventilatiesysteem gegarandeerd door de fabrikant. Je hebt één aanspreekpunt, dus geen gedoe met verschillende partijen die naar elkaar wijzen als het een keer op garantie aankomt.

Passende ventilatieberekening en systeemplan

Ook in de voorbereidende fase ervaar je gemak wanneer je kiest voor een ventilatietotaalsysteem. Maik Bennink, Technisch Commercieel Adviseur bij Zehnder geeft enthousiast aan: “Ik help de installateur om zijn opdracht van begin tot einde zo goed mogelijk uit te voeren. Zodra de specificaties van de woning bekend zijn, maken we een passende ventilatieberekening en een compleet systeemplan. Daarop staat precies ingetekend wat je waar nodig hebt en hoe de kanalen lopen. Super handig.”

“Wat ook fijn is, is het bijbehorende ‘boodschappenlijstje’. Met een aantal groothandels is afgesproken dat zij alle benodigde materialen voor het totale Zehnder ventilatiesysteem op voorraad hebben. Zo grijp je als installateur dus nooit mis.”

Gemak op de bouwplaats

Ga je aan de slag met het Zehnder ventilatietotaalsysteem, dan vallen de luchtverdeelslangen meteen op. De flexibele kunststof buizen zijn in twee diameters verkrijgbaar en hebben een andere verwerking dan de starre spirokanalen.

Er is weinig gereedschap nodig, je hoeft niet te slijpen op locatie – die slijptol waarmee je als ‘lawaaiboer’ je collega’s horendol maakte, blijft nu fijn in de auto – de slangen zijn eenvoudig met stift te markeren en iets inkorten of verlengen kun je heel eenvoudig met een scherp mes ter plaatse doen. Dat scheelt veel opmeten en onnodig heen- en weer lopen. Minder goed voor je stappenteller, maar wel fijn voor je efficiency.

Flexibel kent meer voordelen

Naast het gemak in de verwerking is een groot bijkomend voordeel dat je bij onverwachte situaties op de bouwplaats flexibel om kunt leggen, zonder in te leveren op de kwaliteit van het systeem. Bij een conventioneel systeem is dat lastiger omdat je direct extra materialen nodig hebt en die niet direct voorhanden zijn als je al op locatie staat.

Kortom; kun je professionele ondersteuning gebruiken in je voorbereidingen, wil je gemak op de bouwplaats ervaren en na oplevering de zekerheid dat een fabrikant 100% achter je staat, dan is een ventilatietotaalsysteem beslist het overwegen waard. Ontdek alle voordelen van gemak onder één dak.

Dit artikel is gesponsord door Zehnder

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er verschillen in de betekenis van het woord bij de verschillende toepassingen?

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Reeks 'Klimaatbeheersing' geboren uit gebrek aan documentatie

Een druk baasje, zo omschrijft Fred de Lede, een van de auteurs van de reeks Klimaatbeheersing, zichzelf. Hij studeerde aan de mts, ging naar het hoger onderwijs en volgde een lerarenopleiding op de hogeschool van Rotterdam. Al tien jaar schrijft hij aan de reeks Klimaatbeheersing.

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel? 

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel?

Thermisch comfort is zowel meetbaar als ongrijpbaar. 'Meetbaar' omdat er ideale waarden zijn voor temperatuur, vocht, tocht en straling in een ruimte. 'Ongrijpbaar' omdat de tevredenheid over het geboden comfort van persoon tot persoon zal verschillen.

DX Easy en EasyAir RT dakdoorvoer, zwart

EasyAir dakdoorvoer voorkomt condensatieproblemen

Burgerhout introduceert een vernieuwd ventilatiepakket met de EasyAir dakdoorvoer, de EasyAir geïsoleerde kanalen en de DX Easy doorvoerpan.

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Warmteopslag gebouwde omgeving: trends en ontwikkelingen

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan voor de gebouwde omgeving. We lichten er in dit artikel een aantal toe.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat ventilatiewarmtepompen ook prima all-electric toe te passen zijn. Dit is het vierde en laatste deel in een vierdelige serie over lucht-water warmtepompen zonder buitenunit.