Vier of drie seizoenen?
“Een jaar is opgedeeld in vier seizoenen; lente, zomer, herfst, winter. Wat gebouwbeheersing betreft spreken we echter over drie seizoenen” zegt Cremers. “Het stookseizoen, het koelseizoen en het tussenseizoen. Voor ieder seizoen is er een passende toestand van balansventilatie, warmteterugwinning, koudeterugwinning en passieve koeling.”
Warmte- en koudeterugwinning
In het stookseizoen gebruikt het wtw-ventilatiesysteem de warmte uit de afgevoerde lucht om de binnenkomende lucht op te warmen voordat deze de woning in gaat. Cremers: “Dit type ventilatiesysteem wordt vaak toegepast in energiezuinige woningbouw vanwege het comfort en de energiezuinigheid. Als het buiten warmer is dan je binnen wenst, zoals in een warme zomerperiode, draait het systeem om en spreek je van koudeterugwinning. De warmte blijft zoveel mogelijk buiten. De verse, warme lucht koelt in de warmtewisselaar af dankzij de relatieve koelte van de ventilatielucht.”
Passieve koeling
De ventilatie-unit is uitgerust met een bypass. Een goede bypass werkt modulerend op grond van de buiten- en de binnentemperatuur. Als de bypass actief is, gaan de luchtstromen niet meer door de warmtewisselaar. De relatieve koelte van de buitenlucht kan helpen om overtollige warmte uit de woning af te voeren. De warmte in de woning wordt op die momenten via de bypass effectief afgevoerd.
Nieuwe technologie
Het gebruik van balansventilatie voor koeling in de zomer is op zichzelf niet nieuw. De toepassing van een goede modulerende bypass wel, deze werkt namelijk alleen op de momenten waarop hij bijdraagt aan een comfortabele binnentemperatuur. Cremers licht het verschil toe: “Oude systemen hebben vaak een bypass die handmatig moet worden in- of uitgeschakeld. Hij blijft daardoor vaak de hele zomer ingeschakeld, wat op warme zomerdagen juist contraproductief werkt.”
Bewijs vanuit praktijkmetingen
In een praktijksituatie zijn in een laag-energiewoning metingen verricht. Het blijkt dat de modulerende bypass in meer dan de helft van de bedrijfstijd actief is. In een hete zomer, waarin de buitentemperatuur de 40 graden nadert, is de toevoerlucht soms iets warmer dan 30 graden. Dat is vrij warm, maar nog altijd een stuk koeler dan wanneer deze verse lucht direct de woning zou binnenkomen via ventilatieroosters. Op momenten waarop de buitenlucht kouder is dan de binnenlucht, is de bypass actief. De binnentemperatuur werd op deze momenten in de praktijksituatie verlaagd tot ongeveer 26 graden terwijl de buitentemperatuur een maximum van 30 tot 35 graden bereikte. “Een goed balansventilatiesysteem geeft naast comfort in de winter dus ook een verhoogd zomercomfort en daarmee een verminderde kans op oververhitting van de woning”, concludeert Bart Cremers.
Op zoek naar meer informatie of inspirerende praktijkvoorbeelden? In de ochtend, nog voor de deuren van de VSK-beurs officieel opengaan, kun je op de Zehnder stand een gratis kennis-ontbijtsessie van Bart Cremers bijwonen. Met praktijkvoorbeelden laat Cremers zien hoe je de temperatuur en lucht in een woning aangenaam en gezond kunt houden. Op een energiezuinige manier, door alle seizoenen heen.
Meld je aan voor de kennis-ontbijtsessie.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zehnder Group Nederland B.V.