Gesponsord

Energie besparen met ontluchten, vuil verwijderen en waterzijdig inregelen

Energie besparen met ontluchten, vuil verwijderen en waterzijdig inregelen

Door de gestegen energieprijzen zoekt iedereen naar mogelijkheden om het gas- en stroomverbruik te kunnen verlagen. Daarbij worden de eenvoudigste oplossingen vaak over het hoofd gezien. Veel mensen en bedrijven beseffen niet dat hun bestaande installatie misschien teveel energie verbruikt. Dat is een gevolg van lucht en vuil in het systeemwater en niet waterzijdig inregelen van de installatie. Lees hier hoe je zonder een grote investering eenvoudig 5 tot 10% aan energie kunt besparen.

Lucht en vuil in het systeemwater van CV-installaties en warmtepompen vermindert na verloop van tijd de doorstroming en de warmte-afgifte. Met als gevolg een langzaam oplopend energieverbruik. Bij installaties die met lage temperatuurverschillen werken, zoals vloerverwarming en warmtepompen, kan dit vaker voorkomen omdat de kleine componenten gevoelig zijn voor lucht en vuil. De huidige circulatiepompen zijn continu magnetisch en trekken magnetiet aan. Uit het oogpunt van duurzaamheid worden al jarenlang hoog rendement ketels geïnstalleerd, die het meeste rendement leveren bij een laag vermogen en lage temperaturen. Omdat vuil zich echter makkelijker ophoopt bij lagere temperaturen en een minder sterke waterstroming, gaat een deel van de rendementsverbetering die nieuwe generatie ketels bieden na verloop van tijd verloren. Met onze automatische SpiroVent RV2 luchtafscheiders en de SpiroTrap MB3 vuilafscheiders is dat rendementsverlies grotendeels te vermijden. 

Waterzijdig inregelen

Zoals de naam al doet vermoeden is waterzijdig inregelen het instellen van een verwarmingsinstallatie zodat het systeemwater gelijkmatig over alle radiatoren, convectoren en vloerverwarmingsverdelers wordt verdeeld. Dat lijkt een vanzelfsprekendheid en is sinds maart 2020 zelfs verplicht bij nieuwe installaties en de vervanging van CV-ketels. Toch blijkt dit in de praktijk bij zo’n 80% van de bestaande installaties niet te gebeuren. Simpelweg omdat er vaak onvoldoende tijd voor is, of geld aan besteed wordt. Installaties die niet goed waterzijdig worden ingeregeld, zijn niet in balans, gebruiken meer energie en worden na verloop van tijd gevoeliger voor storingen. In de praktijk worden nog teveel CV-ketels en warmtepompen met standaardwaarden geïnstalleerd, niet ingeregeld of zelfs foutief aangesloten.

Eenvoudig 5 tot 10% energie besparen

Met het verbeteren van de systeemwaterkwaliteit en waterzijdig inregelen kun je eenvoudig en snel tussen de 5 en 10% aan energie besparen. Daarmee kun je het werk dat er in een bestaande installatie voor nodig is al in 2 tot 3 jaar terugverdienen. John Visser uit Vianen is een installateur die zich volledig heeft gespecialiseerd in het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties en daar tevens over vlogt. “Waterzijdig inregelen is in mijn visie een nog onbekende basis voor de energietransitie waar iedereen de komende jaren mee te maken krijgt. Consumenten en bedrijven die op korte termijn energie willen besparen kunnen beter eerst hun huidige installatie optimaal laten inregelen, voordat ze gaan investeren in isolatieverbeteringen en zonnepanelen”. Lees hier meer over op onze website.

Spirotech op VSK

Spirotech laat op VSK 2022 van 17 tot en met 20 mei verschillende oplossingen zien voor het verbeteren van de systeemwaterkwaliteit. Wij leveren onder andere de SpiroVent RV2 luchtafscheiders, die automatisch alle lucht en microbellen uit het systeemwater verwijderen. Maar ook de SpiroTrap MB3 vuilafscheiders, die automatisch al het vuil en magnetiet verzamelen wat eenvoudig te verwijderen is via een aftapkraan. Dit alles terwijl de installatie normaal in bedrijf blijft. Verder combineert een SpiroCross de gebalanceerde open verdeler met een gepatenteerde lucht- en vuilafscheider, dus een 3-in-1 oplossing, welke voordeliger, efficiënter en energiezuiniger werkt. Voor laagtemperatuur installaties zijn er meerdere ontgassingoplossingen, zoals de SpiroVent Superior 250, terwijl ook een juist expansiesysteem belangrijk is voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Tenslotte levert Spirotech nog speciale additieven om de kwaliteit van het systeemwater te verbeteren en te onderhouden. Bezoek ons tijdens VSK 2022 op 7.D023.

Dit artikel is gesponsord door Spirotech.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Warmteopslag: overzichtsartikel

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan. Je kunt het opslaan in water, in recyclebare materialen, in warmtebatterijen, in gesteente, in ijs, opslagvaten enzovoort. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op ene rij.

De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in éénGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De voordelen van elektrische rolluiken: comfort en gemak in één

Elektrische rolluiken zijn al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De zonwering brengt een hoop praktische voordelen met zich mee voor zowel bedrijven als woonhuizen. Of je nou op zoek bent naar extra comfort, energiebesparing of veiligheid: elektrische rolluiken zijn een slimme keuze voor iedereen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen.

Buitenunit bij bestaande woning - beeld: Maarten Legius

Sleutelrol installateurs bij besparing met warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan een huishouden gemiddeld 70 procent op aardgas besparen. Deze besparing kan zelfs nog verder oplopen als een energieadviseur, zoals een installateur, bewoners voorziet van goed advies op maat.

Bij energieverbruik kijken we vaak niet voorbij de voordeur - beeld met behulp van NightCafé AI

Bruto/netto en de kosten van nietsdoen

Wanneer je de netto warmtevraag van een woning oplost, ben je er nog lang niet, betoogt Jorrit Jouwsma. Bij het beoordelen van de energievraag is de totale bruto vraag een factor die vaak over het hoofd gezien wordt.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodigGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen...

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieprojectGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.