Werken met koudemiddelen: dit moet je weten

Werken met koudemiddelen: dit moet je weten

Vrijwel alle koudemiddelen hebben schadelijke of gevaarlijke eigenschappen, waardoor het belangrijk is om met de juiste kennis en meetapparatuur te werken. Daarom in dit artikel een overzicht. Hoe werkt koudemiddel precies? Welke soorten zijn er en welke apparatuur is geschikt om bij werkzaamheden te gebruiken?

De werking van koudemiddelen draait om een natuurkundig verschijnsel. Elke stof kan drie vormen aannemen, die afhankelijk is van de temperatuur en de druk. Neem bijvoorbeeld water: bij kamertemperatuur is water vloeibaar. Bij een waarde van 0˚C of lager is het vast (ijs) en bij een waarde van 100˚C of hoger wordt het een gas (waterdamp). Als de druk wordt verhoogd, dan veranderen de waarden van het smeltpunt en kookpunt. In een snelkookpan, onder hoge druk, kookt water pas bij 116˚C in plaats van 100˚C bij normale druk.

Een koudemiddel is bij normale druk een gas met een laag kookpunt. Dit gas wordt samengeperst in een compressor, waarbij de druk en daarmee ook het kookpunt, zover worden verhoogd dat het gas bij de temperatuur van de omgeving gaat condenseren (vloeibaar wordt).

Bij het condensatieproces komt warmte vrij, wat kan worden afgestaan aan de omgeving aan de warme zijde. Het vloeibare koudemiddel is door het afstaan van warmte afgekoeld en komt vervolgens bij een expansieventiel, waar de druk, en dus ook het kookpunt, weer wordt verlaagd. Hierdoor is de omgevingstemperatuur aan de koude zijde hoog genoeg om de vloeistof aan de kook te brengen en het koudemiddel weer gasvormig te maken (verdampen). Bij dit proces wordt juist warmte aan de omgeving onttrokken. De compressor zuigt het koudemiddel weer aan, waarna de cyclus zich herhaalt.

Verwarmen of verkoelen

Afhankelijk van het doel van de installatie kan koudemiddel een ruimte of object verwarmen of juist verkoelen. Bij een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant door de koude zijde van de installatie, waarbij de temperatuur dus daalt. Aan de achterzijde van de koelkast wordt de overtollige warmte afgestaan aan de omgevingslucht (warme zijde).

Bij airconditioning via een split-unit is de buiten-unit de ‘warme zijde’, waar de warmte wordt afgestaan aan de buitenlucht. De binnen-unit is de koude zijde waarmee de lucht in de ruimte wordt gekoeld. Bij een lucht-waterwarmtepomp bestaat de buiten-unit juist uit de koude zijde van de installatie, waar warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht, zelfs als het buiten vriest. De binnen-unit bestaat uit de warme zijde, waar water op een hogere temperatuur wordt gebracht om vervolgens bijvoorbeeld het huis mee te verwarmen.

Soorten koudemiddelen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen zijn door de mens ontwikkeld en worden onderverdeeld in categorieën, afhankelijk van de chemische samenstelling:

CFK’s brengen 20 tot 50 keer meer schade toe aan de ozonlaag dan HCFK’s”

HCFK’s en CFK’s

HCFK’s en CFK’s zijn gechloreerde fluorkool(water)stoffen. Deze stoffen hebben een schadelijk effect op de ozonlaag in de atmosfeer. CFK’s breken moeilijker af dan HCFK’s en brengen daardoor 20 tot 50 keer meer schade toe aan de ozonlaag dan HCFK’s. Op beide soorten is de Europese Ozonverordening van toepassing. Deze verordening is geldig vanaf 2010 en legt het gebruik van deze stoffen aan strenge banden (handelsverbod en vulverbod).

HFK’s

HFK’s zijn fluorkoolwaterstoffen die het broeikaseffect versterken. Het broeikaseffect van deze stoffen is 124 tot 22.800 maal groter dan dat van CO2. Op HFK’s is de Europese F-gassenverordening van toepassing. Deze verordening is geldig vanaf 2015 en zorgt voor regelgeving over het gebruik van HFK’s en op termijn uitfasering van zwaardere HFK’s.

Natuurlijke koudemiddelen

Natuurlijke koudemiddelen komen ook van nature voor in het milieu en hebben daardoor een veel lager broeikaseffect bij lekkage. Veiligheid is echter wel een belangrijk aandachtspunt, omdat deze middelen wel giftig en/of zeer brandbaar kunnen zijn.

Schade aan het milieu

Koudemiddelen hebben ook minder gewenste eigenschappen. Vrijwel alle koudemiddelen zijn schadelijk voor het milieu (broeikaseffect of aantasting ozonlaag) of vormen een gevaar voor de directe omgeving (giftig en/of brandbaar). Om met koudemiddelen te mogen werken, dienen bedrijven daarom een F-gassencertificaat te bezitten volgens BRL100.

Speciale meetapparatuur

Bij werkzaamheden aan installaties met koudemiddelen is diverse apparatuur nodig, waaronder:

  • Een manifold voor de juiste drukafstellingen, passend bij het toegepaste koudemiddel
  • Een nauwkeurige temperatuurmeter met de juiste meetsondes
  • Een afpompunit om koudemiddel in of uit een installatie te pompen, zonder dat hierbij gas verloren gaat.
  • Een vacuümpomp en -meter om alle verontreinigingen uit de installatie te pompen voordat deze wordt gevuld.
  • Een gecertificeerde weegschaal, die mag worden toegepast om koudemiddel te verhandelen.
  • Een betrouwbare lekdetector, die geschikt is voor het gebruikte koudemiddel.

Advies nodig?

Euro-Index biedt een breed assortiment instrumenten voor het werken met koudemiddelen en adviseert over de juiste apparatuur voor de werkzaamheden en de typen koudemiddel waar installateurs mee te maken hebben. Bekijk hier het assortiment en een overzicht van koudemiddelen met hun categorie.

Dit artikel is gesponsord door Euro-Index.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

BouwKennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische...

Hoe zet je als professional in de bouw of de installatiesector de juiste koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder uitstapjes naar Excel

Croonwolter&dros maakt eenvoudig complexe calculaties, zonder...

In slechts negen maanden heeft Croonwolter&dros, een van de grootste technische dienstverleners van Nederland, zijn calculatiesoftware volledig herzien. Het bedrijf koos voor de calculatiesoftware van Compano in aansluiting op haar nieuwe ERP-systeem. "Compano voorziet ons van een perfect functionerend calculatiesysteem," aldus Hendrik-Jan Sepers, directievoorzitter van de divisie Industrie. "Onze mensen hebben nu het juiste gereedschap dat precies aansluit op wat ze nodig hebben."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Bouwdoek Spie bij de Noodzetel, voormalige atoombunker in Den Haag

Verbouwing atoombunker vraagt installatie in kleine modules

Voor het verbouwen van een ondergrondse atoombunker in Den Haag moet SPIE bijzondere toeren uithalen. Niet alleen omdat de voormalige Noodzetel midden in de Haagse binnenstad ligt. Ook is de bouwplaats alleen toegankelijk door één ondergrondse deur.

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.