Koelen met warmtepompen: een overzicht

Koelen met warmtepompen: een overzicht

Tegenwoordig worden woningen steeds vaker verwarmd met een warmtepomp. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze ook kan koelen. In dit artikel bieden we een overzicht van koelen met een warmtepomp.

De temperatuur in huis loopt in de zomer te hoog op. Uit onderzoek blijkt dat de warmst gemeten temperatuur in huis in de zomer gemiddeld 29,1 graden is. En dat is verre van comfortabel. Vanaf 25 graden is de temperatuur in huis niet meer draaglijk, vindt 77% van de bewoners. Voor afkoeling doet iets meer dan de helft van mensen de gordijnen dicht, 51% zet een ventilator neer, 40% doet de ramen open en 16% heeft een airco aangeschaft, stelt het onderzoek. Tegenwoordig worden woningen steeds vaker verwarmd met een warmtepomp. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat deze ook kan koelen. In dit artikel bieden we een overzicht van koelen met een warmtepomp.

Koelen met een warmtepomp; een introductie

Met de meeste warmtepompsystemen kan een woning of gebouw niet alleen worden verwarmd maar ook gekoeld. Dat geldt voor lucht-luchtwarmtepompen, lucht-waterwarmtepompen, water-waterpompen en bodemwarmtepompen. Lees er meer over in het artikel >> Koelen met een warmtepomp; een introductie

Terug naar boven

Koeling met warmtepompen meer dan een bijproduct

Warmtepompen bieden in tegenstelling tot gasgestookte cv-ketels een eenvoudige mogelijkheid om te koelen. Lang werd deze koeling gezien als een bijproduct. Maar tegenwoordig ontwikkelen leveranciers steeds meer producten om het maximale uit deze koelmogelijkheid te halen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met condensatie. Lees er meer over in het artikel >> Koeling met warmtepompen meer dan een bijproduct

Terug naar boven

Vloerkoeling met warmtepomp niet te vergelijken met airconditioning

Dat koeling met warmtepompen toeneemt, merkt ook de groothandel. Steeds vaker wordt in nieuwbouwprojecten een warmtepomp gecombineerd met vloerkoeling. Daarbij is het belangrijk dat installateurs hun klanten goed informeren over de werking van vloerkoeling. Want deze is niet te vergelijken met airco. Lees er meer over in het artikel >> Vloerkoeling met warmtepomp niet te vergelijken met airconditioning

Terug naar boven

Oververhitting in kleine appartementen voorkomen

Oververhitting van kleine appartementen is soms moeilijk te voorkomen. Bovendien is dit niet alleen de verantwoordelijkheid van de installateur. Maar de installaties spelen hierin wel een rol. Welke installatiekeuzes kunnen hierbij helpen? Lees er meer over in het artikel >> Oververhitting in kleine appartementen voorkomen

Terug naar boven

Hoe voorkom je oververhitting in een woning?

Sinds 1 januari 2021 is het ook verplicht om de kans op temperatuuroverschrijding te berekenen, bij aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van woningen. In de nieuwe bouwregelgeving is een grenswaarde opgenomen die de kans op temperatuuroverschrijding in woningen aan banden legt. Die kans wordt aangeduid met het indicatiegetal TOjuli en dit getal wordt tegelijk met de drie BENG-indicatoren berekend. Als het koelen van een woning wordt opgelost met energieverslindende oplossingen, dan resulteert dit namelijk in een slechtere energieprestatie van de woning. Lees er meer over in het artikel >> Hoe voorkom je oververhitting in een woning?

Terug naar boven

Lees meer over

Evi Husson

Evi Husson

Auteur en projectredacteur Gawalo

.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Aan de rand van de woonwijk Holtenbroek in het noorden van Zwolle is de nieuwe scholengemeenschap Lassus Campus gebouwd, op het sportveld van de oude scholengemeenschap - foto: Harmen Weijer

Netcongestie dwingt school tot hybride oplossing

De nieuwbouw van een school zou met een warmtenet op geothermie verwarmd gaan worden, maar het werden om praktische redenen warmtepompen. Netcongestie gooide roet in het eten, waardoor een hybride oplossing in beeld kwam. Toch wordt de school vaak verwarmd en gekoeld met warmtepompen en vrijwel niet met de ketels op aardgas. Harmen Weijer sprak met Arjan Jonkers en Edwin Braad van INNAX Heerenveen .

Tijdelijke opstelling Daikin airconditioning in verblijfsruimte TeamNL in Parijs hotel

Airco Daikin verbetert nachtrust olympische sporters TeamNL

Energiezuinige airco's van Daikin gaan tijdens de Olymische Zomerspelen 2024 in Parijs zorgen voor het perfecte binnenklimaat in de verblijven van Nederlandse sporters.

Fred de Lede, auteur Klimaatbeheersing - foto: Elske Koopman

Reeks 'Klimaatbeheersing' geboren uit gebrek aan documentatie

Een druk baasje, zo omschrijft Fred de Lede, een van de auteurs van de reeks Klimaatbeheersing, zichzelf. Hij studeerde aan de mts, ging naar het hoger onderwijs en volgde een lerarenopleiding op de hogeschool van Rotterdam. Al tien jaar schrijft hij aan de reeks Klimaatbeheersing.

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel? 

Thermisch comfort: wetenschap of gevoel?

Thermisch comfort is zowel meetbaar als ongrijpbaar. 'Meetbaar' omdat er ideale waarden zijn voor temperatuur, vocht, tocht en straling in een ruimte. 'Ongrijpbaar' omdat de tevredenheid over het geboden comfort van persoon tot persoon zal verschillen.

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt 

TOjuli per 1 juli 2024 aangescherpt

Drie jaar na introductie wordt de TOjuli op 1 juli 2024 aangescherpt. De aanwezigheid van actieve koeling is niet langer automatisch afdoende om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan.

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Gratis koeling met koele nachtlucht!

Airco lijkt gemeengoed te worden in Nederlandse woningen en installateurs spinnen er garen bij. Maar er zijn ook andere manieren om een huis koel te houden. Hoe dat moet, weten ze in de mediterrane landen. Dat betekent dat je juist niet je ramen en deuren open gooit als het buiten heel warm is en overdag de luiken dicht houdt. Met ventilatieve koeling kun je vervolgens de koele lucht je woning binnen laten in de nacht.

Overzicht certificeringen w-installaties

Overzicht certificeringen w-installaties

Om als installateur bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren, zijn certificeringen nodig. De bekendste is zonder meer de Gasketelwet of CO-certificering. Hieronder volgt een overzicht van een aantal certificeringen die installateurs kunnen behalen.