Balansventilatie voor warmte- en koudeterugwinning

Balansventilatie voor warmte- en koudeterugwinning

Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt in het stookseizoen voor luchtverversing met minimaal warmteverlies. Dit duurzame aspect is altijd een belangrijke reden geweest om voor een wtw-systeem te kiezen.

Vier of drie seizoenen?

“Een jaar is opgedeeld in vier seizoenen; lente, zomer, herfst, winter. Wat gebouwbeheersing betreft spreken we echter over drie seizoenen” zegt Cremers. “Het stookseizoen, het koelseizoen en het tussenseizoen. Voor ieder seizoen is er een passende toestand van balansventilatie, warmteterugwinning, koudeterugwinning en passieve koeling.”

Warmte- en koudeterugwinning

Presentatie-Bart-Cremers-ZehnderIn het stookseizoen gebruikt het wtw-ventilatiesysteem de warmte uit de afgevoerde lucht om de binnenkomende lucht op te warmen voordat deze de woning in gaat. Cremers: “Dit type ventilatiesysteem wordt vaak toegepast in energiezuinige woningbouw vanwege het comfort en de energiezuinigheid. Als het buiten warmer is dan je binnen wenst, zoals in een warme zomerperiode, draait het systeem om en spreek je van koudeterugwinning. De warmte blijft zoveel mogelijk buiten. De verse, warme lucht koelt in de warmtewisselaar af dankzij de relatieve koelte van de ventilatielucht.”

Passieve koeling

Presentatie-Bart-Cremers-Zehnder_2De ventilatie-unit is uitgerust met een bypass. Een goede bypass werkt modulerend op grond van de buiten- en de binnentemperatuur. Als de bypass actief is, gaan de luchtstromen niet meer door de warmtewisselaar. De relatieve koelte van de buitenlucht kan helpen om overtollige warmte uit de woning af te voeren. De warmte in de woning wordt op die momenten via de bypass effectief  afgevoerd.

Nieuwe technologie

Het gebruik van balansventilatie voor koeling in de zomer is op zichzelf niet nieuw. De toepassing van een goede modulerende bypass wel, deze werkt namelijk alleen op de momenten waarop hij bijdraagt aan een comfortabele binnentemperatuur. Cremers licht het verschil toe: “Oude systemen hebben vaak een bypass die handmatig moet worden in- of uitgeschakeld. Hij blijft daardoor vaak de hele zomer ingeschakeld, wat op warme zomerdagen juist contraproductief werkt.”

Bewijs vanuit praktijkmetingen

ZGNL_2016_Bart-Cremers-1
Bart Cremers, kennisconsultant bij Zehnder.

In een praktijksituatie zijn in een laag-energiewoning metingen verricht. Het blijkt dat de modulerende bypass in meer dan de helft van de bedrijfstijd actief is. In een hete zomer, waarin de buitentemperatuur de 40 graden nadert, is de toevoerlucht soms iets warmer dan 30 graden. Dat is vrij warm, maar nog altijd een stuk koeler dan wanneer deze verse lucht direct de woning zou binnenkomen via ventilatieroosters. Op momenten waarop de buitenlucht kouder is dan de binnenlucht, is de bypass actief. De binnentemperatuur werd op deze momenten in de praktijksituatie verlaagd tot ongeveer 26 graden terwijl de buitentemperatuur een maximum van 30 tot 35 graden bereikte. “Een goed balansventilatiesysteem geeft naast comfort in de winter dus ook een verhoogd zomercomfort en daarmee een verminderde kans op oververhitting van de woning”, concludeert Bart Cremers.

Kennis- ontbijtsessie op de VSK beurs
Op zoek naar meer informatie of inspirerende praktijkvoorbeelden? In de ochtend, nog voor de deuren van de VSK-beurs officieel opengaan, kun je op de Zehnder stand een gratis kennis-ontbijtsessie van Bart Cremers bijwonen. Met praktijkvoorbeelden laat Cremers zien hoe je de temperatuur en lucht in een woning aangenaam en gezond kunt houden. Op een energiezuinige manier, door alle seizoenen heen.
Meld je aan voor de kennis-ontbijtsessie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zehnder Group Nederland B.V.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Ventilatietips voor de installateur

Ventilatietips voor de installateur

Met haar luchtbehandelingskasten is Stulz een vertrouwde partij voor de installateur. Door een lbk te combineren met een warmtepomp ontstaat er zelfs een compleet systeem om te warmen, te koelen en te ventileren. Eric Veltman van Stulz vertelt over hoe je optimale ventilatie het beste voor elkaar kan krijgen.

Debiet - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Debiet uitgelegd

Volgens de dikke Van Dale is debiet de afvoercapaciteit van een rivier of andere waterloop in m³ per seconde, of de opbrengst of productie van een bron. In de installatietechniek gebruiken we het woord debiet zowel voor vloeistoffen als voor gassen.

Enthalpie formule - De afbeelding is gemaakt met behulp van AI in Night Café, bewerkt door de redactie.

Enthalpie uitgelegd

De term enthalpie kom je tegen bij warmtewisselaars en ventilatietoestellen, maar ook bij warmtepompen. Wat betekent enthalpie precies? En zijn er verschillen in de betekenis van het woord bij de verschillende toepassingen?

DX Easy en EasyAir RT dakdoorvoer, zwart

EasyAir dakdoorvoer voorkomt condensatieproblemen

Burgerhout introduceert een vernieuwd ventilatiepakket met de EasyAir dakdoorvoer, de EasyAir geïsoleerde kanalen en de DX Easy doorvoerpan.

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Slechte ventilatie: zo herken je de tekenen van slijtage

Een naar behoren werkend ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel van goed geïsoleerde woningen, omdat ze ondanks de luchtdichtheid van de woning, zorgen voor een gezond binnenklimaat. In dit artikel delen we inzichten van Johan Leenders, key account manager van de businessunit installatie bij Duco. Hij heeft het over het belang van het herkennen van slijtage, verminderde prestaties en het vervangen van ventilatiesystemen.

NIBE S735 ventilatiewarmtepomp zonder buitenunit - beeld: NIBE

All-electric ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit

Kleinere ventilatiewarmtepompen worden vaak in hybride opstelling toegepast. Maar afgevoerde ventilatielucht bevat zoveel energie, dat ventilatiewarmtepompen ook prima all-electric toe te passen zijn. Dit is het vierde en laatste deel in een vierdelige serie over lucht-water warmtepompen zonder buitenunit.

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

De Complete Ventilatie-oplossing: DucoFlex

Duco lanceert een totaalaanbod voor ventilatie met hun nieuwste DucoFlex luchtkanalensysteem, waarmee het bedrijf een complete oplossing biedt voor systeem C én D.

Help jij DuoZone Reno om de Publieksprijs te winnen?

Help jij DuoZone Reno om de Publieksprijs te winnen?

De nieuwe innovatie van Itho Daalderop, DuoZone Reno, is genomineerd voor een VSK Award 2024 in de categorie Gezond en Comfort! Met DuoZone Reno wordt een installatie met mechanische ventilatie (systeem C) eenvoudig omgebouwd tot vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning.