Aan de rand van Oosterhout, uitkijkend over het water van De Zwaaikom, bouwt VORM Conceptwoningen een nieuwe wijk met zogeheten 6D-woningen. Nadat de eerste fase al eerder is opgeleverd, is op dit moment de bouw van de tweede fase bezig. In die tweede fase, die bestaat uit 56 eengezins- en twee-onder-een-kapwoningen, worden de huizen uitgerust met de HP-S lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop. Ook de derde fase, die uit 28 woningen bestaat, krijgt ditzelfde energiesysteem. “Voor zowel de tweede als de derde fase in dit project kozen we voor het Honeywell Home evohome draadloze zoneregelsysteem van Resideo”, vertelt Tom van Dalen. Hij is projectengineer bij installatiebedrijf HEK uit 's-Hertogenbosch, dat verantwoordelijk is voor alle installaties in deze nieuwbouwwoningen. “Allereerst omdat deze draadloze regeling probleemloos samenwerkt met de warmtepomp van Itho Daalderop, maar ook omdat hij voor de bewoners eenvoudig te bedienen is, ook via bijvoorbeeld een app.”
Lucht-waterwarmtepomp
Installatiemaatschappij HEK verzorgt in de nieuwbouwprojecten van VORM 6D Wonen de complete installatietechniek. “Naast de elektro en het sanitair zijn dat ook de gebalanceerde ventilatie met wtw en het warmtepompsysteem. Tegenwoordig plaatsen we meestal warmtepompen met een bodembron. Maar in Oosterhout mocht dit niet, omdat de woningen te dicht bij een waterwingebied staan. Vandaar dat hier voor de lucht-waterwarmtepomp van Itho Daalderop is gekozen”, zegt Van Dalen. Afhankelijk van de grootte van de woning wordt één van de drie types met verschillende capaciteiten geplaatst. Klimaatgarant bepaalt welk type warmtepomp bij een specifieke woning nodig is. “Tot voor kort bood Itho Daalderop bij deze lucht-waterwarmtepomp een eigen regeling. Maar bij de start van dit project is in overleg met de leverancier besloten om bij dit type warmtepompsystemen alleen nog de evohome van Resideo toe te passen. Het komt erop neer dat evohome vanaf nu de temperatuurregeling via de vloerverwarming in alle woningen regelt: verwarmen in de winter en koelen in de zomer.”
BENG vereist zoneregeling
Dat de keuze nu op evohome valt, komt ook door de verplichting in de BENG, die de toepassing van zoneregeling voorschrijft. “De begane grond, met woonkamer, keuken en hal, vormt één zone, en op de verdieping hebben we, afhankelijk van de grootte van de woning, te maken met één of twee zones. De rijwoningen hebben op de eerste verdieping één zone, omdat de drie slaapkamers aan elkaar grenzen en zo volgens de regelgeving als één verblijfsgebied worden gezien. Maar bij de grotere woningen worden de vier slaapkamers onderbroken door de badkamer, waardoor ze twee aparte verblijfsgebieden vormen en dus ook twee zones”, vertelt Jan Groeneveld, accountmanager bij Resideo. Hij ondersteunt de medewerkers van HEK bij het ‘inleren’ van alle evohomes in dit nieuwbouwproject.
Twee of drie zones
“Om die zones goed te kunnen aansturen, installeren we op zowel de begane grond als op de verdieping een verdeler met servomotor en klep. Dat wil zeggen; als we in totaal met twee zones te maken hebben. In een woning waarin we drie zones hebben, monteren we een extra klep en motor op de verdeler”, vertelt Van Dalen. “De verdelers worden straks kant-en-klaar op het bouwproject aangeleverd. In onze prefab werkplaats maken we de regeltechnische opstelling waarbij het evohome bedienpaneel, het schakelrelais en de Round Wireless - voor elke zone op de verdieping één Honeywell Home Round – worden gekoppeld. Het is echt een voordeel dat we het inregelen voor elke woning hier kunnen doen. Hierdoor kunnen de monteurs op de bouwplaats de voorbereiding verzorgen en hoeven wij de evohome pas op het allerlaatste moment te installeren.”
Niet van wifi afhankelijk
Omdat deze warmtepomp zowel warmte als koude kan leveren, genieten de bewoners het hele jaar door van een optimale temperatuur. “Via evohome kan de bewoner namelijk eenvoudig bepalen of zijn regeling in koel- of verwarmingsmodus moet staan. Vervolgens zorgt evohome ervoor dat de gewenste temperatuur in de desbetreffende zone wordt geregeld. Zo is het mogelijk om voor elke zone een verschillende temperatuur in te stellen. Een ander, belangrijk voordeel van evohome is dat hij niet van wifi afhankelijk is. De communicatie tussen evohome, de Round en het schakelrelais loopt via RF-communicatie, oftewel via radiogolven. Alleen als mensen de app gebruiken of de gratis software-updates willen ontvangen, hebben ze wifi nodig”, zegt Groenveld.
Ruimteregeling als keuze-optie
Zowel Van Dalen als Groeneveld melden dat je met evohome, behalve een regeling per verblijfsgebied, ook een regeling per ruimte kunt realiseren. “In dit soort projecten is het altijd een afweging hoe ver je daarin wilt gaan. Wij zorgen dat de woning aan de regelgeving voldoet en dat schrijft voor dat we per verblijfsgebied een aparte temperatuur moeten kunnen instellen. Regeling per ruimte vereist weer een hogere investering, en is voor dit project niet haalbaar. Ik sluit alleen niet uit dat dit in toekomstige projecten wel een optie wordt. We gebruiken bijvoorbeeld voor sanitair het systeem ‘Uw huis, Uw wensen’ waarmee we kopers enorm veel keuzevrijheid bieden om hun badkamers en toilet naar eigen inzicht in te richten. Ik vind het geen vreemde gedachte dat we ook een ruimteregeling in plaats van zoneregeling in de toekomst als keuzemogelijkheid aanbieden”, zegt Van Dalen.
Dit artikel is gesponsord door Resideo