Ventilatiesysteem perfect geïntegreerd in strakke villa

Ventilatiesysteem perfect geïntegreerd in strakke villa

In het strakke ontwerp van een moderne villa in het Belgische Lembeke was geen plaats voor raamventilatieroosters om het binnenshuis te voorzien van voldoende verse lucht. En dus kwam installateur (en Renson Ambassadeur) Cedric Plaetinck met de Endura Delta op de proppen.

Hoewel installateur Cedric Plaetinck zowel ervaring heeft met de Healthbox (mechanische afvoer van vervuilde binnenlucht gecombineerd met natuurlijke toevoer van verse lucht) als de Endura Delta van Renson, was het hier al vanaf de eerste pennenstreek duidelijk dat die laatste het als wtw-systeem zou halen. De opdrachtgevers wilden namelijk geen raamventilatieroosters in de gevel. En dus viel de keuze op de 450 m³/u variant van het vraaggestuurde balansventilatiesysteem. Daarvan zijn de debieten zodanig regelbaar, dat ze aan de specifieke omstandigheden van elk project kunnen worden aangepast. Dankzij de CO2-, VOC- en vochtsensoren wordt het ventilatieniveau bovendien enkel opgetrokken wanneer echt nodig.

Vanaf het eerste ontwerp

Toch is het met dit soort balansventilatiesystemen volgens Cedric Plaetinck vooral zaak om ruim van te voren rekening te houden met de impact ervan op het ontwerp. Niet alleen de unit met warmtewisselaar moet worden ingebouwd, ook het dubbele kanalennet, voor toevoer en extractie, moet netjes kunnen worden weggewerkt achter stijlmuren en verlaagde plafonds. Cedric Plaetinck: “Hier is dat prima verlopen, met kanalen weggewerkt in het plafond en in het hellingsbeton van het platte dak én met het toestel in een ruime kast in de wasplaats.”

Installatiegemak & energiezuinigheid

Op technisch vlak heeft Plaetinck niets dan lof over de Endura Delta. “De aansluitingen op de unit hebben een standaard diameter van 180 millimeter. Dat is ruim voldoende om op basis van de lengte van de kanalen te vervallen tot het debiet dat je uiteindelijk nodig hebt. Bovendien kan je dankzij de app als installateur het toestel zodanig instellen dat het ’s nachts niet boven een bepaald debiet of percentage mag gaan.” Op die manier vermijd je niet alleen geluidshinder op ongewenste momenten, maar scoort de installatie ook hoog op energiezuinigheid.

Belang van correct onderhoud

Een wtw-ventilatiesysteem mag nog zo perfect geplaatst zijn, als het niet correct en regelmatig wordt onderhouden, draagt het niet bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. “Dat is ook waarom ik – naast uitleg aan de bewoner over bediening van de ventilatie via de app – ook het belang van dat onderhoud en het vervangen van de filters benadruk”, besluit Cedric Plaetinck.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Renson.

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er verschillen in de betekenis van het woord bij de verschillende toepassingen?

DX Easy en EasyAir RT dakdoorvoer, zwart

EasyAir dakdoorvoer voorkomt condensatieproblemen

Burgerhout introduceert een vernieuwd ventilatiepakket met de EasyAir dakdoorvoer, de EasyAir geïsoleerde kanalen en de DX Easy doorvoerpan.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat ventilatiewarmtepompen ook prima all-electric toe te passen zijn. Dit is het vierde en laatste deel in een vierdelige serie over lucht-water warmtepompen zonder buitenunit.

NIBE S735: ventilatielucht/water warmtepomp zonder buitenunit

NIBE S735: ventilatielucht/water warmtepomp zonder buitenunit

Met ventilatielucht als bron is er bij de NIBE S735 ventilatielucht/water warmtepomp geen buitenunit of grondboring nodig.

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

Duco lanceert een totaalaanbod voor ventilatie met hun nieuwste DucoFlex luchtkanalensysteem, waarmee het bedrijf een complete oplossing biedt voor systeem C én D.

Help jij DuoZone Reno om de Publieksprijs te winnen?

Help jij DuoZone Reno om de Publieksprijs te winnen?

De nieuwe innovatie van Itho Daalderop, DuoZone Reno, is genomineerd voor een VSK Award 2024 in de categorie Gezond en Comfort! Met DuoZone Reno wordt een installatie met mechanische ventilatie (systeem C) eenvoudig omgebouwd tot vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning.