Warmwatervoorziening via warmtepompen: een strategische keuze

Warmwatervoorziening via warmtepompen: een strategische keuze
Van links naar rechts: Marcel Jonkman van Zorggroep Tangenborgh, Gert Veurink van Alklima en Wim Hemmes van Hemmes Installatietechniek.

Zorggroep Tangenborgh heeft de cv-installaties van twee verpleeghuizen vervangen door warmtepompsystemen van Mitsubishi Electric. Daarmee is niet alleen de warmwatervoorziening weer betrouwbaar, maar is de organisatie ook klaar voor een aardgasloze toekomst.

De warmwatervoorziening van verpleeghuis De Bleerinck in Emmen was aan vervanging toe, vertelt Marcel Jonkman, Teamleider Technische Dienst van Zorggroep Tangenborgh: "De Bleerinck heeft een hoofdgebouw met 120 appartementen. We hadden een grote boiler met twee cv-ketels. Die kampten steeds vaker met storingen. Vanwege de vele reparaties lag vervanging voor de hand. We hebben goed nagedacht over het systeem dat we zouden kiezen. Zouden we weer een installatie op aardgas nemen, dan zaten we daar zeker tien jaar aan vast. En omdat het landelijke beleid is dat we van het gas af gaan, bekeken we ook alternatieven. We hebben ons breed georiënteerd en kwamen tot de conclusie dat een duurzame oplossing de voorkeur had."

Volledig elektrisch

"Een aantal leveranciers adviseerde een elektrisch systeem met een gasketel als back-up", vervolgt Jonkman. "Gezien de onzekerheid over het gebruik van gas en onze wens om duurzaam te werken, voelden wij echter meer voor een volledig elektrische oplossing. Van de weinige partijen die ons hierbij konden helpen viel onze keuze op Hemmes Installatietechniek uit Coevorden. Zij adviseerden een warmtepomp speciaal voor grote hoeveelheden tapwater, de Mitsubishi Electric QAHV. Vooral vanwege de grote betrouwbaarheid. Belangrijk was bovendien dat het koudemiddel CO2 is, een milieuvriendelijke keuze. Uiteraard keken we ook naar de prijs. De aanschafkosten van dit systeem zijn hoger dan van twee cv-gasinstallaties. Die hogere aanschafkosten zijn grotendeels gedekt door een subsidie. Daar kwamen we voor in aanmerking omdat we tegelijk een soortgelijke installatie voor de tachtig appartementen bij St. Franciscus in Coevorden hebben vervangen. Daarmee was de capaciteit van dit project voldoende groot om aan de subsidievoorwaarden te voldoen."

Zorggroep Tangenborgh houdt de regie bij energietransitie”

Back-up

"We wilden zeker weten dat de warmwatervoorziening goed zou blijven werken", zegt Jonkman. "Daarom is de bestaande gasinstallatie aanvankelijk blijven staan nadat we de warmtepompen via afsluiters naadloos inschakelden. We hebben de boilers inmiddels weggehaald, want de nieuwe installatie werkt goed. Wel hebben we in de beginfase wat aanpassingen moeten doen. We merkten dat de temperatuur in een aantal uiterste punten van het leidingnet een keer per 24 uur onder de 60 graden bleef. Om legionellarisico's uit te sluiten hebben we daarom een aantal regelkleppen verplaatst. Zo hebben we ook dat onder controle gekregen."

Storingsvrij

Voor de bewoners is de overgang vlekkeloos verlopen, constateert Jonkman: "We hebben geen commentaar gehad. Voor hen is vooral prettig dat we nu geen storingen meer hebben in de warmwatervoorziening."

Op het dak van de zorglocatie in Emmen is een installatie van een paar honderd kilo op het tien meter hoge dak geplaatst.

Bewoners merkten weinig van de werkzaamheden. Wel trok het op het dak takelen van de units veel bekijks: er werd in Emmen een installatie van een paar honderd kilo op het tien meter hoge dak geplaatst. "De verdere aanpassingen vielen mee. Hemmes heeft in het ketelhuis wat nieuw leidingwerk aangebracht, deels door brandscheidende wanden. Als technische dienst vonden we het een interessant en spannend project. Toen alles was geïnstalleerd, heeft ons hele team de installatie bekeken en zich verdiept in de werking."

Advies, installatie en onderhoud

Hemmes Installatietechniek uit Coevorden gaf advies en verzorgde de installatie. Directeur Wim Hemmes: "We adviseerden de CO2warmtepompen van Mitsubishi Electric met een vermogen van 45 kW. Die kenden we via importeur Alklima. De warmtepompen onderscheiden zich door de mogelijkheid om zonder bijverwarming tot 90 graden te verwarmen, waardoor legionellaproblemen worden voorkomen. We hebben de installatie verzorgd en zorgen ook voor het onderhoud en het oplossen van eventuele storingen. We zijn zo nodig binnen een uur ter plekke."

Vertrouwen

Het was een nieuw systeem, waar Tangenborgh uiteraard meer over wilde weten. Hemmes: "Om er in de praktijk kennis mee te maken, nodigde Alklima ons en de mensen van Tangenborgh uit om naar het hoofdkantoor van Mitsubishi Electric in Düsseldorf te komen. Daar ontstond enthousiasme om het toe te passen. Dat was nog niet eerder in verpleeghuizen gebeurd. Wel in een vergadercentrum en een hotel. We hadden vertrouwen in de goede werking, vooral omdat we de airconditioningsystemen van Mitsubishi Electric al zo'n 25 jaar kennen als erg betrouwbaar. De warmtepomp is feitelijk een variatie op dat systeem: een airco met een ander koudemiddel. Ook hier heb je 'gewoon' een binnen- en een buiten-unit.  Op dit moment zijn we met Tangenborgh in overleg om de installatie te integreren in het gebouwbeheersysteem. Dan worden de prestaties nog beter zichtbaar en dus de mogelijkheid om het energiegebruik nog meer te beperken."

Zorggroep Tangenborgh heeft 13 woonzorglocaties in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn en een groot aantal aanleunwoningen. De organisatie levert verpleeghuiszorg, intramurale zorg en wijkzorg, ook bij particulieren. Het bedrijf heeft een eigen technische dienst, huismeesters, vakmensen voor elektra, warmte, bouw en groen. Vier van de panden zijn volledig in eigendom; de andere van corporaties, maar ook daar verzorgt Tangenborgh het onderhoud. Jonkman: "We staan dicht bij onze doelgroep. We lossen vragen van bewoners op en doen een groot deel van de service en het onderhoud van installaties en het gebouw. We kennen de installaties en gebouwen door en door."

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Met het vollopen van het elektriciteitsnet en de naderende afschaffing van de salderingsregeling speelt het beter benutten van de eigen opwek van zonne-energie een belangrijker rol. Daarvoor komen steeds meer hulpmiddelen in de handel. Weegt de aanschaf op tegen de besparingen? We duiken in de business case van de WaterAccu.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."