Wat moeten werkgevers in de installatiebranche doen om hun personeel te beschermen tegen het coronavirus? En welke rechten en plichten hebben werknemers in de branche om zichzelf te beschermen? Op de pagina ‘Informatie over coronavirus’ geeft werkgeversorganisatie Techniek Nederland advies. De organisatie baseert dit advies op de richtlijnen van de RIVM, en verwijst naar de website van de RIVM voor de actueelste stand van zaken.
Instructies voor monteurs
Monteurs komen uiteraard over de vloer bij veel mensen, waardoor ze mogelijk ook meer risico lopen op besmetting. Techniek Nederland geeft de volgende aanbevelingen om dat risico te verkleinen:
- Houd afstand met de klant (minimaal 1 meter) en schud geen handen.
- Betreed geen huizen van bewoners die ziek zijn of in quarantaine zijn wegens het coronavirus. Leg aan de klant uit dat er een nieuwe afspraak wordt gemaakt zodra de gezondheidsklachten over zijn.
- Indien je het niet vertrouwt (koorts, hoesten, kortademigheid bij klant), neem dan contact op met je leidinggevende. Voor nieuw te plaatsen apparatuur of onderhoud van een toestel kan altijd een nieuwe afspraak worden gemaakt.
- Als de klant gezondheidsklachten heeft en de cv-ketel werkt niet meer, neem dan eerst contact op met je leidinggevende om te bespreken of je de woning veilig kunt betreden. In geen geval kun je zonder verdere beschermende maatregelen de woning betreden.
Daarnaast gelden de algemene instructies voor persoonlijke hygiëne:
- Was regelmatig je handen.
- Droog je handen af met papieren handdoekjes en maak regelmatig je iPad en telefoon schoon.
- Als je moet niezen of hoesten, doe dit in je elleboog.
- Neem papieren zakdoekjes mee, zodat je deze kan gebruiken en gooi deze na één keer gebruik weg
Economische schade door coronavirus
Steeds meer technisch dienstverleners en installateurs kampen volgens Techniek Nederland met serieuze problemen doordat grote opdrachtgevers ‘op slot’ gaan. Enkele bedrijven hebben inmiddels deeltijd-ww aangevraagd. Techniek Nederland verwacht dat de situatie snel nijpend zal worden nu de crisis langer duurt. De organisatie vindt dat economisch gezonde bedrijven in de technische installatiebranche niet de dupe mogen worden van de coronacrisis. Voorzitter Doekle Terpstra: “De energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig. De overheid doet er goed aan om niet af te wachten en direct met steunmaatregelen te komen.”
Steunmaatregelen overheid
Techniek Nederland dringt aan op een stevig noodpakket dat bestaat uit vijf concrete maatregelen:
- Een snel opneembaar overbruggingskrediet met gunstige voorwaarden kan ervoor zorgen dat ondernemingen de ergste periode doorkomen.
- Versnelde openstelling van de regeling Borgstelling MKB-kredieten; daarmee verstrekt de overheid garanties waardoor de kredietverlening op gang blijft.
- Soepeler invorderingsbeleid van de fiscus voor bedrijven met tijdelijke liquiditeitsproblemen.
- Verbeteringen van de regeling werktijdverkorting.
- Tijdelijke verruiming van de verliesrekening en tijdelijke verruiming van de willekeurige afschrijving.
> Update: de overheid heeft inmiddels een pakket met noodmaatregelen voor ondernemers gepresenteerd. Lees daarover in het artikel: Coronavirus: steunmaatregelen beschikbaar voor alle bedrijven.
Bijeenkomsten afgelast
De ondernemersorganisatie neemt ook zelf maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De vereniging heeft besloten om alle bijeenkomsten en evenementen tot en met 31 maart te annuleren of uit te stellen tot een latere datum. De maatregel treedt meteen in werking. Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland: “Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan en zetten de gezondheid van onze medewerkers, leden en de mensen in hun directe omgeving op de eerste plaats.”
Gerelateerde artikelen over het Corona-virus
- ‘Er zijn bedrijven die het water nu al aan de lippen staat’
- Techniek Nederland vraagt om steun voor installatiebedrijven
- Corona update: ‘niet naar binnen bij hoestende klant’
- Corona update: werk in koel- en klimaattechniek gaat nog grotendeels door
- Leeg gebouw vanwege corona is uitgelezen kans voor onderhoud luchtbehandelingssysteem
- Coronavirus in klimaatsystemen, hoe beperk je overdracht via de lucht
- Corona: voorzorgsmaatregelen ventilatie en luchtbehandeling tegen mogelijke verspreiding