Bij elektriciteitscentrales, afvalverwerkingsbedrijven en bijvoorbeeld datacenters komt veel warmte vrij. Voor de betreffende bedrijven gaat het hier om een restproduct, maar voor andere partijen kan het juist een nuttige warmtebron zijn voor het verwarmen van woningen, bedrijven, kantoren en bijvoorbeeld de kassen van de glastuinbouw. Maar hoe krijg je de warmte vanaf de warmtebron naar de potentiële afnemers? Die vraag (en andere) wordt beantwoord in deze gratis whitepaper van Gawalo.
Warmtepompen, boilers en pv-omvormers moeten voor een optimale onderlinge afstemming data kunnen uitwisselen. En dat is niet zo eenvoudig, zeker niet over verschillende merken heen. Daarom bouwde Noorderlicht Ventures een Home Energy Management System (HEMS) op basis van het veelvoorkomende Modbus communicatieprotocol. Met warmtepompsturing kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de netspanning te laag wordt in een straat of wijk, op het moment dat alle warmtepompen tegelijk energie vragen.
Een boiler is en blijft in principe een voorraadvat met een verwarmingselement, maar de innovaties staan de laatste jaren niet stil. Met de komst van de 'smart' boiler laat fabrikant Tesy zien klaar te zijn voor de toekomst.
Netcongestie, dat is toch E en geen W? Dat is waar, maar ook in de W-installaties krijgen we steeds vaker met elektriciteit te maken. Elektrische warmtepompen en warmtepompboilers, bijvoorbeeld. Door deze elektrificatie gebruiken we met zijn allen veel meer elektriciteit dan voorheen.
Het begon als een test met één Honeywell Home evohome slimme zoneregeling in een tiny house in de achtertuin van Henk Bouman, projectmanager bij Iveco Schouten. Dit 'experiment' verspreidt zich nu als een olievlek over een aantal vestigingen van de nationale bedrijfswagenleverancier Iveco. Daarbij draait alles om één principe: meten is weten.
Hoe pv-installaties en elektrische voertuigen een rol toebedeeld kunnen krijgen in het voorkomen en bestrijden van netcongestie, is al behoorlijk duidelijk. Hoe zit dat met de warmtepomp? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen als het gaat om het helpen voorkomen van overbelasting op ons elektriciteitsnet? Is de warmtepomp een redder in nood, of juist een lastpak?
Het verder elektrificeren van verwarming in gebouwen, leidt dat tot meer netcongestie - of is dat te kort door de bocht? Wat is nou precies 'het netcongestieprobleem in het laagspanningsnet' en welke rol speelt de warmtepomp daarin? De Vereniging Warmtepompen organiseert op 24 oktober in samenwerking met Flexiblepower Alliance Network een kennisbijeenkomst over dit onderwerp.
Zeventien woningen in het Zeeuwse dorpje Stad aan 't Haringvliet leveren elektrische energie van hun zonnepanelen voor de gemeenschappelijke productie van onder meer waterstof. Ze krijgen er warmte en koude voor terug uit hun energiehub.
De verkoop van warmtepompen in Europa daalde in 2023. Daardoor komen de € 7 miljard aan voorgenomen investeringen van warmtepompfabrikanten in gevaar. Daarvoor waarschuwt de European Heat Pump Association (EHPA).
In een slim en anticiperend energiesysteem werken laadpalen, warmtepompen, zonnepanelen en energieopslag gebroederlijk samen. Een dergelijke systeemaanpak levert veel op, maar eenvoudig is het niet. Zo is de uniforme uitwisseling van data een pijnpunt. "Wachten op innovaties is geen optie, kijk naar wat nu al kan."
"Technologische ontwikkelingen die de gebouwde omgeving verduurzamen zijn belangrijk, maar niet het enige aspect dat bijdraagt aan een succesvolle energietransitie. Je moet ze zien als deel van een groter geheel waarbij ook wordt gekeken naar de maatschappelijke acceptatie, de CO2-reductie, financierbaarheid en het nationaal beleid", stelt Michiel Kirch.
Onderzoekers van het LONGi Green Energy Technology uit China hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld. Het is gemaakt van hetzelfde materiaal als 95% van alle huidige zonnecellen. De prestaties zijn echter veel beter. Volgens de wetenschappers bedraagt de efficiëntie 26,81%. Geavanceerde modellering, uitgevoerd door onderzoekers van de TU Delft, speelde een belangrijke rol bij het begrijpen en engineeren van de innovatie.
Op allerlei gebied kom je vaak misverstanden tegen. Zo gaat er al vele jaren het sprookje rond dat goed ventileren energie bespaart omdat het extra energie kost om vochtige lucht op te warmen. Dit is het vijfde en laatste deel van een serie over onderbelichte onderwerpen die invloed hebben op ventilatie, verwarming en koeling.