Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Waarom een warmtepomp graag samenwerkt met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is -samen met een warmtepomp- een energiezuinige manier om woningen duurzaam te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt doordat de boiler gebruik maakt van de aanwezige binnen- en buitenlucht. Zo ondersteunt een warmtepompboiler op een duurzame manier bij het maken van warm water.

Een warmtepompboiler is nog relatief onbekend. Er ligt echter een groot potentieel om ook de woningen te verduurzamen, waar dit niet mogelijk lijkt.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een energiezuinige elektrische boiler die bestaat uit een monoblock of split warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. De boiler heeft meestal een voorraadvat met een capaciteit van 100 tot 250 liter.

De werking van de warmtepompboiler

De warmte wordt door een ingebouwde warmtepomp uit de buiten- of binnenlucht gehaald en gebruikt voor het opwarmen van warm tapwater. De warmtepompboiler wordt voorzien van koelvloeistof die al bij lage temperaturen kookt. Tijdens het kookproces treedt gasvorming op. De compressor perst dit gas samen en hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het aanwezige water in de boiler.

Hierna wordt de druk verlaagd, het gas wordt weer vloeistof en de cyclus begint opnieuw.  Het boilervat beschikt ook over een elektrisch element om het water nog sneller op temperatuur te krijgen.

  1. De ventilator absorbeert de warme lucht en brengt deze naar de verdamper voor de warmte uitwisseling;
  2. De stuurautomaat stuurt de warmtepomp aan;
  3. In de verdamper verdampt het aan de kook gebrachte koelvloeistof;
  4. De compressor comprimeert de koelvloeistof waardoor de temperatuur stijgt;
  5. De primaire wisselaar wordt gekoppeld aan een externe warmte-opwekker, zoals zon of CV-ketel;
  6. De secundaire wisselaar regelt toepassingen met een externe warmte-opwekker, zoals zon, pelletkachel of CV-ketel;
  7. De condensor geeft de warmte van de koelvloeistof af aan het water in het boilervat;
  8. De elektrische module bestaat uit een dubbel element, een temperatuursonde, een magnesiumanode en titaniumanode.

Waar wordt een warmtepompboiler toegepast?

Een warmtepompboiler is interessant bij een grote behoefte is aan warm water. Ook ter vervanging van een bestaande elektrische boiler is een warmtepompboiler een duurzaam alternatief. Het verbruik van dit toestel ligt veel lager dan dat van een klassieke elektrische boiler die in het verleden veel werd geplaatst in de grootschalige woningbouw.

Daarnaast kan een warmtepompboiler heel rendabel zijn wanneer door zonnepanelen opgewekte stroom terug wordt geleverd aan het net. Op deze manier is een warmtepompboiler geschikt voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

De verschillende toepassingen op een rij:

  • Als vervanging voor een elektrische boiler
  • Als duurzaam/elektrisch alternatief voor gas
  • Als tapwateroplossing bij blok-/stadsverwarming
  • Bij extra capaciteit voor een tweede badkamer, bijgebouw, et cetera.

ATAG Energion Nuos en Lydos.

Welke soorten warmtepompboilers zijn er?

De meeste warmtepompboilers zijn verkrijgbaar in twee modellen: wandhangend en vloerstaand. Deze variëren in grootte van 100-250L en zijn geschikt voor gezinnen van twee tot vijf personen. Het assortiment van ATAG bestaat uit de Energion Lydos Hybrid en de Energion Nuos Plus.

De Lydos Hybrid is een wandhangende, hybride warmtepompboiler met een capaciteit van 100 liter. De hybride warmtepompboiler combineert twee energiebronnen in één product waardoor energiebesparing tot 50% mogelijk is. De Nuos Plus is een staande warmtepompboiler met een capaciteit van 200-250 liter, heeft een hoog rendement en functioneert met zowel binnen- als buitenlucht en wordt indien nodig ondersteund door elektrische elementen.

Besparingen en subsidies

Met de warmtepompboiler kan tot 80% worden bespaard op de energierekening voor warm water. Dankzij de energiezuinige werking komt de warmtepompboiler in aanmerking voor ISDE-subsidie van maximaal 650 euro, zowel voor de particuliere als de zakelijke markt als in nieuwbouw- en renovatietoepassingen. De gemiddelde terugverdientijd voor bijvoorbeeld de Lydos Hybrid is twee jaar.

De voordelen op een rij

  • Duurzaam alternatief voor aardgas
  • Compacte afmetingen en eenvoudig te installeren
  • Een aanzienlijk lagere energierekening
  • ISDE-subsidie tot 650 euro
  • Stijging woningwaarde door de opwaardering naar energielabel A of A+
  • Stil in gebruik

Ervaring uit de praktijk

Meer weten over hoe een warmtepompboiler kan worden toegepast? In deze 1,5 minuut durende video krijg je een indruk wat dit product kan en hoe er samengewerkt wordt met een warmtepomp.

Dit artikel is gesponsord door ATAG.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Met het vollopen van het elektriciteitsnet en de naderende afschaffing van de salderingsregeling speelt het beter benutten van de eigen opwek van zonne-energie een belangrijker rol. Daarvoor komen steeds meer hulpmiddelen in de handel. Weegt de aanschaf op tegen de besparingen? We duiken in de business case van de WaterAccu.

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.