Woningen in Zierikzee verduurzaamd met Ecolution Modul-AIR

Woningen in Zierikzee verduurzaamd met Ecolution Modul-AIR

In een nieuwbouwproject van woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee worden 44 woningen verduurzaamd met de Ecolution Modul-AIR hybride ventilatiewarmtepomp van Inventum gecombineerd met een cv-ketel van Remeha. De woningen verbruiken door deze installatie alleen in de winter nog slechts een beetje gas voor verwarming.

“De installatie in dit nieuwbouwproject bestaat uit een cv-ketel van Remeha en een ventilatiewarmtepomp van Inventum. Er stond een ander merk in het bestek, maar daar wilde ik niet mee werken. Daarom hebben we in overleg met de opdrachtgever gekozen voor deze installatie.” Aan het woord is Roel Hillebrand van H&R Installatie. Hij legt uit wat het belangrijkste voordeel is van het toepassen van de hybride ventilatiewarmtepomp in dit project. “Als het niet zo koud is draait de installatie alleen op de ventilatiewarmtepomp. Dat betekent eigenlijk dat in het voor- en najaar de cv-ketel niet hoeft bij te springen. Dat levert voor de bewoners een flinke besparing op in het gasverbruik.”

Wijkvernieuwing

H&R Installatie plaatste de Ecolution Modul-AIR ventilatiewarmtepompen in combinatie met Remeha cv-ketels in de laatste fase van het Buzee-project in Zierikzee. Het ging hierbij om 32 stadswoningen en 12 levensloopbestendige woningen, met een slaap- en woonkamer op de begane grond. Dertien van de 44 huizen worden verkocht. Woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee is de opdrachtgever van het project in de voormalige wijk Buijse op één van de oudste plekjes van Zierikzee. Deze wijk werd ooit gebouwd voor het personeel van Zeelandia. Vanaf 2012 is gestart met een vernieuwing van de wijk.

Nooit problemen

De reden waarom in het project gekozen is voor deze Inventum ventilatiewarmtepomp, is dat H&R Installatie er al positieve ervaring mee had. “We hebben deze ventilatiewarmtepomp al eerder toegepast en hebben daar nooit problemen mee gehad. Dit product kun je in principe overal toepassen waar gebruik wordt gemaakt van mechanische ventilatie. En je moet natuurlijk de ruimte hebben om de unit te plaatsen.”

Een groot voordeel is dat er geen buitenunit wordt gebruikt”

Inventum omschrijft de Ecolution Modul-AIR als compact (700 bij 500 bij 500 mm), milieuvriendelijk, energiezuinig en stil. De Ecolution Modul-AIR is een ventilatiewarmtepomp die de warme ventilatieretourlucht voor het verwarmen van de woning hergebruikt, vertelt Hillebrand. “Een groot voordeel is dat er geen buitenunit wordt gebruikt zoals bij een luchtwarmtepomp het geval is. We hebben dan ook goede ervaringen met deze ventilatiewarmtepomp en hebben nog geen klachten gehad over de installatie. Een aantal van de woningen is al opgeleverd en we zijn nu nog druk bezig met de laatste woningen.” Volgens Hillebrand is het vrij makkelijk om de warmtepompen te installeren. “Het is niet zoveel anders als traditioneel installatiewerk. Je moet wel wat extra kleppen en filters plaatsen. Maar tot nu toe werkt het perfect.”

Stand alone

De installatie is nu geplaatst in combinatie met een cv-ketel, maar kan in principe ook zonder gas functioneren, vertelt Hillebrand. “Deze nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, maar niet zo goed als bij nieuwe ontwerpen gangbaar is. Daarom is hier nog een cv-ketel nodig. Maar bij strengere normen zoals die vandaag de dag gangbaar zijn, kun je deze ventilatiewarmtepomp ook als stand alone installeren.” Omdat er geen buitenunit is, is de ventilatiewarmtepomp bovendien makkelijk te plaatsen, legt Hillebrand uit. “Hij neemt wel wat meer ruimte in beslag dan een cv-ketel, maar dat valt nog mee in vergelijking met andere apparaten die ik gezien heb. Als je deze warmtepomp als stand alone wilt plaatsen, moet je uiteraard ook nog een boiler plaatsen voor warm tapwater. In deze woningen verwarmen we het tapwater nog met de cv-ketel.”

Inventum Ecolution Modul-AIR

Inventum is een Nederlands bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat. Energiebesparing staat voorop, daarom produceert het bedrijf in een zeer energiezuinig pand. In de fabriek in Houten worden inkoop, logistiek en R&D onder één dak gecombineerd. Inventum helpt bouwers om meer CO2 te reduceren of het nu om nieuwbouw, renovatie, koop- of huurwoningen gaat. De uitdaging is die oplossing te vinden die leidt tot een optimale en verantwoorde keuze. Met de Ecolution Modul-AIR, de nieuwste ventilatiewarmtepomp, is het verduurzamen van woningen eenvoudig en kostenefficiënt door de makkelijke uitbreiding van hybride naar all-electric. Iedere gewenste variant is mogelijk. In de All-Electric zijn de driewegklep en elektrische doorstromer in de ventilatiewarmtepomp geïntegreerd. Het hybride toestel is eenvoudig uit te breiden naar all-electric door het bijplaatsen van een elektrische doorstromer en eventueel driewegklep.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Inventum Technologies.

Joop van Vlerken is zelfstandig redacteur en journalist, gespecialiseerd in energie, klimaat, bouw- en installatietechniek.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Florijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Beursopstelling Intergas Xtend hybride warmtepomp

Hoe sluit je een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel?

Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.