Na 22 jaar weer een warmtepomp van Mitsubishi Electric

Na 22 jaar weer een warmtepomp van Mitsubishi Electric

Na 22 jaar was de Mitsubishi Electric warmtepomp bij Weda, distributeur en importeur van weegapparatuur, aan vervanging toe. Niet dat er veel aan mankeerde, maar het gebruikte koelmiddel R22 mag inmiddels niet meer worden bijgevuld. Weda combineerde de vervanging met een grote renovatie van het bedrijfsgebouw, waarbij klassieke kantoren werden samengevoegd tot een ruimte met meerdere werkplekken.

"Ons gebouw stamt uit de jaren negentig", vertelt Weda-directeur Rutger Gassner. "We hadden kleine kantoren aan een lange gang. Dat sloot niet meer aan op onze wensen. Daarom hebben we er open ruimten van gemaakt: er zijn zestien muren verwijderd." Installateur Thermgroep zorgde voor het installatiewerk. Directeur Vincent van Heijst legt uit dat er is gekeken of het ontwerp van de klimaatinstallatie moest worden aangepast: "Toen bleek dat die in de basis gelijk kon blijven. Er is nu een verdeling over drie zones: beneden, een grote ruimte boven en het kantoor."

Prettig binnenklimaat

"Er is ook over andere opties nagedacht", zegt Pieter Hilhorst van Mitsubishi Electric distributeur Alklima. "Zoals energie-uitwisseling tussen ruimten, maar dat bleek niet noodzakelijk. En zo werd de installatie basic, maar wel comfortabel." Gassner: "We hebben nog overwogen om het verlaagde plafond onder het platte dak te verwijderen, omdat dat er eigentijds uitziet. Daar hebben we uiteindelijk niet voor gekozen en dat bleek tijdens de hete zomer een goede keuze, want boven de platen was het erg warm. Het klimaat is nu in het hele gebouw erg prettig en gelijkmatig. Bovendien werkt de installatie rustiger."

Alle leidingen beugelen

Van Heijst schuift een plafondplaat omhoog om het strakke kabel- en leidingwerk te laten zien. "Er zijn installateurs die de bekabeling los op de plafondplaat leggen, maar daar houd ik niet van. We beugelen alles. Hilhorst: "Een installatietechnisch voordeel van onze units is dat je erg lange leidingen kunt gebruiken. Ook bij een lengte van 30 meter heb je nagenoeg geen capaciteitsverlies. Dat maakt je flexibeler bij het ontwerpen en aansluiten."

Koelmiddel R32

De vierzijdige cassettes die de ruimten van warme of koude lucht voorzien, worden gevoed door drie warmtepompen op het dak. "De nieuwe installatie is voorzien van koelmiddel R32", zegt Hilhorst. "Een milieuvriendelijke oplossing, klaar voor de toekomst. Het gaat om de Mr. Slim R32 lijn, gecombineerd met vierzijdige cassettes in de ruimten. Dat zorgt voor een gelijkmatige koeling en verwarming." De installatie was niet heel spannend, vindt Van Heijst: "We zitten al tientallen jaren in de koeltechniek en werken voor misschien wel 95 procent met Mitsubishi Electric. Dat zijn topproducten die je ook goed kunt monteren. Er is duidelijk over nagedacht."

Betrouwbare installatie

Een leuk detail: ook de 22 jaar oude unit staat nog op het dak. Daarop is hier en daar een randje roest te zien en de stickers zijn verweerd, maar verder maakt de installatie een vitale indruk: "Kwestie van een goede bouwkwaliteit en goed onderhoud", zegt Hilhorst. Die betrouwbaarheid was voor Gassner een belangrijke reden om opnieuw voor Mitsubishi Electric te kiezen: "We waren bovendien erg tevreden over het comfort, het rendement en de werking van de installatie. Het nieuwe systeem doet daar nog een schepje bovenop."

Laag geluidsniveau

In het gebouw valt de rust op. In de kantoorruimte op de bovenverdieping, maar ook op de begane grond, waar in de ruimte direct naast de entreehal rijen werkbanken staan. Hier worden weegschalen aangepast naar de wensen van de klant. Qua layout, maar ook door koppelingen met financiële en inkoopsystemen. "Ook toen het buiten 35 graden was en de koeling flink moest werken, was het geluidsniveau laag", zegt Gassner. "Mede dankzij de klimaatinstallatie zijn we daarom erg blij met ons vernieuwde kantoor."

Bij de entree is al helder wat de bedrijfsactiviteiten van Weda zijn: weegschalen voor retail, health care en industry. Je ziet Weda weegschalen op markten, in speciaalzaken, bij diëtisten en overige klanten die veel wegen. Bovendien is het bedrijf erkende keurder voor alle merken weegschalen kalibreren (controleren op gewicht).

Weegschaalmuseum

Interesse in weegschalen en de historie van Weda? Dan is een bezoek aan het weegschaalmuseum in Naarden-Vesting een goed idee. Er staan onder andere machines van Weda en er is uitleg over onderwerpen zoals de herkomst van de kilo, ijken en kalibreren.

Dit artikel is gesponsord door Alklima

Beeld: Edward Hardam/Shutterstockcom

Verplichte vervanging clv brengt VvE's in de knel

Eén van de bijwerkingen van het CO-stelsel betreft het vervangen van collectieve rookgasafvoeren in appartementengebouwen. Door verplichte vervanging van clv zouden VvE's op kosten worden gejaagd, stelde de ChristenUnie onlangs in kamervragen.

Geweermakershuisje bij Museum Kruithuis

Monument van energielabel E naar A++

Museum Kruithuis in 's-Hertogenbosch is mede door installatiebedrijf Kuijpers van energielabel E opgewaardeerd naar energielabel A++. Daarmee is het eeuwenoude monumentale gebouw klaar voor de toekomst.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?