Het ecologische alternatief voor waterloze urinoirs

Het ecologische alternatief voor waterloze urinoirs

Met zijn hybride spoelsysteem is het Hybrimatic Fino-urinoir een echt ecologisch alternatief voor waterloze urinoirs. Het innovatieve detectiesysteem en de automatische spoeling zorgen voor maximale waterbesparing.

Ongekend en onzichtbaar detectiesysteem

Het hybride detectiesysteem is onzichtbaar van buitenaf en geïntegreerd in het urinoir. De spoeling wordt geactiveerd wanneer vocht in het urinoir gedetecteerd wordt.

Waterbesparing

Het spoelen van een urinoir heeft traditioneel 3 doelstellingen: de urinoirwanden spoelen, het water in de sifon vernieuwen en urinekristallen in de leidingen tegengaan. Met het Hybrimatic Fino-urinoir kan water bespaard worden op het vernieuwen van water in de sifon doordat deze beschikt over een afvoer met membraan, zonder waterslot. Met slechts 7 cl (1 seconde spoeling) kunnen de volledige urinoirwand en het membraan gereinigd worden. Tijdens een periode van intensief gebruik wordt de massamodus geactiveerd. Hierbij gebeurt de spoeling pas na het vertrek van de laatste gebruiker, zodat het waterverbruik beperkt wordt.

Maximale hygiëne zonder manueel contact

Het ontbreken van manueel contact gaat de overdracht van bacteriën op de handen tegen. De spoeling van de Hybrimatic treedt dan ook automatisch in werking na het vertrek van de gebruiker. De periodieke hygiënische spoeling vindt elke 24 uur plaats (instelbaar op 12 uur). Deze spoeling gaat bacteriegroei en verstopping van de leidingen tegen. Bovendien is het Fino-urinoir gemaakt van bacteriostatisch roestvrij staal 304. Dit is een legering die eenvoudig schoon te maken is en perfect is aangepast aan de eisen van de openbare sanitaire hygiëne.

Geen chemische producten

In tegenstelling tot de waterloze urinoirs heeft de Hybrimatic Fino geen chemische en dure producten (zoals vloeibare onderhouds- en reinigingsproducten) nodig. De Hybrimatic Fino is gemaakt van rvs, een materiaal dat 100% recyclebaar is,  en draagt dus bij aan de duurzame ontwikkeling en de bescherming van het leefmilieu.

Gemakkelijke installatie en eenvoudig onderhoud

De toegang tot het besturingssysteem is zowel gemakkelijk als veilig: langs de onderkant van het urinoir. De regelmatige spoeling zorgt voor een lagere frequentie van onderhoud op het urinoir en het membraan hoeft minder vaak vervangen te worden.

Vandaalbestendigheid

Delabie heeft een automatisch spoelmechanisme ontwikkeld, gebaseerd op de detectie van urine. Er is dus geen detectie-oog zichtbaar voor de gebruiker. Het besturingssysteem en de bevestigingen zijn niet toegankelijk voor de gebruiker.

Dit artikel is gesponsord door Delabie

Een kraandrijver een betonnen regenwatertank met grote precisie zakken binnen de fundering van een van elf woningen in Venhuizen - foto: Margo van Voskuilen
Waterberging

Regenwater in douche en wc

In het Noord-Hollandse Venhuizen verrijst een klein woningbouwproject met voor Nederlandse begrippen bijzondere voorzieningen. Het regenwater wordt per woning verzameld in een grote ondergrondse tank, voor gebruik in wasmachine en wc. En, waar mogelijk, voor een echte 'regendouche'.

Beeld: Vectormine/Shutterstock.com
Drinkwaterinstallaties

Recycling van grijs water komt thuis

In 2018 werden acht pilotwoningen voorzien van de hydraloop, een waterrecyclingsysteem dat douchewater opvangt en zuivert waardoor hergebruik mogelijk wordt. Inmiddels is het product doorontwikkeld, er komt een nieuwe compacte variant op de markt en internationaal groeit de belangstelling. Hydraloop-oprichter Arthur Valkieser licht toe.

Beeld: Vectormine/Shutterstock.com
Drinkwaterinstallaties

Hybride aanpak drinkwater nodig

Schoon drinkwater uit de kraan is ook in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend. Watertekorten en verontreiniging van kraanwater zijn niet langer voorbehouden aan verre landen.

De H300 van Hydraloop is geschikt voor huishoudens van vier mensen. (Foto: Hydraloop)
Waterberging

Hulp bij hergebruik van grijswater

Een Nederlander gebruikt dagelijks bijna 130 liter drinkwater, maar slechts 2 procent is voor consumptie. Aangezien de beschikbaarheid, benutbaarheid en kwaliteit van drinkwater onder druk komen te staan, roept brancheorganisatie Vewin op om de mogelijkheden voor waterhergebruik te verruimen. Tot vreugde van Nederlandse bedrijven met grijswatersystemen.

Drinkwaterinstallaties

Drinkwater: regelgeving voor grijswater en hemelwater onderweg

Het drinkwaterverbruik ligt op 134 liter per dag per persoon. Dat moet in 2035 teruggebracht zijn naar 100 liter. Mogelijk in combinatie met nieuwe regelgeving voor hemelwater en grijswater.  

Geberit AquaClean Alba douche-wc
waterbesparend sanitair

Een douche-wc voor iedereen

Geberit introduceerde onlangs de Alba douche-wc. Met dit instapmodel douche-wc wil het bedrijf hygiënische toiletten zonder wc-papier voor iedereen bereikbaar maken. Ontwerper Christof Behling mocht zijn ontwerp aan een publiek van journalisten presenteren.

De Tempoflux 3 is een zelfsluitende toiletkraan die in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar is.Gesponsord
Gesponsord
Drinkwaterinstallaties

Gesponsord Stop de verspilling van drinkwater!

1 op 3 toiletten met reservoir in publieke instellingen krijgt te maken met lekkages. Meestal zijn de lekken onzichtbaar en worden ze niet hersteld, wat leidt tot extreem hoge verspilling van drinkwater.

Drinkwaterinstallaties

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt schaarser en duurder, zodat het gebruik van hemelwater en grijs water steeds meer voor de hand gaat liggen.