Kokend, gekoeld en bruisend water uit je energiezuinige kraan

Kokend, gekoeld en bruisend water uit je energiezuinige kraan

Nederland gaat langzaam van het gas af. De warmwatervoorziening in de keuken is daarbij nog steeds onderbelicht. Terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om ook hier te besparen en comfort toe te voegen.

Loskoppelen van de warmwatervoorziening

Als wordt gekozen voor een warmtepomp, is het kiezen van een voorraadvat met de juiste inhoud belangrijk. Het warm houden van water in een te groot voorraadvat kost veel energie. Bij veelvuldig douchegebruik kan een te klein voorraadvat leeg raken. Daarom loont het om de warmwatervoorziening in de keuken los te koppelen van de cv-ketel of het warmtepompsysteem en te kiezen voor een keukenboiler. Een Quooker-systeem is daarbij een energiezuinige en duurzame keuze.

Quooker met keukenboilerfunctie

Het is in Nederland bij bijna iedereen wel bekend dat je met een Quooker direct beschikt over kokend water van 100˚C in de keuken. Minder bekend is dat het Quooker COMBI-reservoir ook de functie van een keukenboiler heeft. Het reservoir mengt koud leidingwater met kokend water uit de Quooker, zodat niet alleen kokend water, maar ook direct 27 liter water op 40˚C beschikbaar is. Met energielabel A is het Quooker COMBI-reservoir zelfs de meest energiezuinige voorziening voor warm en kokend water in de keuken.

Het standby-verbruik is maar 5 cent per dag. Dat is nog minder dan het verbruik van een wifi-modem. Voordeel is dat er voor installatie van het COMBI-reservoir alleen een koudwaterleiding hoeft te worden aangelegd en daarmee is de loskoppeling van cv-ketel of warmtepompvoorraadvat een feit. Je beschikt direct over warm water en leidingverlies behoort tot het verleden. Hiermee is een besparing van, afhankelijk van de gezinssituatie, tot wel 6000 liter water mogelijk

COMBI+ reservoir

Is er wel een warmwaterleiding aanwezig en kan die niet veilig worden afgedopt, dan is het COMBI+ reservoir de beste keuze. Het COMBI-reservoir wordt aangesloten op koud en warm water en mengt het afgekoelde water uit de warmwaterleiding met kokend water uit de Quooker, waardoor je direct wam water tapt. Leidingverlies wordt voorkomen. Zodra het water uit de cv-ketel de kraan bereikt, stopt de toevoer van Quooker water.

Duurzame keuze

Naast dat je op deze manier energie en water (en dus geld) bespaart, is een Quooker-systeem ook een duurzame keuze. Zeker in combinatie met de Quooker-CUBE, waarmee je naast koud, warm, 100˚C kokend ook gekoeld en bruisend water uit dezelfde kraan kan tappen. Wie zich afvraagt of een CUBE veel energie verbruikt, kunnen we ook geruststellen. Of je drinkwater koelt in een koelkast of een gekoeld waterreservoir, maakt niets uit. Het afkoelen kost evenveel energie en met maar 12W standby-verlies (ongeveer €0,07 per dag) is de CUBE ook nog eens zuinig. Daar hoeft de koelkastdeur niet meer voor open te staan.

Dus nooit meer naar de supermarkt voor flessen bruisend water en dat is goed voor het milieu want er is dus minder plastic nodig. Daarnaast bespaart het je tijd, veel gesjouw met flessen en ruimte in je koelkast.

Er is een duidelijk filmpje beschikbaar waar de duurzaamheid van Quooker kort en krachtig wordt uitgelegd, bekijk het hier:

Revolutie in de keukenbranche

De kokendwaterkraan zorgt sowieso voor een revolutie in de keukenbranche. Waar de keukenkraan vroeger werd gezien als een soort sluitpost in de keuken en als laatste werd gekozen komt de kokendwaterkraan steeds eerder in het verkoopgesprek aan bod. In een op de drie nieuwe keukens wordt inmiddels een Quooker geplaatst. Consumenten zie de kraan als een apparaat dat hoog op hun wensenlijst staat. Maar ook steeds meer consumenten beseffen dat ze niet hoeven te wachten op een nieuwe keuken om te kunnen genieten van direct kokend, gekoeld en bruisend water uit één kraan.

Kansen voor installateurs

De groeiende vervangingsmarkt biedt veel kansen voor installateurs. Het actief verkopen en installeren van kokendwaterkranen aan consumenten is een groeiende business waarmee je veel van je klanten erg blij mee kan maken.  Meer informatie over het installeren van een Quooker-systeem is te vinden op quooker.nl/installateurs

Dit artikel is gesponsord door Quooker.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI en Pixlr

Bèta-factor of β-factor uitgelegd

Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?

Beeld: One Pony/Shutterstock.com

Subsidie kleine lucht/water-warmtepompen in 2025 lager

Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.

Beeld: Wut_Moppie/Shutterstock.com

Kleinere delta T vraagt om grotere flow

Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.

Een rij buitenunits van werkende warmtepompen voor het Holland Warmte Huis - foto: Margo van Voskuilen

Werkende warmtepompen overtuigen de consument

Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.

Linthorst HoCoSto warmtebuffer nog bovengronds

Warmtebuffer ontlast elektriciteitsnet

In Veenendaal bouwt Linthorst Techniek een all-electric centrale die 930 woningen van warmte, koude en warm tapwater gaat voorzien. Zonder het elektriciteitsnet enorm te belasten. 

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Is slimme opslag in 'domme' boiler het geld waard?

Met het vollopen van het elektriciteitsnet en de naderende afschaffing van de salderingsregeling speelt het beter benutten van de eigen opwek van zonne-energie een belangrijker rol. Daarvoor komen steeds meer hulpmiddelen in de handel. Weegt de aanschaf op tegen de besparingen? We duiken in de business case van de WaterAccu.

Beeld: Creative_Bird/Shutterstock.com, bewerkt door redactie

'Extra scholing installateurs nodig bij propaan als koudemiddel'

Warmtepompen met propaan als koudemiddel vormen een nieuwe stap naar een duurzame en schonere toekomst. Al merkt Remco Onder de Linden van Alklima dat lang niet alle installateurs goed op de hoogte zijn van de benodigde veiligheidsregels rond de installatie van deze warmtepompen. "Die regels zijn erg van belang, alleen al omdat propaan een hoge brandbaarheid heeft."

Beeld: Maxshot.pl/Shutterstock.com

Hoe dimensioneer je een warmtepompsysteem?

In dit vijfde en laatste deel van de serie 'Warmtepompworstelingen' zoekt Gawalo met hulp van experts een antwoord op de volgende vragen: Hoe configureer en dimensioneer je een warmtepompsysteem? Hoe bepaal je het type, merk en vermogen?