Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'

Stille warmtepomp in bestaande woning: 'Wil de buren niet tot last te zijn'
De hybride warmtepomp op zolder bij Frank Korbee.

Den Haag is om: een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen lijkt eraan te komen. Door 1,7 miljoen hybride verwarmingssystemen te installeren kan tot 2030 een besparing van 6,8 miljard kuub aardgas worden gerealiseerd, blijkt uit het nieuwe rapport van de Nederlandse Verwarmingsindustrie. In de gebouwde omgeving zou daarmee de CO2-doelstelling gehaald zijn.

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Bij het verduurzamen van een bestaande woning komt heel wat kijken. Zeker als het gaat om kleinere en oudere woningen. Is er wel voldoende ruimte om de cv-ketel uit te breiden met een warmtepomp? En hoe zit het met het geluid van de buitenunit? Nefit Bosch ging kijken hoe Frank Korbee het in zijn zelf gerenoveerde rijtjeshuis heeft aangepakt.

De jaren '60 woning van Korbee.

Tussenwoning uit de jaren zestig

Korbee, zelf installateur, kocht vorig jaar met zijn partner een jarenzestigwoning in Hillegom en voorzag deze van dubbelglas, kunststof isolatiekozijnen en vloer- en spouwmuurisolatie. Daarna was de verwarming aan de beurt. “Ik wilde een hybride installatie. Maar wel het nieuwste van het nieuwste. Zo compact mogelijk en zo stil mogelijk: ik wil de buren niet tot last te zijn”, legt Korbee uit. “Omdat ik zelf niet werk met f-gassen, koos ik voor een monoblock.”

De compacte 5 kW binnenunit, de nieuwste van Nefit Bosch, hangt op zolder, naast de HR-ketel. “Wat heel praktisch is, is dat de verdeler is geïntegreerd in de binnenunit. Die hoef je dus niet buiten het toestel bij te plaatsen, dat scheelt weer ruimte. Zelfs met een buffervat neemt de installatie heel weinig ruimte in. Je kunt hem in de meeste bestaande woningen makkelijk kwijt.”

Stilste warmtepomp, grootste besparing

Korbee loopt de trap op aan de achterzijde van zijn woning en houdt zijn oor op de buitenunit van de warmtepomp. “Je hoort nauwelijks iets en de buren al helemaal niets. Dat is een must voor een rijtjeswoning als deze”, zegt hij. Bij het opvoeren van het toerental springt de warmtepomp als het ware over de meest geluidproducerende standen heen, dankzij een slimme afstemming tussen ventilator en compressor. Bovendien blaast een diffuser de lucht uit via de zijkanten rondom. “Ik las dat de Consumentenbond deze buitenunit tot stilste in de markt heeft uitgeroepen.” De warmtepomp komt bovendien ook als ‘meest energiebesparende’ uit de test.

Moeiteloos de winter door

De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht ten behoeve van verwarming, koeling en warm water. “Het grootste deel van het jaar draait de warmtepomp, de HR-ketel springt alleen op de koudste winterdagen bij”, vertelt Korbee. “We hebben een stevige winter met flinke vorst achter de rug. De installatie heeft die test moeiteloos doorstaan. En afgelopen zomer koelde de warmtepomp ons huis. Het is hier in huis het jaar rond comfortabel.”

Is dat een airco?

De jonge installateur kreeg na het plaatsen van de buitenunit al snel veel vragen van zijn buren. “Wat heb jij daar nu staan, is dat een airco?” Het maakt duidelijk dat er nog veel te winnen is als het gaat om de bekendheid van (hybride) warmtepompen. Ziet Korbee de hybride warmtepomp als dé oplossing in de energietransitie? “Zeker in bestaande woningen is het de beste oplossing om direct gas te besparen zonder ingrijpende maatregelen, haalbaar en betaalbaar. Steeds meer mensen, ook in Den Haag, twijfelen of het wel zo slim is om snel van het gas af te willen. Ik denk dat het een mix gaat worden van verschillende energiebronnen en systemen. Stadsverwarming, all electric via zonne- en windenergie, maar ook waterstof. Met een hybride installatie hou je alle opties open voor de toekomst.”

Hybride warmtepompen: markt en trends in het kort

In 2020 zijn volgens ramingen zo’n tien- tot twaalfduizend hybride warmtepompen geïnstalleerd en de markt blijft groeien, mede dankzij de ISDE en andere subsidieregelingen. De overheid lijkt een grootschalige uitrol van hybride warmtepompen verder te gaan stimuleren.

Uit onderzoek van onder meer de Consumentenbond blijkt dat huishoudens met de combinatie van een hybride warmtepomp en een hr-ketel 200 tot 600 euro per jaar besparen op de energierekening. Volgens de Installatiemonitor verbruikt een gemiddeld huishouden voor verwarming ongeveer twee derde minder gas. Het stroomverbruik neemt wel toe, dat is te compenseren met PV-panelen. Milieu Centraal schat in dat met de huidige mix van grijs-groene stroom gemiddeld 20 procent minder CO2 voor verwarming en warm water wordt uitgestoten door huizen met een hybride warmtepomp. Die CO2-winst zal stijgen, omdat elektriciteit in Nederland steeds groener wordt.

Dit artikel is gesponsord door Nefit Bosch.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.

Beursopstelling Intergas Xtend hybride warmtepomp

Hoe sluit je een hybride warmtepomp aan op de cv-ketel?

Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.