We wassen nu veel vaker onze handen... voor het hanteren van voedsel en eten; na elk toiletbezoek; niezen, hoesten of snuiten; na het behandelen van een snee of een wond; en na het aanraken van dieren. En we weten beter hoe we ze grondig en correct kunnen schoonmaken: met behulp van zeep en water waar mogelijk, en door de handen nadien grondig te drogen met een papieren wegwerphanddoekje.
Zet de kraan maar aan
Met zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen optimaliseren we de hygiëne, doordat er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen. Door de perlator te vervangen door een hygiënische straalbreker worden bovendien achterblijvend water en vuilresten beperkt. Dat remt ook de ontwikkeling van kalkaanslag en bacteriën aan de uitgang van de kraan. Elektronische kranen hebben een automatische antibacteriële periodieke spoeling als bijkomend voordeel. Deze spoeling treedt in werking wanneer de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, en voorkomt stagnatie van water in de kraan en het leidingwerk: een belangrijke factor in de strijd tegen bacteriegroei.
Draai de kraan maar dicht
In de strijd om bacteriën op afstand te houden, wassen we nu langer en vaker onze handen. Maar hoe vaak laten we de kraan openstaan? Traditionele wastafelkranen hebben een verbruik van 9 liter per minuut. Als het wassen van de handen 32 seconden duurt, inclusief natmaken, inzepen en spoelen, en de kraan loopt door, bedraagt het totale verbruik 4,8 liter per gebruik*.
Normaal gesproken wassen we onze handen 4 of 5 keer per dag, maar omdat we nu meer aandacht besteden aan handhygiëne, is dit opgelopen tot minstens 12 keer per dag. De impact op het verbruik is aanzienlijk... dat stijgt van 24 liter naar 57,6 liter per persoon per dag*
Uit ecologische overwegingen dienen we dit verhoogde waterverbruik te beperken. De zelfsluitende mechanische of elektronische kranen van DELABIE verbruiken veel minder water dan een traditionele wastafelkraan. Zij bezorgen de eigenaar een lagere waterrekening zonder de gebruiker te laten inboeten op comfort. De kraan sluit automatisch na 7 seconden (mechanische modellen) of na het verwijderen van de handen uit de detectiezone (sensorgestuurde modellen) en heeft een beperkt debiet van 3 liter per minuut bij 3 bar. De gebruiker kan dus zijn handen nat maken, de zeep aanbrengen en afspoelen zonder dat de kraan continu loopt. Met een elektronische kraan van DELABIE daalt het waterverbruik tot 0,6 liter per gebruik, een daling van bijna 90%*.
*Berekening waterverbruik per persoon per dag
Debiet | Natmaken | Inzepen | Spoelen | Waterverbruik per keer | Waterverbruik per dag per persoon |
---|---|---|---|---|---|
Traditionele kraan 9 l/min | 5 sec | 20 sec | 7 sec | 4.8 l (32 sec) | 4.8 l x 5 uses = 24 l 4.8 l x 12 uses = 57,6 l |
Elektronische kraan 3 l/min | 5 sec | 7 sec. | 0.6 l (12 sec) | 0.6 l x 5 uses = 3 l 0.6 l x 12 uses = 7.2 l |
Wassen wassen wassen
Het vaker en langer wassen van de handen eist zijn tol van de sanitaire installatie. Kunnen kranen en zeepdispensers deze toename in gebruiksfrequentie aan? Niet-aangepaste traditionele kranen hebben onderdelen die makkelijker slijten, met als gevolg lekkages, verspilling van water en frequentere reparaties. De kranen en zeepdispensers van DELABIE daarentegen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals massief messing, met mechanismen die bestand zijn tegen meer dan 500.000 bewerkingen. De bevestigingen zijn ook versterkt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd loskomen.
Maar zelfs de meest duurzame mechanismen vragen bij intensief gebruik om onderhoud. Tijdig onderhoud verlengt namelijk de levensduur van de kraan of zeepdispenser. Door te kiezen voor modellen met gestandaardiseerde vervangingsonderdelen, zoals binnenwerken, die gemakkelijk toegankelijk en eenvoudig in te wisselen zijn, wordt dit onderhoud sterk vereenvoudigd.
Wrijf je handen tegen elkaar, nog even wat zeep en dan ben je klaar
Op het oppervlak van een stuk zeep kunnen potentieel ook bacteriën en virussen achterblijven. Vloeibare zeep en antibacteriële gel krijgen dus de voorkeur en zijn de laatste tijd een noodzakelijk goed geworden. Voor een effectieve handhygiëne moet de zeepdispenser betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen zijn. Er wordt trouwens ook aangeraden de drukknop van een zeepverdeler met mechanische bediening regelmatig te reinigen. Een elektronische zeepautomaat vormt dus de ideale, handenvrije oplossing voor maximale hygiëne. De batterijbediende dispenser van DELABIE werkt zowel met zeep als met gel en levert bij elke activering een optimale dosis (0,8 ml) die kan worden beperkt tot maximaal 7 doseringen per gebruik als de gebruiker iets te enthousiast wordt. Bovendien zijn de DELABIE-zeepverdelers eenvoudig bij te vullen dankzij een brede opening.
Accessoires
Niet alleen de kraan maar ook de zeepdispenser, papieren handdoekverdeler en vuilnisbak moeten intensief gebruik doorstaan. Openbare toiletten hebben accessoires nodig die bestand zijn tegen regelmatige schoonmaakbeurten en die even duurzaam en betrouwbaar zijn. Het niet-poreuze, gladde oppervlak en de bacteriostatische eigenschappen maken roestvrij staal het ideale materiaal voor sanitaire voorzieningen: gemakkelijk te reinigen, met minder schoonmaakmiddel en na het reinigen is de retentiegraad van bacteriën, ziektekiemen en vuil tot 20 keer lager dan bij andere materialen zoals glas of kunststof.
Ook het productontwerp is belangrijk - zowel kranen als accessoires moeten een strak ontwerp hebben met minimale verbindingen waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen. Modellen met een eenvoudig ontwerp uit één stuk hebben een duidelijk voordeel op het gebied van hygiëne ten opzichte van complexe ontwerpen.
Hygiëne zal waarschijnlijk stevig op de volksgezondheidsagenda blijven staan. In de strijd tegen de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën is het wassen van de handen een essentieel wapen. Degenen in de frontlinie van het beheer van openbare sanitaire voorzieningen moeten oplossingen hebben om hun gebruikers hygiënische, waterbesparende en betrouwbare handwasvoorzieningen te bieden.
Dit artikel is gesponsord door DELABIE.