Noviteiten voor versnelling energietransitie op VSK 2022

Noviteiten voor versnelling energietransitie op VSK 2022

Op de VSK beurs, die van 17 t/m 20 mei a.s. gehouden wordt, toont Itho Daalderop in hal 8 stand D.054 de nodige noviteiten om de energietransitie te versnellen. Twee daarvan zijn genomineerd voor de VSK Awards: Vincent, de lucht/water-warmtepomp met alleen een binnendeel, en de HRU 400 QuattroZone.

Alle voordelen van Vincent kunnen live beleefd worden in een Experience op de stand. Naast Vincent en de HRU 400 QuattroZone toont het bedrijf nog meer innovaties, zoals de  CAS Connect/Optima dakventilator. Stuk voor stuk innovaties om de energietransitie verder te versnellen.

Warmtepomp Vincent

Itho Daalderop heeft specifiek voor de Nederlandse markt een warmtepomp ontwikkeld die bestaat uit alleen een binnendeel. Omdat veel woningen in ons land dicht op elkaar gebouwd worden, is een warmtepomp met een buitendeel namelijk veel minder geschikt voor grootschalige verduurzaming. Nederlandse woningen zijn bovendien compact van formaat. Ook de zolder. Met Vincent heeft Itho Daalderop een warmtepomp ontwikkeld die hier specifiek voor geschikt is. Gerelateerd aan zijn vermogen is dit de kleinste warmtepomp in zijn soort. Met 4,5 kW levert Vincent het perfecte vermogen voor de bestaande bouw in een hybride opstelling. Wanneer de woning verder wordt verbeterd qua isolatie en/of glas, is een all-electric opstelling mogelijk met alleen de toevoeging van een voorraadvat. Vanaf dat moment kan de cv-ketel weg. Daarmee is Vincent klaar voor de toekomst. Niet voor niets is Vincent genomineerd voor de VSK Awards.

Doordat de warmtepomp uit één deel bestaat (monobloc) is deze eenvoudig te installeren en hoeven er geen F-gashandelingen te worden verricht. Hierdoor zijn er minder installatie-uren benodigd dan bij andere monoblocs (waar toch een binnenmodule moet worden ingekoppeld op het cv-systeem) en tot maar liefst 50% minder installatie-uren dan bij split-unit systemen.

Vincent is uitgerust met een communicatieprint. Hierdoor is het mogelijk om in geval van storingen op afstand uit te lezen wat er aan de hand is. Dit voorkomt veel onnodige ritten van installateurs die de komende jaren een groot tekort aan werknemers hebben, waardoor de efficiëntie van de uren gemaximaliseerd moet worden.

Vincent is slim, maar wordt vanzelf slimmer. Dankzij ‘over the air’ updates worden functionaliteiten toegevoegd. Denk aan slimme combinaties met ‘the smart grid’, oplossingen voor afschaffing van de salderingsregeling, invoering van het capaciteitstarief (ontmoedigen piekbelastingen huishoudelijk verbruik), flexibele energietarieven, tapwater bereiden wanneer de stroom goedkoop is, enz.

Met Vincent wordt energie uit de buitenlucht én ventilatie-retourlucht benut. Er is géén sprake van overventilatie en bijbehorende tochtklachten en een hoger energieverbruik.

Klik hier voor de video met meer informatie.

HRU 400 Quattrozone balansventilatie

Noviteiten voor versnelling energietransitie op VSK 2022

De HRU 400 QuattroZone is een balansventilatietoestel met 4 plug & play zonekleppen op de unit of in het kanaal. Deze worden direct gevoed vanaf de HRU 400 en communiceren draadloos met de sensoren (CO2 en RV). Dit alles zorgt voor een snelle installatie en inbedrijfstelling. Het is een lichtgewicht unit, met weinig onderdelen en met meerdere plaatsingsmogelijkheden, zoals direct op de grond, op een potenset of aan de wand. Dit geeft veel vrijheid in de tekenfase van een woning maar ook bij installatie. De HRU 400 QuattroZone is genomineerd voor de VSK Awards.

Klik hier voor de video met meer informatie.

Installatievriendelijke dakventilator

Noviteiten voor versnelling energietransitie op VSK 2022

De Itho Daalderop CAS Connect/Optima is de eerste dakventilator die rechtstreeks met de Cloud verbonden kan worden. De CAS Connect/Optima levert de installateur veel tijdwinst op omdat deze dakventilator op efficiënte wijze door slechts één persoon, in plaats van twee, ingeregeld en in bedrijf gesteld kan worden. Het project kan vooraf door de werkvoorbereiding worden geüpload naar de Cloud zodat de inbedrijfstelling op het werk nog sneller verloopt.

Kortom, een zeer interessante stand om te bezoeken! U vindt Itho Daalderop in hal 8, op stand nummer D.054.

Klik hier voor meer informatie.

Via deze link kunt u gratis toegangskaarten aanvragen.

Dit artikel is gesponsored door Itho Daalderop.

Klimaatbeheersing 1+2

  • Profiteer van de setprijs
  • Warmtetechnieken
  • NIEUWE EDITIE: Luchtbehandeling, Ventilatie en Koeling
  • Uitgebreide kennis
  • Praktische oplossingen
Tabel verwachte besteding verduurzaming consumenten 2024 - bron: Multiscope

Duurzaam maar niet te duur: zuinige Nederlander investeert vooral in...

De investering in woningverduurzaming daalt in 2024 fors ten opzichte van 2023, volgens onderzoek Duurzaam Wonen van Multiscope. Volgens dat onderzoek onder 5.792 respondenten, besteedden Nederlanders in 2023 nog €14 miljard euro aan woningverduurzaming. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het milieu, geldbesparing en woongenot.

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Investeringen verduurzaming gebouwen onrendabel: ja of nee?

Het artikel 'Klimaatambities bouw onhaalbaar volgens EIB' dat op Gawalo verscheen, riep nogal wat vragen op bij Jorrit Jouwsma, directeur/eigenaar van De Duurzame Oplossing. Na het lezen van het volledige rapport 'Klimaatambities in de gebouwde omgeving' van het EIB kwamen daar nog extra vragen bij. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, bleek bereid tot een gesprek, waarbij ook Gawalo aanwezig was.

Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Verduurzamen: goed voorbeeld doet goed volgen

Bijna de helft van de Nederlandse woningeigenaren laat zich beïnvloeden door hun omgeving om hun woning te verduurzamen. Positieve verhalen van buren, vrienden en familie over besparingen en andere voordelen van verduurzaming trekken vooral jongeren over de streep.

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap' 

'Met warmteopslag sla je twee vliegen in één klap'

Netcongestie vraagt niet alleen forse uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Met slimme oplossingen moet de transportcapaciteit zo optimaal mogelijk benut worden. Maar ook warmteopslag gaat een belangrijke rol spelen. Jasmijn Kleij, innovatieanalist bij TKI Urban Energy, licht de mogelijkheden toe.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

Ventilatieoplossingen voor elk renovatieproject

In de huidige trend van duurzame en energie-efficiënte woningen speelt renovatie een steeds belangrijkere rol. Bestaande woningen worden grondig aangepakt om niet alleen de energierekening te verlagen, maar ook het wooncomfort te verbeteren. Een essentieel, maar vaak onderschat aspect van dit proces is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem is cruciaal voor het creëren van een gezond en aangenaam binnenklimaat, vooral bij renovatieprojecten.

Beeld: Shutterstock

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.