Intelligent energienetwerk voor energieneutrale woningen en gebouwen

Intelligent energienetwerk voor energieneutrale woningen en gebouwen

Steeds meer woningen en gebouwen worden uitgerust met pv-panelen om elektriciteit op te wekken met behulp van de zon. Tot 1 januari 2023 kan deze stroom terug geleverd worden aan het net en volledig gesaldeerd worden.

Meer warmtepompen

Tegelijkertijd worden steeds meer woningen en gebouwen verwarmd en gekoeld met warmtepompen. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dit komt bijvoorbeeld door stijgende gasprijzen, omdat gebouweigenaren hun eigen CO2-voetafdruk willen reduceren en door regelgeving.

CHA_EEBUSCapaciteit van elektriciteitsnetwerk

Er komen ook steeds meer elektrische auto’s. Door deze en andere ontwikkelingen ontstaan er veel zorgen over de capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk. Om de energiebenutting verder te optimaliseren, is het EEBUS-initiatief tot stand gekomen. Dit is een communicatiestandaard voor een intelligent energienetwerk met huishoudelijke apparaten, pv-systemen, batterijopslag, verwarmingssystemen en elektrische auto’s. Diverse grote merken hebben zich aangesloten bij dit initiatief.

Energie slim en zoveel mogelijk zelf benutten

Door de lokaal opgewekte energie slim en zoveel mogelijk zelf te benutten, wordt teruglevering geminimaliseerd, eigen verbruik vergroot en het elektriciteitsnetwerk ontlast. Een pv-omvormer en communicatiemodule die het EEBUS-protocol ondersteunt, detecteert wanneer de pv-panelen meer stroom opwekken dan verbruikt wordt. Op basis van verbruikspatronen worden intelligente stroomverbruikers ingeschakeld. Zo gaan bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser draaien op die momenten dat er een stroomoverschot is. De warmtepomp kan voor verwarming ingeschakeld worden op gunstige tijdstippen en tapwater kan gemaakt worden op de momenten dat er stroom over is. Zo ontstaat lokale energieopslag. Door nu of in de toekomst een batterij toe te voegen aan het systeem, kan lokaal ook stroom worden opgeslagen. Het nut van deze batterij neemt verder toe, omdat stroomverbruikers slim ingeschakeld worden

Laadpaal elektrische auto integreren

In het systeem kan een laadpaal voor een elektrische auto worden geïntegreerd. In de toekomst wordt het zelfs mogelijk om een elektrische auto aan te sluiten die energie kan terugleveren aan een woning of gebouw. Zo kan overdag de auto opgeladen worden met pv-panelen op het dak van het bedrijfspand waar iemand op dat moment aan het werk is.

Dankzij de intelligente samenwerking van al deze apparatuur middels het EEBUS-protocol kunnen we eenvoudiger een echt energieneutrale gebouwde omgeving realiseren”

Mochten de zonnepanelen in een woning op die dag onvoldoende stroom opgewekt hebben, dan kan de auto energie terugleveren aan de woning. De auto houdt dan nog wel de energie vast die hij de volgende dag nodig heeft voor de geplande reizen. Waar nodig wordt nog energie onttrokken aan het elektriciteitsnetwerk. Dankzij de intelligente samenwerking van al deze apparatuur met het EEBUS-protocol, kunnen we eenvoudiger een echt energieneutrale gebouwde omgeving realiseren en ook rijden op groene stroom.

CHA-monoblock

De nieuwe CHA-monoblock lucht-waterwarmtepomp van WOLF is een voorbeeld van een EEBUS-compatibel product. De CHA levert een actieve bijdrage aan de besparing van CO2, dankzij het zeer hoge rendement, het intelligente regelalgoritme die de praktijkefficiëntie verder verhoogt en het gebruik van het natuurlijke koudemiddel R290.

R290 heeft als grote voordeel dat het niet schadelijk is voor het milieu. Daarmee wordt deze warmtepomp ontzettend duurzaam. Daarnaast kan de CHA dankzij dit koudemiddel temperaturen maken van 70 graden op de compressor. Hierdoor kan er ook tapwater gemaakt worden zonder inschakeling van het elektrisch element. Dankzij het zeer lage geluidsniveau levert de warmtepomp 'geruisloos' een aanzienlijke bijdrage aan CO2-reductie.

Dit artikel is gesponsord door Wolf

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?

Beursopstelling aroTHERM Split Plus

'Gewoon een heel stille warmtepomp'

Nou ja, gewoon… als je het aan Ronald Mazurel van Vaillant vraagt, is de aroTHERM Split Plus eigenlijk best bijzonder. Op de Vakbeurs Energie toonde hij met groot genoegen alle voordelen van de nieuwste split warmtepomp van Vaillant.

De wijk Aardehuis in Olst - foto: Martijn de Graaf

Buurtbatterij maakt ecowijk vrijwel zelfvoorzienend

In ecowijk Aardehuis in Olst beschikken 24 huizen dankzij het Europese Serene-project over een 120 kW buurtbatterij. De software voor het energiemanagementsysteem is geschreven door studenten van de hogeschool Saxion en Universiteit Twente. "Om de Chinezen buiten de deur te houden", lacht technisch voorman Ferdi Hummelink. Een grap is het niet. Autonomie is een groot goed in Olst.