Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.
Warmtepompen, boilers en pv-omvormers moeten voor een optimale onderlinge afstemming data kunnen uitwisselen. En dat is niet zo eenvoudig, zeker niet over verschillende merken heen. Daarom bouwde Noorderlicht Ventures een Home Energy Management System (HEMS) op basis van het veelvoorkomende Modbus communicatieprotocol. Met warmtepompsturing kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat de netspanning te laag wordt in een straat of wijk, op het moment dat alle warmtepompen tegelijk energie vragen.
Een boiler is en blijft in principe een voorraadvat met een verwarmingselement, maar de innovaties staan de laatste jaren niet stil. Met de komst van de 'smart' boiler laat fabrikant Tesy zien klaar te zijn voor de toekomst.
In 2050 moeten alle Nederlandse woningen van het aardgas af zijn. Isolatie is daarbij een belangrijke stap. Met isolatie reduceer je de warmtevraag. Maar hoeveel isolatie is genoeg? Welke besparing levert het op? En wat gaat dat allemaal kosten? Dit artikel is een bewerking van een artikel van Anton van Elburg op Cobouw.nl.
Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.
Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.
Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.
In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten.
Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."
In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?
Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.
Net als Acda en de Munnik zijn warmtepomp en cv-ketel in een hybride opstelling een onlosmakelijk duo. Bij deze samenwerking neemt de warmtepomp het meeste werk voor zijn rekening. Tijdens zeer koude periodes en verwarming van warm tapwater springt de ketel bij. In dit vierde deel van de reeks 'Warmtepompworstelingen' gaat Gawalo op onderzoek uit.