Verduurzaming van bedrijfshallen is een uitdaging

Verduurzaming van bedrijfshallen is een uitdaging

Het verduurzamen van bestaande bedrijfshallen in Nederland is geen eenvoudige opgave. De eisen aan bedrijfsgebouwen kunnen immers heel erg verschillen afhankelijk van de activiteiten die er worden ontplooid.

Het begint met isolatie

Voor welke verwarmingstechnologie men ook kiest, isolatie van het pand dient altijd de eerste stap te zijn. Zo kan al een behoorlijke slag worden gemaakt in het verlagen van het energieverbruik. Bedrijven kijken echter liever niet naar isoleren van specifieke bouwdelen, maar bij voorkeur naar een integrale aanpak voor het hele pand. En dan stranden de verduurzamingsplannen al snel vanwege de hoge kosten. Want aanleg en installatie van een compleet nieuwe verwarmingsinstallatie lopen behoorlijk in de papieren.

Gebruikssituatie doorslaggevend

“Toch is dat niet nodig”, vertelt Bart Looman, directeur van Winterwarm Heating Solutions BV. Op dit moment is de plaatsing van direct gestookte luchtverwarmers met hoog rendement een heel effectief én financieel aantrekkelijk alternatief.  Onderzoek wijst uit dat 80 procent van de bedrijfshallen in Nederland alleen in dagdienst worden benut. Juist in die omstandigheden functioneert gasgestookte luchtverwarming optimaler dan bijvoorbeeld vloerverwarming.

100 procent systeem rendement

Het is realistischer om voor de korte termijn in te zetten op een combinatie van de diverse energiebronnen”
Luchtverwarmers kunnen heel direct  reageren op de warmtevraag: in de ochtend is een hal in korte tijd op temperatuur en bij plotseling warmteverlies warmt de luchtverwarmer de lucht snel weer op. Indirecte systemen zijn veel trager en kunnen niet zo snel reageren op temperatuurschommelingen; voor vloerverwarming wordt zelfs geadviseerd geen nachtverlaging toe te passen. Hierdoor is luchtverwarming per saldo een stuk energiezuiniger dan reguliere centrale (vloer)verwarming. Voor hallen die slechts beperkt hoeven te worden verwarmd of alleen vorstvrij moeten blijven, is lage temperatuur verwarming al helemaal geen optie. Wanneer er warmtevraag is, moet hier snel en efficiënt aan worden voldaan en dat kan met direct gestookte luchtverwarmers. “Bij een gasgestookte luchtverwarmer heb je 100 procent systeemrendement. Alle warmte uit de luchtverwarmer komt op de plek waar je het wilt hebben.” aldus Bart Looman.

Bart Looman, directeur Winterwarm Heating Solutions BV.
Bart Looman, directeur Winterwarm Heating Solutions BV.

Installateurs zoeken advies

Winterwarm krijgt van installateurs vaak de vraag welk advies ze hun klanten kunnen geven die hun bedrijfshalverwarming op betaalbare wijze willen verduurzamen. “Kijk naar de terugverdientijd voor een gebruiker”, zegt Bart Looman. “Door uit te rekenen dat een investering met HR-luchtverwarmers binnen 3 tot 5 jaar is terugverdiend, maak je de stap voor de gebruiker heel eenvoudig. Aardgas zal immers de komende 30 jaar nog beschikbaar blijven. Installeer je nú een HR-luchtverwarmer dan heb je voor de komende vijftien jaar een energiezuinige en comfortabele verwarming. In 2035 zal de techniek weer een heel stuk verder zijn en kan verder worden gekeken. Overigens staan de gasgestookte HR-heaters ook in 2020 weer op de EIA-lijst van RVO waardoor de hele installatie in aanmerking komt voor extra investeringsaftrek.”

Visie Winterwarm

“Voor (bestaande) industriële gebouwen met een behoefte aan grotere vermogens zijn er momenteel nog geen kwalitatief goede én betaalbare gasloze alternatieven”, stelt Bart Looman. “Ons inziens is het realistischer om voor de korte termijn in te zetten op een combinatie van de diverse energiebronnen. Elektrisch waar het tegen reële kosten kan, en gas importeren voor die situaties waar dat niet kan. Ondertussen kan men verder werken aan oplossingen met waterstofgas. Dit is wat ons betreft voor 2050 de meest reële optie om bestaande industriegebieden duurzaam te verwarmen. In 2050 kunnen bestaande gasleidingen worden benut en hoeven er geen dure, overlast gevende infrastructurele projecten of landschapsvervuilende voorzieningen te worden opgetuigd.”

