Wat hebben bakstenen met warmtepompen te maken?

Wat hebben bakstenen met warmtepompen te maken?

Niet alleen in de woningbouw rukken de warmtepompen op. Ook in utiliteitsbouw en industrie heeft warmtepomptechniek een belangrijke functie. Baksteenfabrikant Wienerberger benut warmtepompen in het productieproces.

Bakstenen: ons land is bijna niet voor te stellen zonder. Zowel gevelbakstenen als straatbakstenen zie je overal. Maar het proces van klei tot steen vraagt nogal wat energie. De traditionele steenovens en droogkamers stootten veel CO2 uit. Om in 2050 CO2-neutraal te kunnen produceren, wilde Wienerberger de energie-efficiëntie van het productieproces verbeteren.

Gasloze droogkamers

Voordat de gevormde klei-stenen gebakken kunnen worden, moeten ze eerst voldoende droog zijn. Zouden de kleistenen zonder drogen gelijk de oven in gaan, dan zou het uitzettende water de klei laten scheuren of barsten. Het drogen gebeurt in droogkamers. Tot voor kort werden de droogkamers ook in de fabriek in Opheusden met behulp van aardgas verwarmd. Sinds kort zorgt daar een warmtepomp voor water van 90 °C, waarmee de droogkamers de juiste temperatuur krijgen om de klei te drogen. Hiervoor ontwierp Erik Boot, hoofd nieuwe procestechnologie van Wienerberger, een heel nieuw proces.

Hergebruik van waterdamp

De installatie voert warme droge lucht in de droogkamers aan. Bij het drogen van de klei in de droogkamers komt waterdamp vrij. De klei bevat ongeveer 30 % vocht aan het begin van het droogproces in de droogkamer. Bij een temperatuur van 40 tot 80 graden Celsius zweet dat vocht langzaam uit de stenen. De iets afgekoelde en nu vochtige lucht dient als bron voor de warmtepomp.

Compressiewarmtepomp

Wienerberger kwam uit bij een compressiewarmtepompsysteem van Sabroe. Een absorptiewarmtepomp leek voor de twaalf aparte droogkamers in Opheusden minder geschikt. Bij een tunneldroger, waar de warmtepomp maar één bron van afvalwarmte heeft, zou een absorptiewarmtepomp wel kunnen werken. Maar de twaalf afzonderlijke ‘bronnen’  van de twaalf droogkamers maakten het inregelen daarvan te lastig.

Hart met zestien cilinders

Het hart van de nieuwe installatie is de Sabroe HeatPAC716 warmtepomp. Deze heeft een 16 cilinder zuigercompressor met een verwarmingsvermogen van 1385 kW. Deze compressiewarmtepomp gebruikt de teruggewonnen warmte uit de afgevoerde lucht om water van 90 °C te maken. Daarmee verhit de installatie de droge lucht voor de droogkamers.

Deze unieke installatie is een pilot voor de overige vestigingen van Wienerberger. De engineering en installatie was in handen van Bort De Graaf koel- en klimaattechniek. Zowel Bort De Graaf als Wienerberger zijn het erover eens dat energietransitie-projecten zoals nu in Opheusden vragen om een multidisciplinaire benadering. Ze benadrukken dat de samenwerking tussen installatiebedrijf, eindgebruiker en een leverancier als Sabroe uiteindelijk bepalend is voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen.

Redactie Gawalo

Redactie Gawalo

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Bespaar nu energie met de warmtepompboilers van Atlantic

Bespaar nu energie met de warmtepompboilers van Atlantic

Met de warmtepompboilers van Atlantic kun je het hele jaar door op duurzame wijze van warm tapwater genieten. Ze zijn hét duurzame alternatief voor een elektrische boiler, geiser of warm water via de cv-installatie. Het is een gasloze oplossing voor warm water en ze verbruiken tot 70% minder energie dan traditionele elektrische boilers zonder aan comfort in te boeten.

4,5 miljoen warmtepompen in 2030

4,5 miljoen warmtepompen in 2030

Welke innovaties dragen op welke manier bij aan de ambities die in het klimaatakkoord zijn afgesproken? TKI Urban Energy liet daarom door TNO het Trendrapport over verduurzamingsoplossingen voor de gebouwde omgeving uitvoeren. Michiel Kirch gaat in dit artikel in op de impact van een grootschalige uitrol van warmtepompen. Dit is het tweede deel van vier.

Altijd in beweging

Altijd in beweging

Voor Nefit Bosch is het niet de vraag hoe snel het met de energietransitie gaat, maar of het niet sneller kan. In gesprek met Gerd Vrieling over klimaatneutrale technologie, de H2 ready cv-ketel en componenten voor elektrolyzers.

Productnieuws VSK:  Noviteiten om de energietransitie te versnellen

Productnieuws VSK: Noviteiten om de energietransitie te versnellen

Itho Daalderop introduceert Vincent, de unieke lucht/water-warmtepomp met alleen een binnendeel. Naast Vincent toont het bedrijf nog meer innovaties zoals de HRU 400 QuattroZone WTW-unit en de CAS Connect/Optima dakventilator. Stuk voor stuk innovaties om de energietransitie verder te versnellen.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.