Bart Looman is directeur van Winterwarm Heating Solutions BV, voorzitter van EuroAir (Europese associatie voor luchtverwarmingsfabrikanten) en Lid van de Technical Commitee TC 180 welke de Europese Commissie adviseert en de CE normen verzorgt voor decentrale verwarmingssystemen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Winterwarm.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Foto: Margo van Voskuilen

Welke designradiatoren voldoen bij lage temperatuur verwarming?

Bij verwarmingssystemen met een delta-T van 5 °C denk je in eerste instantie vooral aan vloerverwarming. Als er ook radiatoren moeten komen, zijn dat (z)ltv radiatoren. Groot afgifte-oppervlak, eventueel met ingebouwde convectorventilatoren. Glad en strak, en ook in kleur leverbaar. Maar wat als je klant een meer uitgesproken model radiator wil, bijvoorbeeld een designradiator in hal of badkamer?

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Beeld: Master1305/Shutterstock.com

Riothermie: zwemmen in rioolwarmte

Binnen het rioolstelsel in Vlaanderen stroomt genoeg energie om 400 grote gebouwen van warmte te voorzien. Dit bericht, gebaseerd op gedetailleerde berekeningen, is onlangs gepubliceerd door Aquafin, een bedrijf dat onder meer riothermie-projecten initieert. Dit zou een jaarlijks vermindering in CO2 -uitstoot van 40.000 ton kunnen betekenen.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Grasveldje in Terborg, bezet met allerlei materieel om de boringen voor bodemlussen te doen - foto: Itho Daalderop

Bodemwarmte bij renovatie: een bodemlus, meer woningen

Renovatieproject Emmastraat in Terborg is in alle opzichten een bijzonder project. Rob Tanck van Wassink Installatie en Niek de Jong van Itho Daalderop vertellen erover. Wat waren destijds de uitdagingen voor de installateur, en welke lessen hebben ze geleerd voor toekomstige projecten?

Voorbeeld woning en analyse van platform Ga-Duurzaam (Bèta-versie)

Nieuw adviesplatform rekent anders

Duurzaamheidsadviseur Martijn Geurts legt de laatste hand aan het platform Ga-Duurzaam waarmee hij consumenten online onafhankelijk advies geeft over de verduurzaming van hun woning. Belangrijkste troef is een uitgebreide calculator waarmee hij informatiezoekers 'het complete verhaal' wil vertellen. "De meeste sommetjes die je online kan invullen, genereren een verkeerd beeld van de werkelijkheid."

Wasco breidt assortiment uit

Wasco breidt assortiment uit

Wasco kondigt een nieuwe samenwerking met Nathan Systems aan. Daarmee breidt de groothandel haar assortiment met vier belangrijke merken uit.

ISDE 2025: subsidie warmtepompen omlaag?

ISDE 2025: subsidie warmtepompen omlaag?

Het goede nieuws is, dat de ISDE subsidie in stand blijft tot 2030, al wordt het beschikbare budget de komende jaren telkens lager. Voor 2025 zijn wel enkele voorgenomen wijzigingen. De belangrijkste voor de installatiebranche is de subsidie op warmtepompen: de overheid is voornemens die aan te passen.

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Slaap- en werkkamers koelen met lucht/lucht warmtepompen

Met de lucht/lucht warmtepompen van Fujitsu kun je het hele jaar door op duurzame wijze een woning koelen of verwarmen. De AircoHeaters van Fujitsu zijn zeer zuinig in het verbruik van elektriciteit en het verwarmen van een ruimte met een aircoheater in de winter bespaart gas.

Hogedruk transportleiding voor aardgas - foto: Shutterstock

'Bestaand gasnet grotendeels onbruikbaar voor waterstof'

Volgens een internationaal wetenschappelijk onderzoek is het hergebruik van het bestaande aardgasnet voor waterstof in de meeste gevallen niet haalbaar.